prijsspiraal


prijsspiraal 1.0

(business, economie en financiën)

ontwikkeling waarbij het prijsniveau onder invloed van elkaar versterkende factoren steeds meer evolueert in de opwaartse of neerwaartse richting die blijkt uit het verband of die daar wordt gespecificeerd

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een prijsspiraal…

is een spiraal; is een ontwikkeling

  • [Ontstaan] ontstaat doordat de factoren aan de basis elkaar telkens versterken
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is moeilijk of niet te stoppen
  • [Object betroffen] heeft betrekking op prijzen
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] ontstaat bijvoorbeeld door krapte op de markt waardoor nieuwe vraag de prijs telkens opdrijft of door sterke inflatie waardoor prijzen voortdurend verhogen enz.

Algemene voorbeelden


Naar staal is in Rusland altijd vraag, zegt de nieuwe directeur Valentin Zacharov. Maar met de gierende inflatie van 50 procent per maand is werken bijna onmogelijk. Alle bedrijven worden meegezogen in de prijsspiraal.

NRC,

Bibliotheken staan onder zware druk van de toenemende kostenstijging van bibliothecair materiaal [...]. Met deze strategieën is men er echter niet in geslaagd om de algemene kosten van bronnen te verlagen [...]. Elke bibliotheekdirectie beseft inmiddels ook dat zij in hun eentje niet in staat zijn om de gevolgen van de prijsspiraal te keren.

http://www.pscw.uva.nl/sociosite/websoc/libraries.html,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een neerwaartse prijsspiraal
  • een negatieve prijsspiraal

In Groot-Brittannië leidde de cola-oorlog tot een neerwaartse prijsspiraal voor alle cola's en lagere marges voor de supermarkten.

NRC,

De verwachting is dat de onderlinge concurrentie over het in steeds mindere mate vrijkomende stortbaar afval alleen maar zal toenemen. Dit zal een neerwaartse prijsspiraal tot gevolg hebben, waardoor stortplaatsexploitanten failliet zullen kunnen gaan. Om dit te voorkomen is herstructurering van de stortsector nodig.

http://www.let.kun.nl/archeologie/publ.htm,

Vraag en aanbod worden daardoor minder geconcentreerd en de markt versnipperd. Dat leidt tot een negatieve prijsspiraal, die weer een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van de Nederlandse bloemen en planten.

NRC,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • een stijgende prijsspiraal

Het snel groeiend aantaal koopkrachtige nieuwkomers in de wereld lift de vraag naar energiebronnen en van grondstoffen naar een stijgende prijsspiraal.

https://www.yumpu.com/nl/document/view/20478994/de-nieuwe-wereldeconomie-en-haar-kleurige-lscoopcom/59,