selfiestick


selfiestick 1.0

afbeelding

Bron: Petar Milošević
( CC licensed )

(filmkunst en fotografie; neologisme)

draagbaar statief om selfies te maken; stick waarop een smartphone geklikt kan worden, zodat men van enige afstand selfies kan nemen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een selfiestick…

is een stick; is een voorwerp

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een stick waarop een smartphone geklikt kan worden, zodat men van enige afstand selfies kan nemen

    Hoofdsemagram: stick


    Algemene voorbeelden


    De selfiestick: je kan er bij evenementen en attracties niet meer omheen. Steeds vaker klikken mensen hun smartphone op de populaire stok om een foto van zichzelf te maken.

    De Telegraaf,

    Amsterdamse musea verbieden de selfiestick, omdat ze het risico op beschadiging van de kunstwerken te groot vinden. Eerder werd de selfiestick ook al verboden bij de Australian Open, omdat de stok voor te veel afleiding voor de tennissers zou zorgen. In een aantal stadions in Engeland mogen supporters de stick niet meenemen omdat het kan fungeren als wapen.

    De Telegraaf,

    Trendwatcher Martijn Konings denkt dat de selfiestick binnenkort ook verboden gaat worden bij concerten. Niet alleen omdat het het zicht van andere bezoekers bederft, maar omdat smartphones tegenwoordig zulke kwalitief hoge filmpjes kunnen maken. In de Amsterdamse Ziggo Dome geldt al een verbod.

    De Telegraaf,

    De selfiestick is op veel plekken in het buitenland verboden en is nu ook niet meer welkom in Het Stedelijk Museum, de Hermitage en alle Plopsaland-pretparken in Nederland, België en Duitsland. "Het risico op ongelukken is veel te groot", zegt woordvoerster van Plopsaland Liesbeth Van Wachbeke.

    De Telegraaf,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2014
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal selfie stick
    Betekenis in brontaal idem
    Bijzonderheden Genomineerd door Van Dale als Woord van het Jaar 2014 in de categorie sport en amusement.