regentes


regentes 1.0

vrouw die het rijksbestuur waarneemt namens een minderjarige of afwezige soeverein; waarnemend rijksbestuurster

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een regentes…

is een persoon

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: van

      • regentes van de Nederlanden

      Het Catharijneconvent in Utrecht heeft in een Nederlandse particuliere collectie een pendant ontdekt van het bekende 16e-eeuwse portret van Maria van Hongarije, regentes van de Nederlanden. Het pendant stelt de beeltenis van Anna van Hongarije voor, die samen met Maria als vorstenkind aan het hof in Innsbruck opgroeide.

      NRC,

      in voorzetselgroep


      • benoemen tot regentes

      Toen koningin Wilhelmina in oktober 1947 niet meer in staat was het koningschap alleen te vervullen, werd Juliana benoemd tot regentes.

      http://www.nos.nl/prinses_juliana/index_2.html?paginas/biografie/,

      voorafgegaan door als


      • als regentes

      Rust aan het thuisfront was volgens het kabinet juist nu noodzakelijk. Ook Juliana was zich daarvan bewust en drong er bij haar moeder op aan om de vijftig jaar vol te maken. Wilhelmina voldeed aan het verzoek door Juliana slechts een korte periode als regentes te laten regeren.

      http://www.nos.nl/prinses_juliana/index_2.html?paginas/biografie/,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      regentes 2.0

      (onderwijs en opvoeding; (vooral) in België)

      vrouw die voor haar beroep les geeft in de eerste vier jaren van het voortgezet onderwijs in Vlaanderen op grond van een lesbevoegdheid behaald aan een normaalschool; ook: titel van regentes; beroep van regentes

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een regentes…

      is een lerares; is een persoon

      • [Geslacht] is een vrouw

        Hoofdsemagram: regent


        Algemene voorbeelden


        "Geef jij ook les aan het Immaculata-instituut?" vraagt zij, nog altijd geamuseerd. "Wat geef jij daar?" "Geschiedenis," antwoordt Mia, kuchend. "Ik ben regentes Godsdienst-Geschiedenis. Maar met Geschiedenis alleen heb ik voldoende lesuren. Godsdienst wordt gelukkig door iemand anders gegeven."

        Gras, Clem Schouwenaars,

        Combinatiemogelijkheden


        met substantief erachter


        • regentes Frans
        • regentes wiskunde

        Ze studeerde voor regentes Frans, maar vond professionele rust bij een bagagemaker in Oudenaarde. "Secretaressen hebben een diploma gezond verstand en geduld nodig. Dat haal je niet aan de universiteit."

        De Standaard,

        Het BBL-filiaal in Groot-Bijgaarden telt één universitair. De andere personeelsleden die 38 uur per week in dat kantoor werken, hebben een opleidingsniveau variërend van een graduaat in ziekenhuisbeheer, over een industrieel bouwkundige tot een regentes wiskunde die zoals zovelen in de jaren zeventig, op school een brief kreeg van de bank met een uitnodiging er te solliciteren.

        De Standaard,