selfiestok


selfiestok 1.0

(filmkunst en fotografie; neologisme)

draagbaar statief om selfies te maken; stick waarop een smartphone geklikt kan worden, zodat men van enige afstand selfies kan nemen; selfiestick

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een selfiestok…

is een statief

      Algemene voorbeelden


      Zomaar een vakantiescène. Een ver land, zinderende hitte, prachtige tempels. En een heleboel toeristen. Die willen állemaal op de foto, met de tempels. Hoe dat tegenwoordig gaat? Met de selfiestok, de nieuwste hype op fotogebied. De selfiestok (selfiestick, in het Engels) is precies wat de naam al zegt: een stok om een selfie mee te maken. Het ontwerp is simpel: een metalen, eenpotig en uitschuifbaar statief, met bovenop een houdertje om een mobiele telefoon of kleine digitale camera op vast te zetten. Een app met zelfontspanner of afstandsbediening maakt uiteindelijk de foto.

      http://www.nrcq.nl/2014/09/02/de-selfie-kan-nog-erger-nu-ook-nederland-aan-de-selfiestok,

      Op datzelfde strand stond een tienervrouw met haar rug naar de Atlantische Oceaan. Haar bikini was wit om de eerste vormen optisch volwassen te maken. In haar hand hield ze een selfiestok. Dat is een stok waarmee je selfies kunt maken op een afstand die flatteuzer is dan de lengte van je arm.

      https://www.nrc.nl/nieuws/2015/02/20/selfiestok-a1142477,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2014