oorvijg


oorvijg 1.0

klap tegen het oor of hoofd; draai om de oren; oorveeg

Semagram


Een oorvijg…

is een klap

 • [Plaats] wordt gegeven op het hoofd, meer bepaald op het oor of op de oren
 • [Betrokkene] wordt tegen iemands zin gekregen
 • [Handelende persoon] wordt door iemand aan iemand anders gegeven
 • [Instrument] wordt gegeven met de hand
 • [Omstandigheid] wordt gegeven als straf

Algemene voorbeelden


Voor veel Britten gaat van een welgemikte oorvijg, mits toegediend op het juiste moment, nog altijd een grote vormende werking uit. Opvoeders laten zich zo'n waardevol instrument dan ook niet zo makkelijk ontnemen. Een 34-jarige kinderverzorgster, moeder van drie kinderen, deed vorig jaar met succes een beroep op de rechter om haar recht om te meppen te verdedigen.

NRC,

Dit was de dag van de oorvijgen, maar deze kwam niet zo hard aan want ik had een capuchon op.

Gstaad 95-98, Marek van der Jagt,

Maurice schijnt zich de oorvijg - of de daaropvolgende bespottingen - nog lang herinnerd te hebben, want hij voldeed aan al haar verlangens, kòn dat natuurlijk ook doen, omdat het hem - dank zij de wijnzaak - financieel voor de wind ging.

Annie Berber en het verdriet van een tedere crimineel, Yvonne Keuls,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


 • iemand een oorvijg geven
 • een oorvijg incasseren
 • een oorvijg krijgen
 • iemand een oorvijg toedienen
 • een oorvijg uitdelen
 • iemand een oorvijg verkopen

Even zag het ernaar uit dat Ron Beck een oorvijg zou geven, maar hij liet zich terugvallen in zijn stoel.

De asielzoeker, Arnon Grunberg,

Maar wij werden pas voorgoed nijdiger dan zij, nadat zij mij eens een oorvijg had gegeven, omdat ik niet flink in de rij stond.

Danny, Clem Schouwenaars,

Hij weigert voor de klas te komen, incasseert een oorvijg, en het eind van het liedje is dat ze alletwee, meester en leerling, van school worden gestuurd – misschien omdat niet duidelijk werd wie hier de meester was en wie de leerling.

Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,

Ze kreeg een oorvijg omdat ze te lang weg was geweest.

Anna, Hanna en Johanna, Marianne Fredriksson,

Als ik knoflook had gegeten kreeg ik meestal een pak rammel, moest op de gang staan. 'Communistenzwijn, vuile bolsjewiek!' schreeuwde de meester en gaf mij een slag om de oren zodat ik rondtolde. 'Dat jullie bolsjewieken in Hongarije stinken... maar hier is het Hongarije niet!' weer kreeg ik een oorvijg.

De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

Vindt u het goed voor de opvoeding dat ouders hun kinderen soms een oorvijg toedienen?

De Standaard,

Arestrup zou Boyer bovendien "steeds luider klinkende klappen" hebben toegediend. De acteur wou alleen kwijt dat het zijn tegenspeelster was die de oorvijgen uitdeelde, "terwijl dat in de regie niet voorzien was".

De Standaard,

Nonkel Roger liep ziedend de kamer in, struinde op Roland af en verkocht hem een oorvijg die op zijn wangen een bloedrode afdruk achterliet.

Mijn tweede huid, Erwin Mortier,

Vervolgens had hij gewacht tot de lachstuipen in de banken waren weggeëbd en was kalmpjes op me toegestapt om me uiterst zakelijk een knoert van een oorvijg te verkopen.

Sluitertijd, Erwin Mortier,

met adjectief ervoor


 • harde oorvijgen

De groep gevangenen moest elkaar hard in het gezicht slaan, stompen, elkaar harde oorvijgen geven.

De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

Met wilde ogen als van een kat, liep juffrouw Bruin langs de rijen, en deelde persoonlijk harde oorvijgen en zweepslagen uit.

De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


 • een klinkende oorvijg
 • klinkende oorvijgen
 • een knallende oorvijg
 • een snerpende oorvijg

Op dat moment gaf mevrouw P. Heinz V. een klinkende oorvijg.

http://www.animalfreedom.org/paginas/column/miesvanoosten.html,

Pinnekens probeerde een Heimlich-manoeuvre en kreeg prompt een klinkende oorvijg van zijn baas.

Poes poes poes, Paul Mennes,

Als de vrouw niet onderdanig genoeg haar spijt betuigde, niet voor haar kroop, de ogen schuldig neersloeg, dan kon ze rekenen op een klinkende oorvijg, een venijnige slag in het gezicht, en voor straf twee weken geen warm eten.

De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

Toen Kiki, in de VS als zangeres op tournee, telegrafeerde dat ze in geldnood zat, zond Man Ray haar het bedrag voor een retourticket, wachtte haar op in de Gare Saint-Lazare, verkocht haar een paar klinkende oorvijgen en verzocht haar hem nooit meer onder ogen te komen.

De Standaard,

'Don't!' riep mijn vader en voor ik het wist had ik een knallende oorvijg te pakken.

Bulgaar in Wassenaar, Michael Eenhoorn,

Mijn moeder sleurde mij de gang in - meteen kreeg ik een snerpende oorvijg.

De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

 • een oorvijg van iemand krijgen

'Meer dan zo'n armzalig hoopje as is er niet van haar overgebleven,' snikte hij [...]. 'Wat hebben ze met dat hoopje as gedaan?' vroeg Rosa. Ze kreeg een oorvijg van haar moeder. 'Wat nu weer?' kreet Rosa verongelijkt. Ze kreeg er nog een. Krijsend liep ze naar buiten.

Een lichtgevoelige jongen, Walter van den Broeck,

met ander, nevengeschikt substantief


 • oorvijg of muilpeer

Want die oorvijg of muilpeer had je altijd verdiend (volgens hem)!

http://www.nieuwsuitbar.nl/toen-was-geluk-heel-gewoon-in-barendrecht.html

oorvijg 1.1

figuurlijke klap; veeg uit de pan; schrobbering

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen1.0 : 1.1

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


 • een oorvijg krijgen
 • een oorvijg uitdelen

Hij noemde gerechtelijke lekken "lichtzinnig" en herinnerde aan scherpe interne tuchtprocedures. Daarmee kreeg het gerecht een flinke oorvijg. Dehaene vindt dat er een structuurfout in de grondwet zit.

De Standaard,

Duitsland speelde thuis, was zelfs in Olympia al meer dan een kwarteeuw ongeslagen en kreeg nu een oorvijg die de voetbalwereld versteld deed staan.

De Telegraaf,

Tsjechië is de gastheer, maar een gastheer die, zoals een Tsjechische commentator dezer dagen opmerkte, de andere gasten bij voorbaat al een oorvijg heeft uitgedeeld. Door te bepalen dat men niet als groep zal optreden, maar afzonderlijk.

NRC,

met adjectief ervoor


 • een electorale oorvijg
 • de presidentiële oorvijg
 • die sportieve oorvijg

Maar de electorale oorvijg die Kouchner in de eerste ronde kreeg en de lage score van de kandidaat van de centrum-rechtse regeringscoalitie weerspiegelden ook het wantrouwen jegens de Parijse politieke microkosmos.

De Standaard,

De "geparachuteerde" stichter van Artsen zonder Grenzen en gewezen staatssecretaris Humanitaire Zaken kreeg met 13,29 procent een ware electorale oorvijg.

De Standaard,

Toneel in het Castilliaans (Spaans) wordt door de Catalaanse deelregering gediscrimineerd, vindt Gala. "Ze luisteren met grotere belangstelling naar een Pools toneelstuk dat in het Pools wordt opgevoerd dan naar een Castilliaans werk in het Castilliaans", zo merkte Gala op tijdens een publiek optreden. Pujol houdt niet van zulke grapjes. "Gala heeft Catalonie beledigd en belachelijk gemaakt", zei hij. "Iemand met zijn morele autoriteit heeft niet het recht de waarheid te verdraaien." Daags na de presidentiele oorvijg verklaarde een van de belangrijkste theaters in Barcelona evenwel af te zien van het uitvoeren van Gala's werken.

NRC,

Vorig seizoen werd Arsenal na een gelijkspel in Londen (2-2) in de return met 4-1 verslagen. Lionel Messi nam destijds in Camp Nou alle Catalaanse treffers voor zijn rekening. Die sportieve oorvijg bezorgt The Gunners geen slapeloze nachten meer.

http://www.vi.nl/nieuws/vermaelen-finale-van-de-cl-is-een-droom-voor-mij.htm?msn=true,

met voorzetselgroep


 • een oorvijg aan de staat
 • een oorvijg voor politici

Het was duidelijk dat het bewind die onwettelijke manifestatie had toegelaten in ruil voor de belofte van een bestand. Alras bewees het aanhoudend geweld dat Debré die oorvijg aan de staat, en de bijkomende demotivering van magistraten en politiediensten op het eiland, voor niets had geduld.

De Standaard,

Veiligheid, leefbaarheid, normen en waarden, een oorvijg voor de politici die tijdens de uitvaartdienst voor prins Claus in de kerk de val van de regering bespraken en natuurlijk Venlo en het zinloze geweld.

Rotterdams Dagblad,

Voorzetsel: van

 • een oorvijg van iemand krijgen

Voor eigen publiek in Heerenveen kreeg de Nederlandse ploeg een oorvijg van de Japanner, voor wie de Olympische Winterspelen van 1998 in Nagano het uiteindelijke doel zijn.

Meppeler Courant,