scootmobiel


scootmobiel 1.0

(transport, verkeer en reizen)

elektrisch aangedreven scooter met drie, vier of vijf wielen en een stoel op een plateau, bestemd voor mensen die niet goed ter been zijn; elektrisch aangedreven plateaurolstoel voor buiten
Het synoniem scootermobiel wordt veel minder vaak gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een scootmobiel…

is een motorvoertuig; is een voertuig; is een vervoermiddel

  • [Constructie] bestaat uit een plateau waarop een stoel en een stuurkolom bevestigd zijn, met eronder drie, vier of vijf wielen
  • [Deel] heeft een elektromotor en meestal twee oplaadbare accu's
  • [Functie] vergroot de mobiliteit van mensen die niet goed ter been zijn
  • [Pad of traject] wordt vanwege zijn beperkte actieradius voor relatief korte afstanden gebruikt
  • [Snelheid of tempo] haalt een snelheid van hooguit ongeveer negentien kilometer per uur
  • [Gebruiker] wordt normaal gesproken gebruikt door mensen die niet goed ter been zijn; wordt vaak gebruikt door oudere mensen; wordt vaak gebruikt door mensen met een lichamelijke beperking
  • [Legitimiteit] is voor de wet een gemotoriseerd gehandicaptenvoertuig; mag op de rijbaan, het bromfietspad, het fietspad, het voetpad of het trottoir, maar niet op de snelweg of de autoweg; mag op de stoep maximaal 6 kilometer per uur rijden
  • [Gelijkenis] heeft een remmechanisme dat vergelijkbaar is met dat van de elektrische bolderkar; valt onder dezelfde regels als een elektrische rolstoel of een gesloten gehandicaptenvoertuig, zoals de Canta
  • [Verscheidenheid] bestaat ook in demontabele of opvouwbare uitvoeringen

Algemene voorbeelden


Scootmobielen, ook wel plateaurolstoelen of open elektrische buitenwagens met een eigen aandrijving. Het is een elektrisch aangedreven driewieler met kleine wielen onder een platte bodem waarop een stoel is bevestigd. Een scootmobiel wordt gebruikt voor het zich verplaatsen buitenshuis in de directe woonomgeving. De maximale actieradius bedraagt ongeveer 30 km. De maximum snelheid bedraagt ongeveer 15 km/uur.

https://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/images/Zutphen/i29255.pdf,

Verplichte rijles voor invalide snelheidsduivels. De scootmobiel, de moderne variant van de elektrische rolstoel, is handig en nog snel ook. Alleen moeten gebruikers wel even weten hoe het karretje werkt. En daar schort het nogal eens aan.

Het Parool,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een scootmobiel besturen
  • een scootmobiel demonteren
  • een scootmobiel stallen

De scooters, die tot tien kilometer per uur gaan en een actieradius hebben van 40 kilometer, zijn een uitkomst voor mensen die geen lange afstanden meer kunnen lopen. Maar in de praktijk blijkt het besturen van een scootmobiel vooral voor ouderen niet eenvoudig.

Brabants Dagblad,

Welke scootmobiel is te demonteren?

http://www.ageing.tno.nl/wie_we_zijn/index.html

Voor immateriële aanpassingen biedt de WGBH/CZ uitkomst. Zo'n aanpassing kan bijvoorbeeld zijn de toestemming van de verhuurder om een scootmobiel te stallen op een plek waar het verboden is fietsen neer te zetten.

Staatscourant,

met adjectief ervoor


  • de, een comfortabele scootmobiel
  • de, een demontabele scootmobiel
  • de, een elegante scootmobiel
  • de, een opvouwbare scootmobiel

De comfortabele en elegante scootmobiel Ceres 4 heeft een vernieuwde, gestroomlijnde stuurkolom en een deltastuur voor optimaal rijcomfort.

https://www.medicurazorgwinkel.nl/webshop/mobiliteit-en-verplaatsen/scootmobielen/scootmobiel-ceres-4-deluxe/

Het verschil tussen een demontabele scootmobiel en vouwscootmobiel is dat u een vouwscootmobiel binnen enkele seconden geheel kunt opvouwen en met u mee kunt rollen.

https://www.mangomobility.nl/27856/Vouwscootmobielen.html

Scootmobielen zijn er in vele verschillende soorten en maten. Ze verschillen bijvoorbeeld in snelheid, actieradius, draaicirkel, rijcomfort en tenslotte zijn er nog opvouwbare scootmobielen.

https://www.medicurazorgwinkel.nl/webshop/mobiliteit-en-verplaatsen/scootmobielen/

in voorzetselgroep


  • in een scootmobiel
  • met zijn scootmobiel
  • op de scootmobiel
  • de accu van een scootmobiel
  • de veiligheid van de scootmobiel

Rijden in een scootmobiel is niet moeilijk.

Haarlems Dagblad,

De gehandicapte man verliet maandagmiddag met zijn scootmobiel het verzorgingstehuis en is sindsdien spoorloos.

De Limburger,

Zijn enige uitje, toen hij nog vitaal was, was een ommetje op de scootmobiel.

De Limburger,

Volgens een woordvoerster van de politie kan de vermiste man niet erg ver zijn gekomen met zijn invalidenwagen. "De accu van een scootmobiel is na dertig kilometer leeg. Bovendien kan zo'n wagentje niet harder rijden dan twaalf kilometer per uur."

De Limburger,

Het kabinet laat de veiligheid van de scootmobiel onderzoeken. Dat gebeurt in de nasleep van het dodelijke ongeluk met een Stint in Oss en het onderzoek naar die elektrische bolderkar. De twee elektrische voertuigen hebben een vergelijkbaar remmechanisme.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/kabinet-onderzoekt-ook-veiligheid-scootmobiel~b4642333/,

met ander, nevengeschikt substantief


  • een scootmobiel of rollator
  • een rolstoel of scootmobiel

Nu staat er een balie vlak achter de draaideur waardoor gehandicapten met een rolstoel of scootmobiel de baliebezoekers van de sokken moeten rijden om op tijd door de automatische draaideur te komen.

Dagblad van het Noorden,

Hij erkent dat er 'misschien ooit wel eens' een scootmobiel of rollator in de weg heeft gestaan. "Maar dan hadden ze ons toch kunnen vragen of we plaats wilden maken. Dat heeft geen enkele winkelier ooit gedaan."

Haarlems Dagblad,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen