pickles


pickles 1.0

(eten, drinken en genotmiddelen; (vooral) in Nederland)

bij vlees gegeten gerecht dat bestaat uit in azijn ingemaakte, ingezouten, sterk gekruide en klein gesneden groenten met mosterd, met vooral augurken en komkommers als basis; tafelzuur, pekelzuur, mosterdzuur
Oorspronkelijk mixed pickles geheten.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Pickles…

is een gerecht; is voedsel

  • [Smaak] smaakt zuur en fris
  • [Ingrediënt] bestaat uit azijn, kruiden, zout, mosterd en uit groenten als augurken en komkommers
  • [Functie] dient als voedsel, vooral als bijgerecht bij vlees

    Algemene voorbeelden


    Fusion betekent dat geen gerecht de tafel haalt zonder toevoeging van ten minste twee ingrediënten uit totaal verschillende windstreken, zo concluderen we. Zo komen de garnalen niet alleen met Mexicaanse guacemole-dip maar ook met een Indiase pomodori-chilichutney. De zalm bijvoorbeeld wordt gerookt in Oosterse thee en vervolgens voorzien van Italiaans buikspek, soja- noodles, allerhande pickles en als finishing touch: steranijsbouillon.

    News.nl,

    "Maas" is ook uw adres voor andere producten zoals consumptie-uien, knoflook, pickles en cocktailuitjes en sjalotten [...]. "Maas" levert uit eigen voorraad cocktails en pickles in de door u gewenste verpakking in een zeer kort tijdsbestek. 's Morgens bestellen, 's middags laden is ons devies.

    http://www.maas-kruiningen.nl/indexnl.html

    Vaste verbindingen


    mixed pickles

    1. bij vlees gegeten gerecht dat bestaat uit in azijn ingemaakte, ingezouten, sterke gekruide en klein gesneden groenten met mosterd, met vooral augurken en komkommers als basis; tafelzuur, pekelzuur, mosterdzuur; in het citaat in figuurlijk gebruik voor: ratjetoe
      De oorspronkelijke vorm van Nederlands pickles in deze betekenis.

      Het getuigenis van Jans omschreef hij naar de inhoud als gesponnen suiker en naar de vorm als 'mixed pickles in rectale, pardon rectorale saus.' 'Ik zou er in ieder geval graag een inhoudstafel bij ontvangen, zodat ik thuis op mijn gemak nog eens kan nagaan wat hij allemaal verteld heeft.'

      Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

    pickles 2.0

    (eten, drinken en genotmiddelen; (vooral) in België)

    mengsel van ingemaakte stukjes groenten met azijn en mosterd, dat fris en zuur smaakt, meestal een basis heeft van augurken, zilveruitjes en bloemkool en vooral als broodbeleg of, als tafelzuur, bij kapucijners, hutspot of vleesgerechten gegeten wordt; piccalilly; ook: felgele saus met genoemde bestanddelen die met of in plaats van mayonaise bij patates frites gegeten wordt

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Pickles…

    is een mengsel of een saus; is een stof

        Algemene voorbeelden


        Aan een caféterras zaten enkele mannen in een vurig gesprek en hij dronk gauw even van een pint. Zelfs na de wafel en de slok bier brandden het zout en de pickles van de frieten nog in zijn mond.

        Kermis, Gaston Durnez,

        'Met mayonaise of met pickles?' vroeg hij aan de klant voor zijn kraam. Ik weet het, 't is zijn broodwinning en op hoogtijdagen als carnaval kan hij bezwaarlijk sluiten, maar ik zat daar, achter een schot weggemoffeld, in dat naar reuzel stinkend kot, tegen een vettig tafeltje geplakt, en ik probeerde desondanks een waardig gesprek met hem te voeren over onze gemeenschappelijke jeugdidealen.

        Koud, Geertrui Daem,

        Ik zeg het en herhaal het en ik meen het, Marcel bakt de beste frieten ter wereld. Ik kan hem toch moeilijk zeggen dat het verschil mij ontgaat, dat het mij godvermiljaarde al gelijk blijft wiens friet of wat ik ook eet. Omdat het allemaal hetzelfde smaakt. Naar namaakfriet. Of namaakleer. Of namaakfruit. Naar karton. 'Doe maar mayonaise of pickles, Marcel, dat speelt geen rol.' Ik proef het toch niet.

        Koud, Geertrui Daem,

        Combinatiemogelijkheden


        met substantief ervoor


        • een pot pickles
        • potje pickles

        In een plastic tasje, dat vrolijk aan zijn rechterhand bungelde, zaten drie met vet dooraderde karbonaden, een potje Belgische pickles en een flesje room.

        De vijfde macht, Pieter Aspe,

        Telkens als hij het parkeerterrein opreed en Desiree achter haar potten mayonaise en pickles en saté zag staan, was het alsof hij en Tessa een tweede kans kregen, en ze met een schone lei konden herbeginnen.

        Donderdagmiddag. Halvier., Kristien Hemmerechts,

        in voorzetselgroep


        • frites met pickles
        • frieten met pickles

        Als de wijn op is, is het zes uur en neemt ze hem mee naar haar flat drie hoog, waar ze frieten eten met mayonaise en pickles, want veel geld heeft ze ook niet meer.

        Buiten regent het, Gerda van Erkel,

        Zoek eerst 's een frituur in de omgeving en haal mij een groot pak frieten met pickles en pekelharing.

        De Coltmoorden, Jef Geeraerts,

        Woordfamilie


        Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen