prosument


prosument 1.0

(business, economie en financiën)

consument die invloed heeft op de totstandkoming van het product dat hij consumeert, en als het ware producent en consument tegelijk is
Dit woord is een leenvertaling. Het woord prosumer, een blend van producer (of misschien professional) en consumer, werd in 1980 bedacht door de Amerikaanse futurist en schrijver Alvin Toffler.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een prosument…

is een consument; is een persoon

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een consument die ook invloed heeft op de ontwikkeling van de producten die hij consumeert en zo als het ware producent en consument tegelijk is

    Algemene voorbeelden


    We stellen vast dat onder invloed van diverse maatschappelijke, economische en technologische processen, de positie van de consument in ieder geval aan verandering onderhevig is. Niet alleen lijkt de consument zijn positie te kunnen verstevigen ten opzichte van wederpartijen zoals producenten en leveranciers. Ook lijken de handelingen van produceren en consumeren in toenemende mate te interfereren. Is daarmee de prosument geboren?

    http://arno.uvt.nl/show.cgi?fid=5939,

    Er is een nieuwe mens in aantocht die een nieuwe maatschappij zal vormen, als men de Amerikaanse futoroloog Alvin Toffler mag geloven: de prosument, iemand die zowel zelf produceert als consumeert. Het snel groeiend leger van doe-het-zelvers vormt de voorhoede van deze nieuwe prosumenten-maatschappij.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010621501:mpeg21:a0111,

    Technisch en economisch is het nu mogelijk om energie schoon op te wekken op lokale schaal. Dat betekent niets minder dan een aardverschuiving binnen de energiewereld. Een transitie van centraal naar decentraal, van fossiel naar schoon, van product naar dienst, van consument naar prosument en van individu naar gemeenschap. De gebundelde consumentenkracht als verandermacht maakt de grote energiebedrijven behoorlijk nerveus.

    http://www.socialevraagstukken.nl/site/2013/03/13/benut-de-kracht-van-de-orkaan-om-de-samenleving-te-vernieuwen/,

    Zoals vaker is onderzocht en beschreven willen consumenten meer betrokken worden bij het ontwikkelingsproces van producten en diensten. Deze prosumenten willen actief deel uitmaken van de ontwikkeling en genereren van ideeën en hopen op een moment van "fame". Daar zijn al diverse voorbeelden van waarneembaar of het nu het product zelf betreft, de verpakking of meedenken ten aanzien van de campagne er omheen.

    http://www.sosretail.nl/2012/02/26/van-consument-via-prosument-naar-regisseur/

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen