sabbatjaar


sabbatjaar 1.0

(religie, mystiek en mythologie)

laatste jaar van een zevenjarige cyclus, dat volgens joodse wet en geloof, analoog met de weekcyclus van zes werkdagen en de zevende rustdag, geldt als een aan God gewijd rustjaar; gewijd zevende jaar bij de joden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sabbatjaar…

is een jaar; is een periode; is een tijd

  • [Deel] is het laatste deel van een zevenjarige cyclus
  • [Frequentie] komt voor om de zeven jaar
  • [Tijd] wordt berekend naar de joodse kalender en tijdrekening
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is aan God gewijd en wordt in de oudtestamentische Bijbelboeken gekenmerkt door voorschriften zoals het braak laten liggen van landbouwland en het kwijtschelden van schulden

Hoofdsemagram: jaar


Algemene voorbeelden


Evenals de week na zes werkdagen eindigt met de sabbat als rustdag, zo schrijft Leviticus 25 een rustjaar voor na zes jaar werk. Dit had een sterk agrarisch karakter: het land diende braak te liggen om te herstellen en de armen konden vrij nemen van wat erop groeide. Daarnaast dienden slaven vrijgelaten te worden, deelt Exodus 21: 2-6 mee. Tevens vond er kwijtschelding plaats van schulden van mede-Israëlieten (Deut. 15: 1-3). Het jaar was opgedragen aan God.

http://www.protestant.nu/Encyclopedie/tabid/359/Page/sabbatjaar/Default.aspx,

Elk zevende jaar is bij de Israëlieten een sabbatjaar. Dan kreeg het land rust en moesten de Hebreeuwse slaven worden vrijgelaten. Schulden moesten worden kwijtgescholden (Leviticus 25, Deuteronomium 15). Zoals elke zevende dag als sabbatdag werd gevierd, zo was elk zevende jaar voor de Israëlieten een sabbatjaar. Een verdere ontwikkeling vormt het zogenaamde jubeljaar, dat gehouden werd na elk zevende sabbatjaar.

http://www.voorleesbijbel.nl/bijbel/indexZoekinhoud.asp?lIntWordId=68

Het Hebreeuwse woord 'sabbat' is afgeleid van twee woorden, die 'zeven' en 'rust' betekenen. Daarin ligt de grondgedachte, dat God heilige tijden wil, en die regelt naar het grondgetal zeven. Ons getallenstelsel is gebaseerd op het getal tien, maar God rekent in Israël en eigenlijk in heel de heilsgeschiedenis naar het grondgetal zeven. Vandaar, dat Hij niet alleen rustdagen, maar ook rustweken en rustjaren heeft ingesteld. Gelijk de wekelijkse sabbat volgt op zes dagen van arbeid, zo volgt op zes jaren van arbeid een zevende jaar van rust, het Sabbatjaar, voor mens, dier en land een jaar in bijzondere zin aan God gewijd.

http://www.bijbelarchief.nl/default.asp?id=672

Dat het jaar 2000 tot een Jubeljaar werd uitgeroepen, gaat terug op de bijbelse traditie waarin om de zeven jaar een feestjaar (sabbatjaar) en om de vijftig jaar een Jubeljaar wordt gevierd.

De Standaard,

sabbatjaar 2.0

periode van een jaar waarin academisch onderwijzend personeel wordt vrijgesteld van onderwijsverplichtingen en bestuurlijke taken om zich te wijden aan onderzoek en studiereizen; studieverlofjaar voor academici

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sabbatjaar…

is een jaar; is een periode; is een tijd

  • [Functie] dient om iemands ontwikkeling als onderzoeker te bevorderen
  • [Frequentie] wordt soms toegekend na zeven ambtsjaren of na langdurige bestuurlijke functie
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is in de regel met behoud van salaris
  • [Belanghebbende of begunstigde] is vooral bestemd voor academisch onderwijzend personeel

