rijksbouwmeester


rijksbouwmeester 1.0

((vooral) in Nederland)

architect in dienst van het Nederlandse ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, die o.a. tot taak heeft het rijksarchitectuurbeleid te coördineren en de stedenbouwkundige inpassing en architectonische kwaliteit van rijksgebouwen te bevorderen en te bewaken
In België wordt sinds 1998 een vergelijkbare functionaris aangeduid met Vlaams Bouwmeester.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een rijksbouwmeester…

is een persoon

  • [Organisatie of instelling] is in dienst van het Koninkrijk der Nederlanden
  • [Activiteit of handeling] houdt zich o.a. bezig met het coördineren van het rijksarchitectuurbeleid, het bevorderen en bewaken van de stedenbouwkundige inpassing en architectonische kwaliteit van rijksgebouwen en het adviseren van de regering
  • [Gelijkheid] heeft een vergelijkbare functie als de Vlaams Bouwmeester in België.

    Algemene voorbeelden


    Alleen voor heel specifieke bouwwerken die uitsluitend één doel kunnen dienen, zou de rijksbouwmeester nog als opdrachtgever en bouwheer fungeren, voor gevangenissen bijvoorbeeld.

    NRC,

    Het Platform Architectuurbeleid, onder voorzitterschap van de Rijksbouwmeester, werd opgericht als een overkoepelende, interdepartementale werkgroep om de uitvoering van het architectuurbeleid te begeleiden en vooral onderlinge, departementale schotten te slechten.

    http://www.arch-lokaal.nl/main.html

    De rijksbouwmeester is de hoogste onafhankelijke adviseur van de bewindslieden van VROM ten aanzien van het rijkshuisvestingsbeleid.

    NRC,

    De Raad vindt ook dat er centraal of regionaal een mogelijkheid moet komen om de kwaliteit van landschapsarchitectuur te toetsen. Dat kan op een soortgelijke manier als bij de architectuur en de stedebouw. De rijksoverheid heeft daarbij een voorbeeldfunctie en de rijksbouwmeester heeft de zorg voor de architectonische kwaliteit.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de nieuwe rijksbouwmeester
    • toenmalig rijksbouwmeester
    • voormalig rijksbouwmeester
    • de toenmalige rijksbouwmeester
    • de voormalige rijksbouwmeester

    Wytze Patijn wordt de nieuwe rijksbouwmeester.

    NRC,

    Op dit moment wordt samen met architect en voormalig rijksbouwmeester Kees Rijnboutt gewerkt aan de verfraaiing van het pand.

    http://www.bijenkorf.nl/

    De ontwerpen waren van toenmalig rijksbouwmeester C.H. Peters.

    Haagsche Courant,

    Bij onze noorderburen stelde de voormalige Rijksbouwmeester: "Het is in de eerste plaats de opdrachtgever die de visie heeft om iets te willen realiseren en vervolgens een project van begin tot einde van de grond tilt."

    http://www.sjefke.be/kent_zijn_omgeving/nieuws_aug_03/bieb_genomineerd.shtml

    De uitreiking van de BNA-kubus, gisteravond in de Rode Hoed in Amsterdam aan de architect en voormalig rijksbouwmeester F.J. van Gool.

    NRC,

    Wat is de kracht van het gemeentebestuur om te zorgen voor een goede stedenbouwkundige structuur bij alle nieuwe projecten? "Het zijn de beleggers en projectontwikkelaars die de dienst uitmaken" zegt de nieuwe rijksbouwmeester Jo Coenen.

    http://www.stadsschoon.nl/

    • de Belgische rijksbouwmeester

    Antwerpen kent tegenwoordig een vorm van welstandsbeleid en Bob van Reeth, de Belgische rijksbouwmeester, is jaloers op het stelsel van Nederland.

    de Volkskrant,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • de scheidende rijksbouwmeester

    Op een symposium, in december 1992 gehouden in het toen gloednieuwe VROM-gebouw, sprak de toenmalige en dit jaar scheidende rijksbouwmeester Kees Rijnboutt namens de regering.

    NRC,

    met eigennaam


    • rijksbouwmeester Jo Coenen
    • rijksbouwmeester G.H. Peters
    • rijksbouwmeester Kees Rijnboutt

    Daarom heeft de BNA zich bij monde van zijn voorzitter, Carel Weeber, gebrouilleerd verklaard met de minister en met de Rijksbouwmeester Kees Rijnboutt.

    NRC,

    Tijdens de academische zitting werden twee aansprekende personen benoemd tot eredoctors van de Open Universiteit Nederland: auteur Geert Mak en rijksbouwmeester Jo Coenen.

    http://www.ou.nl/info-alg-lustrum4/diesnatalis2004.htm,

    In het huis dat hij door de van Saetzema's liet bewonen, beschreef hij immers - passer en geodriehoek werden in de gevel aangebracht - de woning van rijksbouwmeester G.H. Peters.

    De Standaard,