referentiejaar


referentiejaar 1.0

kalenderjaar waarvan cijfergegevens als uitgangsbasis dienen om iets te berekenen of te beoordelen; peiljaar

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een peiljaar…

is een jaar; is een periode; is een tijd

      Algemene voorbeelden


      Zelfs gastland Duitsland van de conferentie - nummer vier in de wereld qua CO-uitstoot - houdt zich niet aan de afspraken. Het land besloot niet 1990 als referentiejaar aan te houden voor de reducties, maar 1987, een jaar met een aanzienlijk hogere emissiewaarden.

      NRC,

      In tabel 1 wordt een overzicht gegeven van de resultaten van de verschillende scenario's. Het jaar 1997 diende als referentiejaar. Voor het Business As Usual (BAU)-scenario 2010 werd verondersteld dat de groei van de emissies gelijke tred houdt met de groei van de sector. Ook werd rekening gehouden met de huidige wetgeving en gekende einde-levensduurvervangingen tot 2010.

      http://www.vu.nl/english/o_o/instituten/IVM/nme/index.htm

      Concreet betekent dit voor het uitvoeringsplan dat de preventie van het huishoudelijk afval moet toenemen. De taakstelling voor preventie voor 2001 bedraagt 6% van het totale aanbod aan huishoudelijk afval ten opzichte van referentiejaar 1995.

      http://www.gent.be/

      Om in 1997, het referentiejaar voor de beslissing wie deelneemt aan de monetaire unie, de norm alsnog te halen, kondigde Kohl vorige maand een drastisch bezuinigingsplan aan.

      De Standaard,