pioniersjaar


pioniersjaar 1.0

jaar uit de beginfase van iets waarin mogelijkheden worden verkend en de basis voor verdere ontwikkeling wordt gelegd
Vaak in het meervoud.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pioniersjaar…

is een jaar; is een periode; is een tijd

  • [Tijd] situeert zich in de beginfase van iets
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt gekenmerkt door het verkennen van mogelijkheden en het leggen van een basis voor verdere ontwikkeling

    Hoofdsemagram: jaar


    Algemene voorbeelden


    Einde maart 1997 vangen wij de eindfase van de democratisering van de exotische reizen aan, door rechtstreekse vluchten te organiseren vanuit Brussel [...]. 1992 was het pioniersjaar voor de verre en betaalbare exotische bestemmingen.

    De Standaard,

    De stijlvolle pioniersjaren van het begin van deze eeuw, toen Amerikaanse tankstations werden gebouwd in de vorm van Griekse tempels, traditionele missieposten, koloniale landhuizen of reusachtige schelpen, zijn vrijwel aan ons land voorbijgegaan.

    NRC,

    Die eerste computer was iets heel bijzonders. Hoe ging het er in die pioniersjaren aan toe in het Rekencentrum [...]. De IBM 1620 was een enorme bak, drie meter breed en zes meter lang. Hij had een geheugen van twintigduizend tekens en werkte met ponskaarten. Dat was de grootste machine van België op dat moment.

    http://www.veto.student.kuleuven.ac.be/jg26/veto2623/ludit.html,

    In de pioniersjaren van de radiografie kenden we slechts enkele basiseigenschappen van de X-straling. We wisten dat deze een "penetrerend" effect had, ze kon door ons lichaam. Ook dat er een "luminiscerend", een oplichtend effect is [...]. Natuurlijk kenden we ook het "fotografisch" effect [...]: we kunnen dan ook röntgen-"foto's" maken. Maar we hadden geen enkel idee dat er ook schadelijke effecten zouden zijn.

    http://www.medischebeeldvorming.be/hetbegrip.html

    Het Museum Ludwig presenteert een tentoonstelling over het Duits expressionisme, van de vooroorlogse pioniersjaren tot de zuivering door de nazi's in de jaren dertig.

    De Standaard,