pretparkgeneratie


pretparkgeneratie 1.0

(neologisme)

generatie die geboren is tussen 1990 en 2005; generatie die veelal is opgegroeid met het idee dat de wereld een groot pretpark is, waarin alles leuk en gezellig is en waarin de zaken niet al te serieus moeten worden genomen; generatie Einstein

Semagram


De pretparkgeneratie…

is een generatie

 • [Leden] bestaat uit mensen die geboren zijn tussen 1990 en 2005
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is veelal opgevoed met het idee dat de wereld een groot pretpark is, waarin alles leuk en gezellig is en waarin de zaken niet al te serieus moeten worden genomen

  Algemene voorbeelden


  Kent u het boek al Generatie Einstein, slimmer, sneller en socialer? Dat gaat over de jongeren van nu: de beeldschermgeneratie, of: de pretparkgeneratie, of: de apenstaartgeneratie. Dat zijn die irritante pubers die ongeïnteresseerd in de bank hangen, een grote mond hebben als je ze aanspreekt, en de werkwoordspelling met die rare d's en t's aan hun laars lappen. Slimmer, sneller, socialer? Het is maar vanuit welke kant je het bekijkt.

  http://www.gelderlander.nl/algemeen/discussie/2174231/Hester-macrander-Kwalntiteit.ece,

  Het fenomeen pretparkgeneratie, over de manier “waarop de huidige jeugd zich mag ontwikkelen (op school, red.). Het pretpark staat model: alles is veilig, alles is voor de pret en alles is voor kinderen. Kinderen moeten echter worden voorbereid op een maatschappij die niet veilig is, niet voor de pret en al helemaal niet voor kinderen.”

  http://www.nujij.nl/overig/de-pretparkgeneratie.12902522.lynkx#axzz29YzNqua4,

  Etymologie


  Aard herkomstinheems woord
  Vroegste datering2007
  BenoemingsmotiefWordt zo genoemd omdat deze generatie veelal is opgevoed met het idee dat de wereld een groot pretpark is, waarin alles leuk en gezellig is en waarin de zaken niet al te serieus moeten worden genomen.