oppimpen


oppimpen 1.0

(informeel; neologisme)

iets repareren of opknappen op een dusdanige manier dat iets er na afloop zeer kitscherig, opgesierd of uitbundig uitziet, zeer overdadig versierd is met veel 'toeters en bellen'; pimpen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Oppimpen…

is een handeling

      Hoofdsemagram: pimpen


      Algemene voorbeelden


      Pimp My Ride werd ook in Nederland een succesprogramma en zo kon to pimp up in korte tijd in ons taalgebied doordringen in een vernederlandste variant, 'oppimpen' of 'uppimpen', inclusief vervoeging: 'ik pimpte op', 'ik heb opgepimpt'.

      http://www.elsevier.nl/web/Artikel/167032/Taal-Pimpen.htm

      Hier een aantal tips om jouw kleding op te pimpen! Er zijn vele mogelijkheden om dat simpele topje te doen stralen. Of je spijkerbroek een oppepper te geven. Of wellicht je saaie tas er uit te laten springen.

      http://artikelen.foobie.nl/beauty-mode/diy-kleding-oppimpen/

      Iedereen verveelt zich wel eens, dan moet je gewoon iets creatiefs doen [...]. Dan wil je je kamer of agenda oppimpen, maar je weet niet hoe je moet beginnen.

      http://beautygirls.webs.com/apps/blog/show/2385482-je-kamer-oppimpen

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2005
      Periode opkomst 2005
      Bijzonderheden Gevormd bij het oudere pimpen, dat mogelijk gevormd is uit het uit het Engels geleende to pimp, waaraan vervolgens de Nederlandse uitgang -en is toegevoegd, of het gaat om een contaminatie van opknappen en pimpen.