reisleider


reisleider 1.0

iemand die zich in dienst van een reisorganisatie voor zijn beroep of als bijbaan bezighoudt met de organisatie van een reis in het land, op de plaats van bestemming; iemand die een reis leidt; leider van een reis; iemand die vakantiegangers begeleidt tijdens hun reis; begeleider van een reisgezelschap

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een reisleider…

is een leider; is een persoon

  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Activiteit of handeling] leidt een reis; heeft de leiding over een reis; begeleidt een reis; organiseert activiteiten en excursies
  • [Betrokkene] is in dienst van een reisorganisatie
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] doet zijn werk voor zijn beroep of als bijbaan

Hoofdsemagram: leider


Algemene voorbeelden


Het programma: Wie is de reisleider wordt gemaakt door RTL in samenwerking met Reisorganisatie Fox. Twee groepen vakantiegangers gaan een reis maken, maar weten van te voren niet wie hun reisleider is. Elke groep krijgt gedurende de reis drie verschillende bekende Nederlanders, die een gooi doen naar de titel "Beste reisleider 2012".

http://plazilla.com/mee-op-reis-met-wie-is-de-reisleider

Bij het merendeel van onze busreizen is de chauffeur tevens uw reisleider. Bij een aantal reizen zijn de diensten van onze deskundige reisleid(st)er inbegrepen. Ook wordt in veel gevallen gebruik gemaakt van plaatselijke gidsen en vertegenwoordigers.

http://www.alleenstaandenreizen.nl/Reisgids/0-0-vertrek.asp

De eigen inbreng van Joker op de Belgische reismarkt zijn begeleide stedentrips tijdens de nieuwjaarsperiode en de krokusvakantie naar Barcelona, Londen, New York, Parijs, Rome en Wenen [...]. De groepen bedragen maximaal 13 deelnemers, met een Nederlandssprekende reisleider, en de groep beslist zelf, in overleg met de reisleider, wat er wel en wat niet bezocht wordt.

De Standaard,

Aan de armoedige toonbank, die ook al die sjoelbakkleur heeft, kan je een soort limonade krijgen, maar dat wordt ons door de reisleider afgeraden. Geen ongebottelde dranken in de tropen.

De kus, Jan Wolkers,

De reisleider greep de micro. "U wordt nu bij uw hotel afgeleverd. Vanavond kunt u vrij over uw eerste echte avond in Salzburg beschikken. In de congresprijs is geen souper voorzien. Wel logies, ontbijt en lunch. Er zijn in Salzburg zoveel goede eetgelegenheden, dat dit geen probleem mag heten."

Congres in Salzburg, Monda De Munck,

De toeristenstroom naar Finland en Hongarije neemt nog steeds toe. Dat betekent dat er reisleiders nodig zijn, sociaal vaardige mensen met talenkennis en inzicht in de omstandigheden van de landen waar men naar toe reist.

http://odur.let.rug.nl/finoegristiek/

Tierra Natuurreizen vzw organizeert dagtrips en weekends in eigen land en in de buurlanden, maar ook langere reizen in en buiten Europa. De bedoeling is bij te dragen tot natuurbehoud in binnen- en buitenland. De reisleiders zijn natuurkenners die ook aktief zijn in natuurbeschermingsverenigingen.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • organiseren

Maar wilt u ook de wijde omgeving verkennen: de reisleider organiseert in overleg met de groep verschillende leuke excursies. Bewonder bijvoorbeeld de stad Granada, prachtig gelegen op heuvels aan de voet van de Sierra Nevada.

http://hotelreizen.ncrvreizen.nl/fuengirola/

Felix Lauwers was van beroep arts maar had zijn hart verloren aan de archeologie. In 1964 was hij één van de medestichters van de AVRA, waarvan hij tot 1969 ondervoorzitter was en tot 1984 voorzitter. Als reisleider organiseerde hij voor de AVRA-leden honderd archeologische studiereizen.

http://archeologie.antwerpen.be/NL/nieuws/detail.asp?id=21,

Uitgangspunten van onze vakanties zijn een prima prijs/kwaliteitverhouding, ongedwongen sfeer en een breed aanbod excursies en mogelijkheden ter plaatse. Onze reisleiders organiseren ter plaatse tal van excursies en/of activiteiten waaraan u gezamenlijk kunt deelnemen.

http://www.goedideereizen.nl/vakantie/info.htm?info=alleengaandenreizen

met koppelwerkwoord


  • (de) reisleider worden
  • (de) reisleider zijn

Haar carrière in het bedrijfsleven liep lekker. Haar pensioen leek gegarandeerd. Maar Ilse Janneman koos anders: ze werd reisleider. Sinds jaar en dag bereist ze de wereld, vol passie.

http://www.snp.nl/algemene_informatie/ilse_janneman

Gastheer Van Andel nodigt de bezoekers ten slotte uit de straat op te gaan. Het sneeuwt zelfs in het overdekte winkelcentrum, dus de liberalen knopen zo treuzelend mogelijk hun jassen dicht. Van Andel is onverbiddelijk. "Ik ben reisleider geweest", zegt hij tevreden als iedereen uiteindelijk buiten staat te kleumen. "Zo'n groep is haast niet in beweging te krijgen."

NRC,

'Hoe ben je je man tegengekomen?' 'Ik was op reis. Hij was de reisleider. Heel cliché!' Ze lacht een spottend lachje.

De passievrucht, Karel Glastra van Loon,

met ander, nevengeschikt substantief


  • chauffeur en reisleider

Centrale spil in de week is Wolter. Chauffeur en reisleider. Al meer dan vijfendertig jaar zit hij achter het stuur van vrachtwagen en toeringcar. Hem maak je niets meer wijs, een vakman. Hij stuurt en vertelt.

Meppeler Courant,

Het is belangrijk om je uitstappen te maken met een vertrouwde autocar, het zorgt voor een veiliger gevoel. Tevens blijft dan ook de chauffeur en reisleider ter plaatse, waarop je kan terugvallen bij eventuele problemen.

http://www.euroreizen.be/nl/tips/reservaties/reisburo.htm

met bezittelijk voornaamwoord


  • onze reisleider
  • onze reisleiders

Onze reisleider deelt de paspoorten en vliegbiljetten uit voor het geval we straks in Penang, waar we een paar uur moeten wachten op het vliegtuig naar Medan, het vliegveld willen verlaten om op het eiland rond te kijken.

De kus, Jan Wolkers,

Spoedig na onze aankomst ontmoetten we onze reisleider, Linda County en Balinese gids, Budi.

http://childrenoflight.com/dutch/bali2005_dutch.htm,

Op de luchthaven van aankomst word je altijd door onze reisleiding ontvangen die je o.a. zal assisteren bij de transfer naar je hotel. Reisleiding. Al onze reisleiders ter plaatse zijn enthousiaste motorrijders en hebben een prima opleiding achter de rug. Zij beheersen de taal en beschikken over een gedegen kennis van de route, de zeden en gewoontes van het land.

http://www.custom-tours.com/

voorafgegaan door als


  • als reisleider

Als reisleider/reisleidster ben jij het aanspreekpunt voor vakantiegangers op de plek waar ze vakantie vieren. Dan moet je van heel wat markten thuis zijn: heel zelfstandig kunnen opereren, je talen beheersen, uitstekend met mensen om kunnen gaan, kunnen enthousiasmeren. Jij 'maakt' voor een deel de vakantie van je klanten.

http://beroepen.tio.nl/reisleider/

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen