regenbooggezin


regenbooggezin 1.0

(cultuur en samenleving; neologisme)

gezin met een of meer adoptiekinderen met een andere nationaliteit dan de Nederlandse
In deze betekenis wordt het woord sinds ongeveer 2010 nog maar zelden gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een regenbooggezin…

is een gezin; is een samenlevingsvorm; is een groep

  • [Leden] bevat minstens één adoptiekind met een andere nationaliteit dan de Nederlandse, maar vaak meerdere adoptiekinderen met verschillende nationaliteiten

    Hoofdsemagram: gezin


    Algemene voorbeelden


    Joséphine Baker wou vooral aan de wereld bewijzen dat verschillende nationaliteiten en rassen in vrede en vreugde kunnen samenleven. Ze adopteerde tien jongens en twee meisjes van verschillende komaf (joods, moslim, katholiek, Scandinavisch, Senegalees, Japans) en vormde op Milandes haar eigen "regenbooggezin''.

    De Standaard,

    De familie Pitt-Jolie telt momenteel zes telgen, waarvan drie geadopteerd. In de afgelopen weken heeft Angelina verschillende interviews gegeven waarin ze vertelde haar regenbooggezin verder uit te willen breiden.

    ELLE,

    De Brangelina's werken dan weer aan wat ze een 'regenbooggezin' noemen. Even dacht ik dat de internationale holebigemeenschap nieuwe woordvoerders had gevonden, maar nee. De gezinsplanning van de familie Pitt-Jolie blijkt gebaseerd op de eenvoudige regel: uit ieder continent één.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2004

    regenbooggezin 2.0

    (cultuur en samenleving; neologisme)

    gezin dat bestaat uit een alleenstaande niet-hetero-ouder, twee niet-hetero-ouders, of meer dan twee ouders van wie er in ieder geval één niet-hetero is, met een of meerdere kinderen

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een regenbooggezin…

    is een gezin; is een samenlevingsvorm; is een groep

    • [Leden] bestaat uit een of meerdere niet-hetero-ouders met een of meerdere kinderen
    • [Onderscheid of tegenstelling] verschilt van het gezin dat vaak als traditioneel wordt gezien, waarin er sprake is van twee heteroseksuele ouders

      Hoofdsemagram: gezin


      Algemene voorbeelden


      In de buurt, op school of op het werk maken ze nooit mee dat iemand ervan opkijkt: twee moeders, twee vaders, twee kinderen. Maar op internet? Je weet maar nooit, dus liever alleen voornamen. Judith (42), Karin (45), Wiljan (46), Emile (48), Puck (10) en Lola (8). Ze zijn een meeroudergezin, een 'regenbooggezin', en ze varen zaterdag bij Pride Amsterdam met ruim vijftig andere LHBT-ouders en hun kinderen mee op de boot van Meer dan Gewenst om 'reclame te maken' – vinden ze leuker klinken dan actievoeren – voor een wet die de bescherming van de kinderen door alle vier de ouders beter moet regelen.

      nrc.next,

      Ik ben zo dankbaar dat ons regenbooggezin nu oké is. Naar de kinderen toe zijn Willem-Jan en ik een ultiem koppel: hij leert hen genieten, toneelspelen en plezier maken, terwijl ik meer van de orde, emoties en het beredeneren ben. Mitch is de cadeauvader die er een lintje omheen doet; hij koopt toetjes die de kinderen lekker vinden of sleept zomaar een spelcomputer voor hen naar binnen.

      EO,

      Het belangrijkste verschil is misschien nog wel dat ouders van een regenbooggezin soms niet wettelijk erkend worden en zich vaker als familie onveilig of bekeken voelen in de publieke ruimte – een heteroseksueel gezin met kinderen wordt wereldwijd door vrijwel iedereen toegelachen. Dat een regenbooggezin dus niet geromantiseerd hoeft te worden (en zeker niet door een hetero cisvrouw als ik), blijkt ook uit de roman Detransition, baby (2021) van de Amerikaanse Torrey Peters.

      NRC,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2010
      Samenhangende woorden (betekenis) meeroudergezin