scheefhuren


scheefhuren 1.0

(bouw, gebouwen en huisvesting; (vooral) in Nederland; neologisme)

een huis, met name een sociale huurwoning, huren waarvan de huur te laag is in verhouding tot het inkomen; huren met een in verhouding te hoog inkomen; daarnaast ook wel: een huis huren waarvan de huur te hoog is in verhouding tot het inkomen; scheefwonen
Vaak in zelfstandig gebruik.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Scheefwonen…

is een activiteit

      Algemene voorbeelden


      De fiscus gaf door welke huurders meer dan €43.000 per jaar verdienen, zodat de verhuurder kan zien wie scheefhuurt en wie dus een hogere huur kan krijgen opgelegd. Het kabinet wil dat zij jaarlijks 5% meer huur betalen.

      http://fd.nl/economie-politiek/575130-1203/fiscus-speelt-data-van-scheefhuurders-door?visited=true,

      De wet tegen het scheefhuren moet nog worden goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer. Een woordvoerder van minister Spies zegt dat er geen regels zijn overtreden en dat deze manier van gegevens opvragen ook is aangekondigd. Ze benadrukt dat de huiseigenaren niet het precieze inkomen te horen krijgen, alleen of iemand meer of minder verdient dan 43.000 euro.

      http://nos.nl/artikel/348845-wet-scheefhuren-schendt-privacy.html,

      Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend om het 'scheefhuren' te bestrijden. Scheefhuren betekent dat sociale huurwoningen worden bewoond door mensen die daar eigenlijk een te hoog inkomen voor hebben. Het kabinet wil met het wetsvoorstel huurders die meer dan € 43.000 verdienen en in een goedkope huurwoning wonen, vanaf 1 juli 2012 5% extra huurverhoging geven.

      http://www.casade.nl/nl-NL/Over-Casade/Nieuws/Laatste-nieuws/Over%20huurverhoging.aspx,

      Vijftien procent huurt scheef. Van alle sociale huurwoningen is vijftien procent in handen van mensen die meer dan 43.000 euro verdienen en dus eigenlijk geen recht hebben op een gesubsidieerde woning.

      http://swenapp.com/vijftien-procent-huurt-scheef-14784/,

      Iemand die scheefhuurt houdt een sociale huurwoning bezet. Dat kost dus huursubsidie aangezien degeen die gezien het inkomen recht heeft op een sociale huurwoning, gedwongen is om te huren waarop een berg huursubsidie nodig is. Het geld wat de scheefwoners dan meer opbrengen kan dus dan direct door naar de huursubsidie.

      http://forum.at5.nl/viewtopic.php?t=17642&postdays=0&postorder=asc&start=15&sid=6325818ecfd4a4d21fd4e1efb7792cb0,

      Ik vind het kolder, sorry. Ik moet dus maar een huis gaan kopen, want ik huur scheef.

      http://www.babybrabbel.nl/forums/wonen/nieuwe-toewijzingsregels-sociale-huur-deel-2,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2003