pitbullterriër


pitbullterriër 1.0

afbeelding

Bron: IvánPit
( CC BY-SA 3.0 )

kortharige bulterriër met een compact lichaam, brede schouders, een brede, vierkante kop met brede kaken en een spits toelopende staart die zeer agressief kan zijn en erom bekend staat niet snel los te laten indien hij bijt; pitbull

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pitbullterriër…

is een hond; is een zoogdier; is een dier

      Hoofdsemagram: pitbull


      Algemene voorbeelden


      Britse dierenliefhebbers slaakten gisteren een zucht van opluchting toen de ter dood veroordeelde pitbullterriër Dempsey op de valreep gratie kreeg van het Hoog Gerechtshof. Het huisdier was het middelpunt van een drie jaar durend gevecht van hondenliefhebbers tegen een wetgevende bepaling die kinderen tegen agressieve honden moest beschermen.

      De Standaard,

      Op het Spaanse eiland Tenerife heeft een pitbullterriër een driejarig jongetje in de hals doodgebeten, zo heeft de Canarische pers dinsdag gemeld.

      http://www.knack.be/belga-algemeen/pitbullterrier-bijt-op-tenerife-driejarig-kind-dood/article-1194750771728.htm#,

      De meeste eigenaren van pitbullterriërs weigeren hun hond verplicht te laten registreren. Van de naar schatting vijfduizend pitbulls is nu ongeveer een derde geregistreerd.

      NRC,

      De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft in de Schilderswijk in Den Haag twaalf pitbullterriërs in beslag genomen. De pitbulls, een reu en elf pups van tien weken oud, zijn ondergebracht in een asiel in afwachting van een bevel van de officier van justitie tot vernietiging. Tegen de eigenaar van de dieren is proces-verbaal opgemaakt. Volgens een woordvoerder van de dienst waren de dieren bestemd om illegaal te worden verkocht.

      NRC,

      Een zomer ben ik ook nog hulppostbode geweest in de Schilderswijk. Dat was dankbaar werk. Pitbullterriërs had je nog niet en ik ben nooit gegrepen door hitsige enge huisvrouwen. Je werd vriendelijk ontvangen.

      Kan ik even langskomen?, Paul van Vliet,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • een zandkleurige pitbullterriër

      Op dat moment kwam op een andere matras een deken overeind, bewoog zich in het rond en onthulde toen een zandkleurige pitbull terriër. Gapend sperde hij zijn brede reptielenkaken open, een blik op zijn gebit gunnend, rekte zich uit en schudde zich.

      Voorval, Harry Mulisch,

      in voorzetselgroep


      • het fokken van pitbullterriërs

      Het fokken van pitbullterriërs is verboden.

      NRC,

      Vaste verbindingen


      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen