opposant


opposant 1.0

iemand die zich, mondeling of schriftelijk, verzet tegen bepaalde stellingen of standpunten, vooral op politiek gebied

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een opposant…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] verzet zich tegen bepaalde stellingen of standpunten, in het bijzonder tegen een bepaald politiek regime of politieke standpunten door bv. brieven, pamfletten of boeken te schrijven, een mondelinge argumentatie of betoog te voeren, te demonstreren of op een andere, soms ook niet-geweldloze, manier verzet te voeren

    Algemene voorbeelden


    Jospin geeft zijn opposanten flink van katoen, maar hier wordt zichtbaar dat hij in de resterende drie weken voor de eerste ronde van de verkiezingen nog zwaar werk heeft om de grote massa van de Franse werknemers ervan te overtuigen dat zij op hem moeten stemmen.

    NRC,

    Sommige opposanten zeggen echter dat een dertigtal parlementsleden van de DYP tegen de regering zal stemmen.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een Iraakse opposant

    Op het moment dat de Verenigde Staten [...] volop met een campagne tegen het terrorisme bezig zijn, onthulde de Britse krant The Independent dinsdag dat Washington in Irak bommenleggers financierde. Die zouden volgens een Iraakse opposant de voorbije drie tot vier jaar in Bagdad meer dan honderd burgers hebben gedood.

    De Standaard,

    • een binnenlandse opposant
    • een fanatieke opposant
    • een linkse opposant
    • een marxistische opposant
    • een militante opposant
    • een politieke opposant
    • een radicale opposant

    In het vuur van de overwinning stuurde de VS een verkeerde boodschap naar de binnenlandse opposanten van Saddam.

    http://users.skynet.be/streven/artikels/faucompret.htm

    De Egyptische leider wil zijn fanatieke opposanten dit argument, dat door veel Egyptenaren wordt geslikt, uit handen nemen.

    NRC,

    Linkse opposanten in Indonesië achter tralies. In Indonesië is de leider van een kleine, verboden linkse partij aangehouden op beschuldiging van aanstichting tot de rellen van vorige maand in Jakarta, waarbij minstens drie doden vielen.

    De Standaard,

    SP-leider Marijnissen noemde, als enige linkse opposant, het kabinet-Balkenende niet 'conservatief', maar verwees wel naar "Amerikaanse toestanden."

    NRC,

    Deze marxistische opposant en anti-monarchist bekeerde zich tot een enthousiaste aanhanger van de nieuwe monarch, van wie hij hoopte dat hij een soort "Marokkaanse Juan Carlos" zou worden.

    http://www.uitpers.be/boek_view.php?id=540,

    Als officiële machthebber wil het RPA zijn autoriteit ook laten gelden in het zuidwesten. Het weigert daar een grote concentratie militante opposanten te tolereren.

    NRC,

    De International Helsinki Federation for Human Rights (Internationale Helsinki Federatie voor de Mensenrechten) klaagt in een rapport folteringen van politieke opposanten, willekeurige rechtspraak en censuur aan.

    De Standaard,

    Officieel is Monsengwo nog altijd voorzitter van het overgangsparlement, al poogde een monsterverbond van radikale opposanten en Mobutu-aanhangers hem enkele maanden geleden te wippen.

    De Standaard,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een gematigde opposant
    • een gewapende opposant

    Zowel de Verenigde Naties als de Belgische regering beschikten over een "luxe aan details" over de manier waarop het regime van president Juvénal Habyarimana de totale uitroeiing van de Tutsi bevolking en van de gematigde opposanten voorbereidde.

    De Standaard,

    De gewapende opposanten spreken Swahili (vooral verspreid in Zaïre) en Kinyarwanda, de taal van Rwanda.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    • een opposant in de partij

    De bekende opposanten in de partij stemden tegen.

    De Standaard,

    • een opposant van de koning
    • een opposant van de president
    • een opposant van de regering
    • een opposant van het regime

    De buitenlandse oppositie is duidelijk geen partij voor Saddam. Resten nog de binnenlandse opposanten van het regime. De VS had gehoopt dat zij Saddam ten val zouden brengen, zeker na een nederlaag van formaat als in de Golfoorlog.

    http://users.skynet.be/streven/artikels/faucompret.htm

    Niet alleen anti-kernenergie activisten, maar ook andere opposanten van de regering moeten rekening houden met repressie.

    http://www.xminy.nl/,

    Opposanten van de koning voeren aan dat die termen een autoritair bewind dekken dat de mensenrechten met de voeten treedt, ook al heeft de koning onder druk van Franse kritiek de meeste politieke gevangenen vrijgelaten.

    De Standaard,

    Niet alleen anti-kernenergie activisten, maar ook andere opposanten van de regering moeten rekening houden met repressie.

    http://www.xminy.nl/,

    in voorzetselgroep


    • acties tegen opposanten
    • geweld tegen opposanten

    De arrestaties maken deel uit van een reeks recente acties tegen opposanten van president Suharto.

    NRC,

    Openbare bijeenkomsten zijn nu verboden en het is tot geweld tegen opposanten gekomen.

    NRC,

    • arrestatie van opposanten
    • berechting van opposanten

    Wie herinnert zich de monsteruitgaven tijdens het apartheidsregime om de constante aanwezigheid van politie en leger te waarborgen: het breken van protestdemonstraties; arrestatie van opposanten; bewaking van strategische doelwitten; oorlogvoering in Namibië en Angola!

    De Standaard,

    Vittorio Emanuele III ondertekende de decreten die de persvrijheid opdoekten, de oppositie buiten de wet stelden en speciale rechtbanken instelden voor de berechting van opposanten.

    De Standaard,

    • aanslagen op opposanten
    • jacht op opposanten

    Het Iraans geïnspireerde terrorisme bleef dan ook beperkt tot gerichte aanslagen op opposanten die werden gezien als een gevaar voor het regime in Teheran en enkele gewelddaden in de kring van degenen die bemoeienis hadden met het omstreden boek van Rushdie.

    http://www. minbzk. nl/pdf/vh/bvd/rapp_terrorisme_positionering_bvd_4-01. pdf,

    Indonesische militairen jagen opposanten op [...]. De Indonesische militairen maken jacht op opposanten en schilderen de onlusten van vorige zaterdag af als onderdeel van een "communistisch complot".

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • opposanten en dissidenten

    De door Nederland verleende hulp mag natuurlijk evenmin als andere maatregelen van de Nederlandse overheid meewerken aan zaken die wij in Nederland immoreel vinden als kinderarbeid, vrouwenonderdrukking, het omhakken van regenwoud, godsdienstig fanatisme, het uitroeien van diersoorten, het opwarmen van het heelal, polygamie, of het doodmartelen van opposanten en dissidenten.

    http://www.arabistjansen.nl/ontwikkeling.doc,

    • opposanten en guerrillastrijders

    Handboeken die de Amerikaanse School of the Americas gebruikte om Latijns-Amerikaanse officieren op te leiden, adviseerden het gebruik van foltering, chantage, afschrikking, omkoperij, schijnexecutie en andere vormen van geweld om van politieke opposanten of guerrillastrijders informatie los te krijgen.

    De Standaard,

    • opposanten en journalisten

    Hij oordeelde ook dat opposanten en journalisten niet langer het recht hadden kritiek op hem te leveren.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    opposant 1.1

    (verouderend)

    iemand die bij een academische promotie kritische vragen stelt naar aanleiding van het proefschrift van de promovendus en de eventuele stellingen daarbij

    Betekenisbetrekking


    specialisering
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Algemene voorbeelden


    De voorzitter van het college van decanen, rector Nieuwenhuijzen Kruseman, liet de opposanten daarop weten dat niets de promotie in de weg kon staan omdat aan alle formele vereisten was voldaan.

    http://www.observant.unimaas.nl/jrg18/obs21/art13.html

    opposant 2.0

    (recht en misdaad)

    iemand of een procespartij in een juridisch proces die verzet aantekent na kennisname van een vonnis dat hem aangaat, maar dat in zijn afwezigheid is uitgesproken

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een opposant…

    is een persoon

    • [Activiteit of handeling] verzet zich tegen een vonnis dat hem aangaat maar in zijn afwezigheid is uitgesproken

      Algemene voorbeelden


      Tegen deze uitspraak heeft opposant een verzetschrift ingediend. Partijen zijn in de gelegenheid gesteld te worden gehoord ter zitting van 2 augustus 2005, waar opposant, zoals aangekondigd, niet is verschenen. Geopposeerde heeft zich niet laten vertegenwoordigen.

      http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage.aspx?snelzoeken=true&searchtype=ljn&ljn=AU1252&u_ljn=AU1252

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding