schijterij


schijterij 1.0

(zeer informeel)

darmstoornis met abnormaal frequente en dunne tot waterige ontlasting; diarree; buikloop

Semagram (extra betekenisinformatie)


De schijterij…

is een aandoening

      Hoofdsemagram: diarree


      Algemene voorbeelden


      Diarree, buikloop, dunne, racekak, schijterij, spuitpoep… smakelijk is het onderwerp niet. Noodzakelijk om over te schrijven is het wel. In Nederland kennen we diarree als een kortstondige buikgriepje, in veel ontwikkelingslanden is diarree een dodelijke ziekte.

      http://www.worldsbestnews.nl/dood-diarree-meer-minder/,

      Ik ben sedert zaterdagnacht zo ziek als een hond, als een hond met de schijterij dan nog wel. Man man wat is me dat. Pot op, pot af, op de knieën voor de pot, terug gewoon op de pot, draaierig, kortom een hele nacht lang pure ellende.

      https://ademblogt.wordpress.com/2014/10/28/de-schijterij/,

      'k Eet 's avonds bij de Libanees. 't Is ongehoord goed. Ook de oordeuvre van rauwe tomaten, paprikaas en uien. Erg onverstandig geloof ik, maar ook zeer lekker. 'k Riskeer een besmettelijke geelzucht en allerlei vreemdsoortige schijterijen.

      https://dbnl.org/tekst/_maa003197601_01/_maa003197601_01_0131.php,

      Spetterpoep, schijterij of racekak, iedereen heeft wel eens last van diarree. Maar wat een heleboel mensen niet weten is dat diarree in sommige landen zelfs dodelijk kan zijn. Diarree kost wereldwijd jaarlijks aan 2 miljoen kinderen het leven. Dat is vergelijkbaar met de gehele bevolking van de provincie Gelderland die jaarlijks komt te overlijden.

      https://www.nemokennislink.nl/publicaties/tot-de-schijt-ons-doodt/,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • de schijterij hebben

      Nuis had tot kort voor de wedstrijd last van maagproblemen en overwoog zelfs om niet aan de start te verschijnen. "Ik had gewoon de schijterij", was Nuis duidelijk in zijn bewoordingen.

      https://www.telegraaf.nl/sport/66212/ik-had-de-schijterij-en-wat-verhoging,

      Hij vindt het niet prettig gestoord te worden. Uitsluitend alleen wil hij wezen met zijn eigen ik en het weerkaatsende zonlicht op het water dat treiterend in zijn ogen speelt. ' Frèèè!... Waar zit die nu!', roept moeder, na een halfuurtje, van op de straatweg. Aan haar stemtrilling te horen is moeder niet goed gezind. 'Hij heeft misschien de schijterij', merkt tante lachend op. Wat willen ze nu weer, denkt Fre. Opgeschrikt klautert hij de steile helling op.

      Hete zeeprikkels, Andreas Roels,

      Een van de mannen voor ons draaide zich om. 'De Vos heeft de schijterij,' deelde hij mee, 'hij is naar zijn villa in Kapellen!' De man merkte dat wij het bericht niet dadelijk doorvertelden aan de betogers achter ons, duwde ons ongeduldig opzij en deed het in onze plaats. De dagbladen zouden elkaar 's avonds en de volgende ochtend tegenspreken over het tijdstip waarop buikloop de burgemeester had bevangen (aan het feit zelf voegden ze geen commentaar toe), maar De Vos 'afwezigheid' stond vast.

      Emmeke, Jan Lampo,

      • de schijterij krijgen

      'Dokter Henry Robyns is anti het pillenestablishment. Volgens hem doen pillen meer kwaad dan goed dan iets anders. Zelf zweert hij bij de theorie van Jacques Adolphe Virouette.' 'Nooit van gehoord.' 'Een Franse psychiater uit het begin van de twintigste eeuw. Die hield evenmin van pillen. Hij slikte ze alleen als hij hoofdpijn of de schijterij had.'

      De droogte, Herman Brusselmans,

      'Ik kan deze brei maar ongeveer drie dagen achter elkaar eten,' zei pappa. 'Dan krijg ik de schijterij.'

      Het einde van verdriet, Lee K. Abbot,

      Een goede man [...] ging dood van de zwaarmoedigheid en daalde fluks ten grave. Een groot vernuft komt daar voorbij en krijgt er prompt de schijterij: dat is een mensengave. Hij zet zich schrijlings op het graf en scheidt zijn rokend drolwerk af, kijkt weltevreden naar zijn stront, verlaat verlost de kerkhofgrond en zegt bedachtzaam tot zijn ik: 'Toch zonde van die stommerik, hij heeft het al verkorven. Had hij gescheten zoals ik dan was hij niet gestorven.'

