rugzakkind


rugzakkind 1.0

(onderwijs en opvoeding; (vooral) in Nederland)

leerling met een beperking die gebruikmaakt van een 'rugzak', een toegewezen budget voor de aanschaf van extra hulpmiddelen, ambulante hulp en begeleiding, waardoor deze niet naar het speciaal onderwijs hoeft; kind met een beperking dat een leerlinggebonden budget krijgt waarmee het regulier onderwijs kan volgen
Het woord verwijst naar de 'rugzak' die het kind meekrijgt in de vorm van een persoonsgebonden budget om de extra kosten te dekken die gemaakt moeten worden om deze op het regulier onderwijs te kunnen houden.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een rugzakkind…

is een leerling; is een kind

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een lichamelijke en/of geestelijke beperking en maakt gebruik van een 'rugzak', een toegewezen budget voor de aanschaf van extra hulpmiddelen, ambulante hulp en begeleiding; hoeft daardoor niet naar het speciaal onderwijs; krijgt een leerlinggebonden budget waarmee het regulier onderwijs kan volgen

    Algemene voorbeelden


    Een rugzakkind is een kind dat een beperking, handicap of chronische ziekte heeft. Door middel van een leerling-gebonden financiering (het 'rugzakje') kan het toch naar het regulier onderwijs. Het kind hoeft dan niet meer per se naar het speciaal onderwijs.

    http://www.encie.nl/definitie/Rugzakkind

    Kiest de ouder voor een reguliere school, dan krijgt deze school haar gelddeel op de giro; het REC krijgt het ambulante deel. De school maakt met de ouders en het REC een handelingsplan waar in staat hoe de school het 'rugzak-geld' gaat besteden. Ook worden de leerdoelen besproken (voorzover die afwijken van de standaardeinddoelen) en de methodieken en ondersteuning die nodig zijn om deze leerdoelen te behalen [...]. Als een school meerdere 'rugzak'-kinderen heeft, kan in overleg met de ouders en het REC afgesproken worden dat het geld voor het ambulante deel wordt gebruikt voor een extra leerkracht in school die de inclusie faciliteert.

    http://www.inclusiefonderwijs.nl/rugzakwet.php

    Het REC/de ambulante begeleid(st)er moet bereid zijn het opgestelde handelingsplan regelmatig (minimaal één keer per 2 maanden) te evalueren. Hierbij worden steeds vragen gesteld over het welbevinden en de ontwikkeling van het rugzakkind op De Driesprong; het welbevinden en de ontwikkeling van de andere kinderen in de groep; de extra belasting van de leerkracht.

    http://www.bs-driesprong.nl/l_g_f.htm,

    VOS/ABB is een van de samenstellers van een stappenplan voor de toelating en/of afwijzing van een 'rugzakkind' in het kader van de leerlinggebonden financiering (LGF).

    http://www.vosabb.nl/werkgevers-in-onderwijs/archief/item/artikel/12585/115/?L=0&cHash=e9e6bbbb82,

    'Rugzakkind' kan begeleiders van eigen signatuur krijgen […].Vanaf volgend jaar augustus wil Netelenbos gehandicapte kinderen een 'eigen' budget meegeven. Ouders kunnen dan zelf bepalen hoe ze de extra begeleiding voor hun kind regelen. Ze kunnen bijvoorbeeld hun kind op een reguliere school plaatsen en begeleiding 'inkopen' bij een regionaal expertisecentrum. Van het geld kunnen ook voorzieningen op de reguliere school betaald worden. CDA en de kleine christelijke partijen zijn bevreesd dat de organisatie van deze expertisecentra, die uiterlijk in het jaar 2002 haar beslag moet krijgen, een einde maakt aan initiatieven met een levensbeschouwelijke overtuiging. Volgens Netelenbos zal dit niet gebeuren.

    Trouw,