Hoofdsemagram: jaar


Algemene voorbeelden


In de 80er jaren wilde [...] een professor psychologie aan de universiteit van Colorado, haar sabbatjaar besteden aan onderzoek in haar vakgebied, dierengedrag, maar ze wou die tijd ook delen met haar echtgenoot John. Tezamen kwamen ze tot een oplossing. "We waren beide gretige scubaduikers en snorkelaars," vertelt John, "en zo dachten we dat het tof zou zijn haar sabbatjaar te gebruiken om de gewoonten van de koraalvlinder, een tropische rifvis, te bestuderen."

http://www.alsliga.be/index.php?id=1767,

'Na mijn decanaat heb ik recht op een sabbatjaar, waarin ik me puur op mijn onderzoek kan richten [...].' En dus besloot Sars dat het na 7,5 jaar als decaan mooi was geweest. In januari begint zijn sabbatjaar. 'Ik ga dus niet thuis zitten niksen, ik ben een jaar vrij om onderzoek te doen. Ik ga me toeleggen op mijn specialisatie: Duitse poëzie in Europese context.'

http://www.voxweb.nl/decaan-paul-sars-stopt/,

Samenwerking met buitenlandse onderzoekseenheden is het efficiëntst als ze geschraagd wordt door onderzoekers. De wegen waarlangs dit kan gebeuren zijn het creëren van een stelsel van sabbatjaren voor leiders van eminente onderzoekseenheden.

http://sun.fwo.be/index.php?lang=

sabbatjaar 2.1

verlofperiode van een jaar waarmee iemand voor persoonlijke doeleinden zijn werkzaamheden of gebruikelijke activiteiten onderbreekt

Betekenisbetrekking


generalisering
Betrokken betekenissen 2.0 : 2.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sabbatjaar…

is een jaar; is een periode; is een tijd

      Algemene voorbeelden


      Hoe bereid je een sabbatjaar best voor [...]? Een (wereld)reis, een persoonlijk project, een humanitaire missie, een opleiding … Als je ze goed voorbereidt, kan een loopbaanonderbreking uitgroeien tot een prachtige ervaring, met voordelen op verschillende niveaus. De wet voorziet tijdskrediet om werknemers toe te laten alles tot een goed einde te brengen. Maar let goed op: ga bij een sabbatperiode niet over één nacht ijs. Je moet alles terdege voorbereiden, met inbegrip van de terugkeer naar je werk.

      http://www.vacature.com/carriere/werk-leven/Hoe-bereid-je-een-sabbatjaar-best-voor,

      Het ergste wat je kunt doen, is gaten in je cv hebben. Heb je een sabbatjaar genomen, dan moet je dat zeker vermelden. Of het sabbatjaar nu bestond uit reizen, vakantie, een periode thuis met kleine kinderen of wat dan ook, het zal er beter uitzien dan een ontbrekende periode in het overzicht. Dit kan de werkgever verdacht vinden.

      http://www.adecco.be/nl-be/sollicitatietips/10-tips-voor-een-goed-cv.aspx,

      William gaat na zijn middelbare studies niet meteen naar de universiteit. Hij last een sabbatjaar in en gaat onder meer op training met de Welsh Guard in Belize en doet vrijwilligerswerk op een ranch in Chili.

      http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/kate_william/110411William-portret,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • een sabbatjaar nemen

      Neem eens een sabbatjaar [...]. Heb je na een totaal verkeerd ingeschatte job er even geen zin meer in? Dan kan een jaar (of korter) alles op een rijtje zetten best helpen. Opnieuw komt dit wel niet zonder wat nadelen. Een jaar niet werken betekent namelijk vaak een jaar een veel lager of geen inkomen. Ook je cv en netwerken worden er niet beter op. Soms is het dus beter aan zelfreflectie te doen terwijl je nog van zekerheid van je huidige baan geniet.

      http://www.xenarjo.be/thema/vrijetijd/neem-eens-een-sabbatjaar/,

      Een topmanager van een groot familiebedrijf nam een sabbatjaar. Hij wilde afkicken van het drukke zakenleven, de geest eens volledig leeg maken om aldus de essentie van het leven terug te vinden.

      http://www.jobat.be/nl/artikels/is-een-sabbatjaar-goed-voor-je-loopbaan/

      En heel, heel misschien denkt een kamerlid eraan een sabbatjaar te nemen om een grondige studie te maken over "de ondergang van de democratie in de moderne welvaartsstaat".

      De Standaard,