      Daar rookt entwat, daar smookt entwat, daar walmt en dampt en pookt entwat, Wim Van Gansbeke,

      in voorzetselgroep


      • aan de schijterij zijn

      Feyenoord speelt aankomende zondag tegen Ajax in de Johan Cruijff ArenA, maar volgens columnist Hugo Borst is er in Rotterdam niemand die zin heeft in die topper. [...]. "Niet komen opdagen, de wedstrijd schriftelijk afdoen. Kan dat zonder puntenaftrek? Gewoon zeggen dat heel de selectie aan de schijterij is. Als je dan toch afreist met elkaar afspreken dat het onder de 10 blijft. Dat moet op zich lukken."

      http://www.soccernews.nl/news/504411/feyenoord-moet-gewoon-zeggen-dat-de-hele-selectie-aan-de-schijterij-is,

      Simons spuugde uit het raampje en trok zijn stoerste detectivegezicht. 'Zeg maar dat ie dood kan vallen met zijn speciale saus. De laatste keer ben ik er een week van aan de schijterij geweest. Als ik deze keer ook maar één boer verkeerd laat, dan kom ik terug en giet een hele fles van die saus in zijn reet.'

      Ritueel des doods, Willem Zebregs,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • diarree of schijterij

      Wilfred Genee heeft behoorlijk last van buikloop, ook wel bekend als diarree of schijterij. Hij zat maandag met samengeknepen billen in Veronica Inside. Dat vertelde hij op Veronica. Van diarree is sprake als je ontlasting dun en waterig is en meerdere keren per dag komt.

      https://www.mediacourant.nl/2019/04/wilfred-genee-heeft-schijterij-natte-wind-dreigt-in-vi/,

      Vaste verbindingen


      ergens de schijterij van krijgen

      1. Vormvariant: ergens de (vliegende) schijt van krijgen

        iets zo onaangenaam, lelijk, verfoeilijk, ergerlijk of vervelend vinden dat men er als het ware ziek van wordt en aan de diarree gaat; ergens zeer van balen

        "De realiteit is dat Nederland op dit moment zo slecht is dat het niet beter kan dan dit Zweden", zegt Boskamp. "En dan denken we nog dat we het allemaal mooi volgens de Hollandse school moeten doen. Daarvan krijg ik langzamerhand de schijterij. Je moet spelen naar de kwaliteiten van je spelers."

        https://www.voetbalprimeur.nl/nieuws/768647/boskamp-foetert-over-oranje-daarvan-krijg-ik-langzamerhand-de-schijterij-.html,

        Echt iets voor Anthierens: meiden zeggen als je wijven bedoelt. Dat was dan de vlotste pen van Knack. Zijn stijl stonk. Dat eeuwige afgelikte van hem, dat vlinderig zogenaamd frisse geouwehoer, daar kreeg ik de schijterij van. Maar als persoon vond ik hem vrij sympathiek, echt waar.

        Morgen weer op de Groenplaats; Hoera ik heb een uitgever; Vanuit de kroeg; De sportziel van Satan; Schrijvers in de reclame, Johan Vandenbroucke,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      schijterij 1.1

      (zeer informeel)

      keer dat iemand diarree heeft; aanval van diarree

      Betekenisbetrekking


      metonymie
      Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een schijterij…

      is een aanval; is een gebeurtenis

      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een aanval van diarree, waardoor iemand regelmatig naar het toilet moet

        Algemene voorbeelden


        Gelukkig hebben we geen grote problemen gehad, geen ongelukken, geen enge ziektes, hooguit wat schijterijen en hoofdpijn en die rare zieke dag van Robert. Gelukkig konden de medicijnen blijven liggen waar ze lagen, in de medicijnkoffer.

        http://dmsweb.home.xs4all.nl/radiant/1999/radiant99.1.Delingha.Arnold-Tukkers.PDF,

        Combinatiemogelijkheden


        met adjectief ervoor


        • zware schijterijen

        Dankzij de zware schijterijen die hij aan zijn Colombia-reizen heeft overgehouden is Ome Henk erg afgevallen. Dat beviel hem eigenlijk wel goed, hij voelde de kracht en souplesse uit zijn jongere jaren terugkeren.

        https://omehenkenomearie.waarbenjij.nu/reisverslag/1301316/de-omes-reizen-weer,