pin-onlykassa


pin-onlykassa 1.0

(neologisme)

kassa waar men alleen kan pinnen; kassa alleen voor pinbetalingen; pinkassa

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pin-onlykassa…

is een kassa

      Algemene voorbeelden


      Een belangrijke stap om pinnen te stimuleren, is plaatsing van pin-onlykassa's. Bij deze kassa's kunnen klanten alleen terecht met een betaalpas. Bij combikassa's hebben zij ook de mogelijkheid om met contant geld te betalen. In de supermarkt wordt met instore winkelmaterialen, zoals borden en vloerstickers, aangegeven welke kassa's pin-only zijn.

      http://www.supermarkt.nl/downloads/CBL%20protocol%20liever%20pinnen%20dan%20contant.pdf

      In meer dan twintig procent van de supermarkten in Nederland staan al 'pin only'-kassa's. Binnen twee tot drie jaar zijn deze kassa's ver in de meerderheid in supers. Dat stelt Detailhandel Nederland, de belangenbehartiger van winkeliers. "Cash wordt eerder uitzondering dan regel", stelt woordvoerder Henk Kok. Veiligheid, efficiency, klantvriendelijkheid en kostenbesparing zijn volgens Kok motieven voor winkels om in rap tempo op elektronisch afrekenen over gaan. "De consument kijkt daar niet raar van op. Pinnen, hupsakee en weg." Bij de nieuwe supermarktformule Marqt kan alleen betaald worden met pin, chip of creditcard.

      http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2012/02/super-schrapt-cash,

      De Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen (Stichting BEB) heeft EIM opdracht gegeven om een onderzoek uit te voeren naar de kosten en baten die voor supermarkten zijn verbonden aan de (stapsgewijze) invoering van pin-only kassa's.

      http://www.efficientbetalen.nl/websites/efficientbetalen/docs/DM-_288445-v3-eindrapport_pinonly_supermarkten.pdf,

      Veel supermarkten hebben in 2010 en 2011 ingehaakt op de ontwikkeling naar meer pinnen door één of meer kassa's in de winkel aan te wijzen tot permanente pin-only kassa's, dat wil zeggen kassa's waarbij niet meer contant kan worden betaald. Deze kassa's hebben dan geen geld meer in de kassaladen en contant geld wordt door de caissières bij deze kassa niet meer aangenomen of uitbetaald.

      http://www.efficientbetalen.nl/websites/efficientbetalen/docs/DM-_288445-v3-eindrapport_pinonly_supermarkten.pdf,

      Etymologie


      Aard herkomst onzeker
      Vroegste datering 2011