opbouwpercentage


opbouwpercentage 1.0

(business, economie en financiën)

percentage van pensioenopbouw; mate waarin (belastingvrij) wordt bijgedragen aan de opbouw van een pensioen, gemeten en uitgedrukt in procenten; pensioenopbouwpercentage
Het woord heeft dezelfde combinatiemogelijkheden als het grondwoord percentage.
Zie ook : percentage

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een opbouwpercentage…

is een percentage; is een hoeveelheid

  • [Toepassingsgebied of bereik] heeft betrekking op de opbouw van pensioen

    Algemene voorbeelden


    Het pensioenoverleg tussen kabinet, coalitie en vijf oppositiepartijen ligt al meer dan een week stil. Nog steeds heeft het kabinet geen concreet voorstel op tafel liggen waar het hoofdpijndossier eindelijk mee kan worden vlotgetrokken. De partijen praten over het verhogen van het zogeheten opbouwpercentage, waarmee jaarlijks een bedrag belastingvrij opzij kan worden gezet voor de oude dag. Het kabinet wilde dit aanvankelijk verlagen naar 1,75 procent (tegen nu nog 2,25 procent), maar de Eerste Kamer sabelde dit voorstel neer.

    De Telegraaf,

    Per 1 januari 2015 is een aantal belangrijke wijzigingen in werking getreden ten aanzien van de opbouwpercentages (Pensioenakkoord). Vanaf deze datum zijn de opbouwpercentages verlaagd en moeten alle beschikbare premieregelingen gebaseerd zijn op de netto beschikbare premiestaffels. In combinatie met de verhoging van de fiscale pensioenleeftijd is de fiscale ruimte voor pensioenopbouw fors beperkt.

    https://www.xperthr.nl/doc/20000813/?param1=20000813&param2=&t_anon=none&contentfree=

    Als van de voor pensioenen in de tweede pijler geboden ruimte daadwerkelijk gebruik wordt gemaakt kan een werknemer die vanaf 25-jarige leeftijd een pensioen opbouwt van 2% eindloon per jaar uiteindelijk komen tot een oudedagsvoorziening van 70% van het eindloon op 60-jarige leeftijd, waarbij mag worden uitgegaan van een AOW-inbouw ter hoogte van de zelfstandige AOW-uitkering voor een gehuwde of samenwonende met een partner die ouder is dan 65 jaar (ook wel aangeduid als de enkele gehuwden-AOW). In de meeste gevallen halen werknemers deze norm van 70% op 60-jarige leeftijd echter niet. Vaak zijn de opbouwpercentages lager, zijn er gaten in de pensioenopbouw en wordt er een hogere franchise gehanteerd.

    https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-26727-7.html,

    Er is sprake van crisis wanneer het pensioenfonds in dekkingstekort komt (beleidsdekkingsgraad komt beneden de 104,2%). Het bestuur zal, indien blijkt dat hetfonds niet tijdig kan herstellen, conform dit financieel crisisplan, aanvullende maatregelen moeten nemen. Dit betekent dat in de herstelperiode extra premie zal worden geheven tot het maximum van 5% van de pensioengrondslag en een verlaging van het opbouwpercentage met maximaal 0,5%. De duur van deze maatregelen is 1 jaar.

    https://www.rhenam.nl/uploads/files/1/Jaarverslag%20%202017%20%20clickable.pdf,

    De DS'70-kamerleden Drees en Staneke hebben een initiatief-wetsontwerp ingediend waarin wordt voorgesteld het opbouwpercentage van pensioenen van politieke ambtsdragers te verlagen. Dit opbouwpercentage bedraagt op het ogenblik 5 per jaar voor ministers en staatssecretarissen en 3,5 per jaar voor Tweede-Kamerleden, wethouders en leden van Gedeputeerde Staten.

    Nederlands Dagblad,