scootermobiel


scootermobiel 1.0

(transport, verkeer en reizen; formeel)

elektrisch aangedreven scooter met drie, vier of vijf wielen en een stoel op een plateau, bestemd voor mensen die niet goed ter been zijn; elektrisch aangedreven plateaurolstoel
Het synoniem scootmobiel wordt veel vaker gebruikt. Het woorddeel mobiel komt van automobiel.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een scootermobiel…

is een motorvoertuig; is een voertuig; is een vervoermiddel

      Algemene voorbeelden


      Een scootermobiel is een voorziening vanuit de Wmo. U betaalt een eigen bijdrage. Hoeveel u betaalt is afhankelijk van uw inkomen en persoonlijke situatie.

      https://www.oss.nl/zorg/scootmobiel_wmo.htm,

      In plaats van een scootermobiel kan ook een gesloten buitenwagen worden verstrekt als de vrager om medische redenen niet in de buitenlucht kan vertoeven.

      https://www.heuvelrug.nl/document.php?m=61&fileid=39999&f=ddfd7b3edeb3f9496dac4674bc08c054&attachment=0&a=369,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • een scootermobiel indiceren
      • een scootermobiel leveren
      • een scootermobiel uitproberen
      • een scootermobiel verstrekken

      Een scootermobiel wordt verstrekt voor het vervoer binnen de woonplaats. Derhalve worden geen aanpassingen aan auto, aanhangwagen e.d. vergoed voor het meenemen van de scootermobiel. Bewoners van plaatselijke verzorgingshuizen komen alleen voor een scootermobiel in aanmerking als vereenzaming dreigt, omdat de aanvrager aangewezen is op sociale contacten in de gemeente Katwijk en deze frequent moet bezoeken. Een scootermobiel wordt verstrekt, mits geïndiceerd.

      https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2018-114228.html,

      Mijnheer Koers is 67 jaar en heeft de ziekte van Parkinson. [...]. De huisarts schakelt de ergotherapeut in. Die bespreekt met meneer Koers de mogelijkheden van elektrisch buitenvervoer. Er wordt besloten een scootermobiel uit te proberen. Dat pakt goed uit. [...]. Nadat de scootermobiel geleverd is, volgen enkele rijlessen. Voortaan kan meneer Koers zelfstandig boodschappen doen en familie bezoeken.

      https://www.ergotherapie-vanbakel.nl/ergoinfo/ergotherapie-en-de-ziekte-van-parkinson/#,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • scootermobiel of rolstoel

      Opmars rollators. Ouderen en gehandicapten bewegen zich steeds vaker voort met een rollator, scootermobiel of duwrolstoel. Eén op de duizend verplaatsingen op de rijweg, het fietspad of op het trottoir vindt plaats met een speciaal vervoermiddel. De gemiddelde afstand die met scootermobiel of rolstoel wordt afgelegd, is per ritje zo'n twee kilometer.

      • een elektrische rolstoel of scootermobiel
      • elektrische rolstoelen, scootermobielen en andere loopmiddelen en hulpmiddelen
      • rollator, scootermobiel of duwrolstoel
      • een scootmobiel of scootermobiel

      Staatssecretaris Wallage (PvdA) van sociale zaken en werkgelegenheid vindt het ongewenst dat de bedrijfsverenigingen de vergoeding van vervoerskosten voor gehandicapten met een elektrische rolstoel of scootermobiel op 1 januari 1994 halveren. De bewindsman heeft de Federatie van bedrijfsverenigingen gevraagd dit besluit terug te draaien.

      https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=scootermobiel&coll=ddd&sortfield=datedesc&identifier=ABCDDD%3A010821568%3Ampeg21%3Aa0081&resultsidentifier=ABCDDD%3A010821568%3Ampeg21%3Aa0081,

      De tuin is volledig ingericht als oefenpark voor (elektrische) rolstoelen, scootermobielen en andere loop- en hulpmiddelen.

      http://www.mechropa.nl/verpleeg.htm

      Opmars rollators. Ouderen en gehandicapten bewegen zich steeds vaker voort met een rollator, scootermobiel of duwrolstoel. Eén op de duizend verplaatsingen op de rijweg, het fietspad of op het trottoir vindt plaats met een speciaal vervoermiddel.

      Een scootmobiel (of scootermobiel) is een elektrische scooter met drie of meer wielen. Het is een hulpmiddel voor mensen die minder mobiel zijn.

      https://www.oss.nl/zorg/scootmobiel_wmo.htm

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen