pgb


pgb 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; (vooral) in Nederland)

persoonsgebonden budget, uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) of de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) betaald budget voor mensen die zorg behoeven, dat hen in staat stelt naar eigen keuze hulp in te roepen van een professionele zorgverlener of een mantelzorger, zoals een familielid, buurman of buurvrouw, vriend of vriendin; bedrag waarmee iemand zelf zorg inkoopt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pgb…

is een budget

  • [Doel of bestemming] is bestemd voor mensen die zorg behoeven
  • [Functie] dient om mensen die zorg behoeven in staat te stellen op het individu toegesneden professionele zorg of mantelzorg te betalen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is kostenbesparend, maar ook fraudegevoelig

    Hoofdsemagram: budget


    Algemene voorbeelden


    Het persoonsgebonden budget (pgb) werd vijften jaar geleden ingevoerd om patiënten in staat te stellen een hulpverlener naar eigen keuze in te voeren.

    de Volkskrant,

    Het pgb wordt algemeen erkend als een goed werkende regeling. De zorg is gemiddeld 20 procent goedkoper en patiënten worden meer bediend naar individuele behoefte.

    de Volkskrant,

    Mensen die gebruikmaken van een persoonsgebonden budget krijgen uiterlijk met ingang van 1 januari 2003 het geld dat zij nodig hebben voor hun zorg, op een eigen rekening gestort. Dat heeft het kabinet gisteren [...] besloten. Op dit moment krijgen houders van een persoonsgebonden budget (pgb) hun geld niet rechtstreeks. De Sociale Verzekeringsbank beheert het toegewezen budget en betaalt de rekeningen die de pgb-houders naar hen opsturen aan degenen die de zorg verlenen.

    Reformatorisch Dagblad,

    Gehandicapten, chronisch zieken, zorgbehoevende ouderen en psychiatrische patiënten krijgen zo veel mogelijk zeggenschap over hoe ze wonen en over de zorg en begeleiding die ze krijgen. Veel meer middelen voor langdurige zorg volgen de keuze van de cliënt via persoonsvolgende of persoonsgebonden budgetten (pvb en pgb). Een onafhankelijk indicatieorgaan bepaalt de hoeveelheid zorg waar mensen recht op hebben.

    http://www.e-stem.nl/,

    Sommige gebruikers van awbz-gefinancierde hulp krijgen geen hulp in natura, maar een bedrag waarmee ze de hulp tot op zekere hoogte zelf kunnen inkopen, het persoonsgebonden budget (pgb). Het grote voordeel van een pgb is volgens alle typen gebruikers de autonomie die zij hiermee verkrijgen.

    http: //www.omv.nl/ATEST/fnieuwsbrief/FNIEUWS.html,

    Het pgb wordt vaak ingezet om overbelaste mantelzorgers te betalen. Daar is volgens de wet niets mis mee. Schemerig wordt het als het gaat om hand- en spandiensten die anders ook werden verricht. Controle hierop is heel moeilijk.

    de Volkskrant,

    Vanaf 2003 komen er meer mogelijkheden voor een persoonsgebonden budget (PGB) voor verpleging en verzorging.

    Haarlems Dagblad,

    Drie jaar geleden is het experiment PGB in de GGZ begonnen. Nu is het terug op de politieke agenda.

    http://www.basisberaad.nl/basisberaad/index.html

    Heeft u meer verpleging en verzorging nodig, dan kunt u een beroep doen op het PGB Intensieve thuiszorg. Net als bij de zorg in natura, betaalt u bij dit PGB ook een inkomensafhankelijke bijdrage.

    http://www.spdtwente.nl/

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een pgb geven (aan iemand)
    • een pgb toekennen (aan iemand)
    • een pgb verstrekken (aan iemand)
    • een pgb gebruiken
    • een pgb aanvragen
    • een pgb nemen
    • een pgb krijgen
    • een pgb ontvangen
    • een pgb vaststellen

    Met een pgb kan naar eigen keuze professionele zorg worden ingekocht. Maar ook buren en familieleden kunnen ermee betaald worden. Bureaus Jeugdzorg geven ook pgb's aan 18-minners. Steeds vaker.

    de Volkskrant,

    In 2008 werd voor 2,1 miljard euro aan pgb's toegekend. Vorig jaar was dat gestegen tot 2,4 miljard.

    de Volkskrant,

    Er is geen plicht om een pgb te nemen. Mensen die geen zin hebben om alles te regelen of daartoe niet in staat zijn, kunnen als vanouds direct bij de instellingen terecht.

    Reformatorisch Dagblad,

    In 1998 waren er nog 13 duizend mensen die een pgb ontvingen, nu zijn dat er al meer dan 160 duizend.

    de Volkskrant,

    Het zorgkantoor stuurt u een brief met een beschikking waarin staat dat u een PGB is toegekend.

    http://www.spdtwente.nl/

    Voorzitter Boekholdt van de stichting die de veertig luxe paviljoens gaat bouwen, zei vrijdag bij de presentatie van de plannen dat van de verpleegprijs 2000 gulden als huur wordt beschouwd en 6500 als verpleegkosten. Dit laatste bedrag is volgens hem als bijzondere lasten aftrekbaar voor de belastingen, zodat patiënten er ongeveer de helft van terugkrijgen. Vliegenthart vroeg zich gisteren af of de fiscus wel zo royaal zal zijn, omdat alleen de strikt medische kosten aftrekbaar zijn. Bovendien kan dan het pgb niet worden gebruikt.

    de Volkskrant,

    Op basis van de indicatiestelling stelt het zorgkantoor uw PGB officieel vast.

    http://www.spdtwente.nl/

    Overigens is niemand verplicht een pgb aan te vragen. Mensen die geen zin hebben of niet in staat zijn alles zelf te regelen, kunnen als vanouds terecht bij de bestaande instellingen en thuiszorgorganisaties.

    de Volkskrant,

    In de tweede plaats doet het verstrekken van een PGB zonder dat daar een zorgindicatie tegenover staat, een vorm van rechtsongelijkheid ontstaan ten opzichte van zorgvragers die geen PGB krijgen vanwege het ontbreken van een indicatie voor zorg.

    http://www.mantelzorg.net/

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen