oudejaarsnacht


oudejaarsnacht 1.0

de nacht van de laatste dag van het jaar, waarin men feestvierend afscheid neemt van het oude jaar; de nacht van 31 december

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een oudejaarsnacht…

is een nacht; is een periode

  • [Geheel] is het laatste deel van oudejaarsdag
  • [Tijd] situeert zich in de laatste dag van het jaar
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt vaak doorgebracht al feestend met onder meer om middernacht een toast met champagne en vuurwerk

    Algemene voorbeelden


    Na het sukses van de laatste eindejaarsaktie offeren dit jaar driehonderd jongeren vrijwillig hun oudejaarsnacht op om aangeschoten feestvierders veilig en gratis thuis te brengen.

    De Standaard,

    Dat de oudejaarsnacht in Kanaleneiland inmiddels zo rustig verloopt, dat de burgemeester een kijkje komt nemen, heeft te maken met sociale binding.

    Nederlands Dagblad,

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • in de oudejaarsnacht

    In de oudejaarsnacht kwam om twaalf uur de muziekvereniging 'De Bazuin' op de toren en speelde dan vanaf de trans enige toepasselijke liederen.

    Meppeler Courant,

    De campagne bestaat erin dat een provinciaal vervoersaanbod werd uitgewerkt zodat er in de oudejaarsnacht speciale feestbussen worden ingelegd om feestvierders veilig te verplaatsen.

    http://www.vlaamsbrabant.be/mobielzijn/verkeersveiligheid/verkeersveiligheidHOME.jsp?page=49

    De hoofdstedelijke politie kreeg in de oudejaarsnacht circa driehonderd verzoeken om assistentie wegens inbraak, vechtpartijen en brandjes.

    NRC,

    • op oudejaarsnacht

    Traditiegetrouw pakt VTM op oudejaarsnacht nooit met iets speciaals uit.

    De Standaard,

    Aan de Romeinse overheersing kwam een definitief einde toen op oudejaarsnacht van het jaar 406 Germanen massaal de dichtgevroren Rijn overstaken.

    De Standaard,