overvaller


overvaller 1.0

iemand die een overval pleegt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een overvaller…

is een misdadiger; is een persoon

  • [Uiterlijk] is vaak gemaskerd en gewapend
  • [Activiteit of handeling] pleegt een overval; rooft en neemt daarbij vaak personeel in gijzeling
  • [Betrokkene] overvalt een persoon of een zaak waar geld aanwezig is, bv. een bank, een postkantoor, een winkel, een juwelierszaak, een benzinestation; overvalt een apotheek om aan medicijnen te komen; overvalt koeriers bij financiële transporten

    Algemene voorbeelden


    Het 'werkterrein' van overvallers is de laatste tijd sterk uitgebreid. Naast geldinstellingen en benzinestations behoren nu ook supermarkten, horecabedrijven en de detailhandel tot de risicogroep.

    http://www.xs4all.nl/~advocare/noframe/folder52.htm

    Bij Maarsbergen namen de overvallers de eigenaar van een pompstation in gijzeling.

    NRC,

    Een geldloper werd door de drie overvallers meegevoerd in de kofferbak van de vluchtauto.

    NRC,

    Sinds eind februari maakt de overvaller het Rotterdamse centrum onveilig. De politie spreekt van "zeer brute overvallen", waar snel een eind aan moet komen. De man-met-de-kous blijkt in amper drie weken al negen keer in deze buurt winkels te hebben overvallen.

    NRC,

    Geen dag gaat voorbij of een Brusselse apotheek krijgt ongewenst bezoek. Jongeren dringen de apotheken binnen en eisen geld of geneesmiddelen. Vaak bedreigen de overvallers de apothekers en hun personeelsleden met messen of vuurwapens.

    De Standaard,

    Een gewapende man overviel gistermorgen voor de tweede keer in een maand tijd het Paribas-bankkantoor aan de Santvoortbeeklaan in Deurne. Hij had opnieuw succes. De onbekende overvaller droeg een muts en een zonnebril. Hij bedreigde de aanwezigen met een pistool en zou ongeveer anderhalf miljoen frank hebben buitgemaakt. De man werd opgepikt door een medeplichtige in een Opel Corsa.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een gemaskerde overvaller
    • een gewapende overvaller

    Minstens twee gemaskerde en gewapende overvallers zagen vrijdagmorgen de overvallen op een geldwagen van de Post en het postkantoor in Sint-Gillis-Waas mislukken.

    De Standaard,

    Een goed getraind commando, bestaande uit zeker zes personen, overviel gisteren een nachtelijk geldtransport van de firma Securitas. De wagen reed iets na middernacht in een hinderlaag: gemaskerde overvallers blokkeerden de weg met twee vrachtwagens. Vervolgens namen zij de fondsenwagen onder vuur met zware oorlogswapens.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen