pinkassa


pinkassa 1.0

(neologisme)

kassa waar men alleen kan pinnen; kassa alleen voor pinbetalingen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pinkassa…

is een kassa

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kan alleen gebruikt worden als men pint; kan alleen gebruikt worden voor pinbetalingen; kan niet gebruikt worden als men contant wil betalen
  • [Betrokkene] wordt al dan niet bemand door een kassamedewerker

    Hoofdsemagram: kassa


    Algemene voorbeelden


    Veiligheid is voor supermarkten de belangrijkste reden om over te gaan op pinkassa's. "Minder cash in huis maakt zowel ons als de klant minder kwetsbaar", legt Cees van Vliet, directeur winkels en distributie van Albert Heijn, uit. Ook levert het alleen pinnen supers geld op, omdat bijvoorbeeld het opmaken van de kassa minder tijd kost. Supermarkten besparen tussen de 560 en 970 euro per jaar voor elke kassa die ze ombouwen tot een pinkassa.

    http://www.retailnews.nl/rubrieken/meer/algemeen/35780/'Alleen-pinnen-kassa'%20rukt%20op.html,

    Een maand geleden heeft C1000 de helft van de kassa's tot pinkassa gebombardeerd. Het bestaan van die kassa's staat al aangekondigd op een poster naast de ingang. Boven elke pinkassa hangt een groot bord om aan te geven dat er aan die kassa alleen met pin betaald kan worden [...]. De caissières hebben de opdracht iedereen die aansluit bij de kassa mee te delen dat je hier alleen maar kunt pinnen.

    http://www.nnanos.nl/2009/11/27/pinkassa/,

    In 'mijn' kleine filiaal is er haast geen keus. Veel producten zijn er eenvoudigweg niet. En nieuwe trends komen er pas als ze elders al lang niet nieuw meer zijn. Er zijn bijvoorbeeld pas sindskort van die milieubewuste deuren voor het koelvak. En sinds gister pas werd ik er geconfronteerd met een pinkassa. Een kassa dus waar je enkel nog kunt pinnen.

    http://amsterdam.blog.nl/nieuws/2012/07/17/mijn-supermarkt-heeft-anno-2012-een-pinkassa-hoera,

    Ik zou achter de pinkassa gezet zijn, had bij de wereldwinkel altijd kasverschillen. Die had helaas nog geen pin toen.

    http://log.krak.nl/2006/10/,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2006