proefjaar


proefjaar 1.0

jaar waarin men iets uittest in afwachting van een evaluatie en beslissing over de voortzetting of definitieve invoering van het betreffende; jaar als testperiode voor iets

Algemene voorbeelden


De zaterdagopvang heeft na twee proefjaren zijn levensvatbaarheid ruimschoots bewezen met een gestaag groeiend aantal kinderen en een duidelijk doel.

Meppeler Courant,

Omdat er nog de nodige empirie moest wordt opgedaan met allerlei vangmethoden en nieuwe individuele kleurmerken hebben we het jaar 2000 wederom beschouwd als proefjaar teneinde in de opvolgende jaren volgens vaste structuur het project adequaat te kunnen uitvoeren.

http://home.hetnet.nl/~willembil/map1/kievit.htm,

Volgens de RSW is nog een jaarlijkse besparing van 150.000 m³ mogelijk door nog meer lekken te detecteren. In dat verband keurde de gemeenteraad voor één proefjaar een aanmoedigingspremie goed voor klanten die waterverlies vroegtijdig helpen opsporen.

http://www.ieper.be/nl/

proefjaar 2.0

jaar waarin iemand op proef wordt aangenomen en zijn geschiktheid voor enige functie of hoedanigheid moet laten blijken; jaar op proef

Algemene voorbeelden


'Wanneer het toch niet helemaal is wat ze dachten, kunnen ze na het prepromojaar hun keuze heroverwegen.' Het proefjaar is in het leven geroepen omdat politieke wetenschap al enkele jaren kampt met een groot aantal uitvallers onder aio's.

Mare,

Nieuwe Antwerpse dokwerkers krijgen pas erkenning na proefjaar [...]. Nu krijgen die na een korte scholing hun definitieve erkenning. In de toekomst wordt dat een proefperiode van één jaar met wellicht om de vier maanden evaluaties.

http://www.gva.be/nieuws/haven/aid1499781/nieuwe-antwerpse-dokwerkers-krijgen-pas-erkenning-na-proefjaar.aspx,

Een motivatiemiddel tot professionele ontwikkeling is dat leraren die hun eerste jaar tewerk gesteld zijn in het onderwijs, 10% minder uren hebben. Zij zitten nog in een proefjaar en zijn dan ook nog niet volledig gekwalificeerd [...]. In dit proef jaar gaat de beginnende leraar onder begeleiding aan de slag en is er tijd voorzien voor aanvullende scholing.

http://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/002/062/983/RUG01-002062983_2013_0001_AC.pdf,

proefjaar 3.0

((vooral) in België; verouderend)

elk van de studiejaren na een algemeen vormende cyclus in een hogere opleiding, waarin studenten zich verder specialiseren

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een proefjaar…

is een jaar; is een periode; is een tijd

  • [Functie] dient om zijn studierichting verder te bepalen en te specialiseren
  • [Tijd] volgt na de algemeen vormende begincyclus in een opleiding
  • [Toepassingsgebied of bereik] heeft betrekking op een hogere opleiding, vaak in een beta-richting

    Hoofdsemagram: jaar


    Algemene voorbeelden


    Het programma van de vijfjarige opleiding toegepaste biologische wetenschappen bestaat uit twee cycli. De eerste cyclus, de kandidaturen, omvat twee studiejaren. Het programma hiervan is gemeenschappelijk voor alle studenten. De tweede cyclus omvat drie studiejaren, proefjaren genaamd. De studenten kiezen hierbij uit volgende opleidingen: bio-ingenieur scheikunde, bio-ingenieur landbouwkunde.

    http://vlir.nettools.be/media/docs/Visitatierapporten/ronde1/tbwbiotechnologie.pdf,

    Naast technische vaardigheden, leer je ook te werken in teamverband, rapporten op te stellen en maak je kennis met de economische realiteit van het bedrijfsleven of een organisatie. Meer details over de kandidaturen en de proefjaren vind je verder in deze brochure [...]. In het hoger onderwijs zijn de onderlinge verschillen in diploma's en studieprogramma's tussen de Europese landen erg groot. Dat maakt het moeilijk om te vergelijken. De onderwijsministers uit de verschillende Europese lidstaten streven er daarom naar om de hoger onderwijsruimte in Europa transparanter te maken door het invoeren van een Bachelor/Master structuur [...]. De Faculteit anticipeerde reeds op deze ontwikkelingen en het hernieuwde curriculum is zo opgebouwd dat we onmiddellijk in staat zijn de Bachelor/Master structuur in te voeren zodra een nieuw onderwijsdecreet ons dit zal toelaten.

    http: //www. rug. ac. be/RUGportal/nl/studiekiezers/opl/oplINV/brochPDF/27bioing,

    De vroegere opleidingen met twee kandidaatsjaren en drie ingenieursjaren (of proefjaren) worden nu omgevormd tot een BaMa-structuur met drie bachelorjaren en twee masterjaren.

    http://www.vlir.be/media/docs/visitatierapporten/2006/kv06v1-bio-ingwet.pdf,

    Combinatiemogelijkheden


    met telwoord ervoor


    • het eerste proefjaar
    • het tweede proefjaar
    • het derde proefjaar

    In het eerste proefjaar van je gekozen richting zijn alle vakken gemeenschappelijk. In het tweede en derde proefjaar zijn er naast algemene vakken, ook veel keuzevakken voorzien. In de tweede of derde proef kan je bovendien een industriële stage volgen en in de derde proef werk je een eindverhandeling (scriptie) af. Dit alles laat je toe om je nog verder te specialiseren binnen de gekozen opleiding of om je eigen accenten te leggen. De mogelijkheid om een (binnenlandse of buitenlandse) stage te volgen, wordt voorzien voor alle richtingen bio-ingenieur via het pakket keuzevakken in de tweede en derde proef.

    http: //www. rug. ac. be/RUGportal/nl/studiekiezers/opl/oplINV/brochPDF/27bioing,