retweet


retweet 1.0

afbeelding

Bron: Rafiq Phillips
( CC BY-SA 2.0 )

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

door een ander op Twitter geplaatste tweet die iemand doorstuurt en zelf op Twitter zet, zodat zijn of haar volgers ook kennis kunnen nemen van het twitterbericht, soms ook aangevuld met eigen commentaar; gekopieerde en opnieuw op het eigen twitteraccount geplaatste tweet
Het woord heeft dezelfde combinatiemogelijkheden als tweet.
Zie ook : tweet

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een retweet…

is een tweet

  • [Functie] dient om de eigen volgers op de hoogte te brengen van een tweet
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt voorafgegaan door het woord retweet (of Retweet, ReTweet) of de afkorting RT
  • [Onstoffelijke inhoud] bevat de inhoud van een eerder, door een ander geplaatste tweet, soms aangevuld met eigen commentaar

    Hoofdsemagram: tweet


    Algemene voorbeelden


    Retweet (RT) is een term die gebruikt wordt op Twitter. Je kan het vergelijken met een forwarden van een e-mail. Met een retweet 'forward' je een bericht van iemand anders naar je eigen netwerk van Twitter followers. Dit doe je omdat het een leuk of goed bericht is die je wilt delen met mensen. Binnen twitter doe je dit door RT of retweet te doen.

    http://www.wat-betekent.nl/wat-betekent-retweet/

    Om aan te geven dat het een retweet is zet je er de letters RT voor, gevolgd door een dubbele punt en de Twitternaam van degene die het oorspronkelijke bericht heeft geplaatst met het @-teken er voor. Voorbeeld: RT: @twitinfonl Dit is het originele bericht.

    http://twitterinfo.nl/twitter-handleidingen/26-retweeten

    Je kunt er (als er genoeg ruimte is) ook eigen commentaar aan toevoegen. Ook deze methode zorgt er voor dat de auteur van deze tweet je retweet in zijn @mentions ziet verschijnen.

    http://twitterinfo.nl/twitter-handleidingen/26-retweeten

    Bedanken voor retweets… In Twitter-land wordt het veelal beschouwd als vervuiling van de timeline of als vervelend ego strelen… Ik bedank mensen bijna altijd voor een retweet en zeker niet om mijn eigen ego te strelen. Persoonlijk vind ik het bijna onbeleefd om iemand niet te bedanken, eigenlijk.

    (onbekend) ,

    Een 'retweet' biedt maar weinig mogelijkheden om er nog iets van een annotatie aan toe te voegen. Kortom de betekenis van de 'retweet' zit 'm vooral in het intrinsieke belang van de retweet zelf.

    http://www.janklerk.net/2009/04/blogvacuum.html,

    Als je een leuke of handige tweet van iemand ziet waarvan je mensen die jou volgen op de hoogte wilt stellen dan kun je deze tweet doorsturen. Dit doorsturen noemt men ReTweet.

    http://www.eenmanierom.nl/de-kracht-van-twitter-te-gebruiken/,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2008
    Brontaal Amerikaans-Engels
    Vorm in brontaal Retweet; ReTweet; retweet
    Betekenis in brontaal idem
    Datering in brontaal 2006