rookpaal


rookpaal 1.0

(neologisme)

paal of zuil op stations of andere openbare plaatsen waaromheen rokers binnen een beperkte straal mogen roken

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een rookpaal…

is een paal

      Algemene voorbeelden


      Studenten voor de Academie voor Popcultuur fleurden vanmorgen een rookpaal op het Leeuwarder treinstation op. Ze hadden op perron 5 een zitje gemaakt, schonken koffie en rookten samen met enkele reizigers een peuk. Morgen willen ze hetzelfde doen op het Utrechtse Hoog Catharijne.

      http://www.lc.nl/friesland/regio/article14985123.ece/Gezelligheid-bij-rookpaal-perron-Leeuwarden-,

      De rookpaal is makkelijk te reinigen, door middel van het slotje kunt u de rookpaal makkelijk van de paal afnemen en de peuken er uit schudden en daarna desgewenst reinigen met water en/of een afwasmiddel, de asbak van de rookpaal kan ook makkelijk in een vaatwasser gereinigd worden.

      http://www.buitenasbakken.be/rookpaal,14.html

      Op elk overdekt perron in Nederland staan sinds kort rookpalen. De rookpaal is een twee meter hoge asbak met een sticker erop. De roker moet in deze paal zijn as aftippen en zijn sigaret doven. Er mag niet meer gerookt worden op het perron behalve binnen een straal van drie meter rond de rookpaal.

      http://mijn-kijk-op.infonu.nl/auto-en-vervoer/23963-rookpalen-op-ns-stations.html

      'Het systeem van de rookzuil werkt niet altijd even goed', zegt de woordvoerster. Vooral op drukke stations voldoet de rookpaal niet. 'De sigaretten in de zuil blijven vaak roken. De brandende peuk zou onderin de zuil moeten doven, dat gebeurt nu niet altijd.' Ze voegt daaraan toe dat veel forensen 'het systeem nog niet begrijpen'. Het ding wordt volgens haar vaak als prullenbak gebruikt. 'Dan raakt de rookpaal verstopt.'

      http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/722839/2004/07/07/NS-versleutelt-rookzuilen-op-stinkend-perron.dhtml,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2003
      Omstandigheden opkomst Het gebruik van rookpalen is opgekomen na de invoering van het recht op een rookvrije werkplek op 1 januari 2004.