sick


sick 1.0

(zeer informeel; neologisme)

heel erg leuk; heel erg mooi; heel erg cool

Algemene voorbeelden


Lowlands, zo bleek, is een soort Donbas. (Vietnam, voor oudere lezers. De slag aan de Somme, voor nog oudere lezers.) Een survival of the fittest, maar dan zonder bergschoenen want the fittest dragen sicke patta's, een vintage bloesje uit de jaren negentig, een geel vissershoedje en eventueel een vuilniszak, maar zeker geen bergschoenen.

de Volkskrant,

"Gisteravond bij het nachtvlinderen zaten er ook gaasvliegen op het doek. Toen hadden we ook goudoogjes en hebben we echt een sicke foto gemaakt van die ogen."

Trouw,

"Maar de meiden hier kunnen ook shredden. Wat dat betekent? Dat je sicke tricks doet en laat zien dat je iets kan."

nrc.next,

Nuis wijst op het grillige seizoen van de jonge Amerikaan, automatisch favoriet op de WK in Heerenveen. Fenomenaal bij de eerste World Cup in Stavanger ('twee seconden voor de rest, een hele sicke rit'). Flink geklopt in Heerenveen en Calgary. En in Polen weer ijzersterk.

Het Parool,

Tagboys hebben een uitstekende neus voor alles wat cool is – al zullen ze het woord 'cool' zelf niet zo snel in de mond nemen. Wel 'dope', 'hard', 'sick' en 'veel te sick'.

nrc.next,

België heeft alle sicke bands.

Fok!,

Combinatiemogelijkheden


met bijwoord


  • vet sick

Hij was slaags geraakt met een paar uitsmijters en verloor een voortand. Niet best, inderdaad, maar Geoffrey was niet het type om zich door zoiets uit het veld te laten slaan, dus liet hij zijn nieuwe stifttand meteen maar voorzien van een gouden huls. 'Verzekeringsgeld, vet sick ouwe!' riep hij dan, in onvervalst plat Amsterdams. Die gouden tand droeg de letter G, sierlijk uitgesneden in krullende kalligrafie. 'De G van goud?' vroeg ik. Hij keek me verbaasd aan. 'Nee, van Geoffrey.'

nrc.next,

Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2009
Brontaal Engels
Vorm in brontaal sick
Betekenis in brontaal idem

sick 2.0

(zeer informeel; neologisme)

weerzinwekkend; smakeloos; misselijkmakend; ziek; van een onaangename absurditeit
De betekenis 'ziek' heeft alleen betrekking op de specifieke betekenis 'van een onaangename absurditeit' en heeft niets met een slechte gezondheid te maken.

Algemene voorbeelden


Flikker op met je agressieve marketingzooi. Val maar neer met je kutdoel. Morgen bel ik die sicke clowns op en mogen ze het zonder mij doen. Dan krijgt de Hartstichting wel mijn moneys.

Fok!,

'Ik heb het boek niet geschreven om de redactie of de krant te beschadigen, maar juist om de structuur eromheen aan te pakken. Enkele redacteuren ontspringen de dans niet. Maar die hebben mij ook proberen te beschadigen. Onder meer door het verhaal aan een andere krant door te bellen dat Van der Zees vader bij de NSB heeft gezeten. Dat is echt sick.'

Groene Amsterdammer,

Ik durf wel te zeggen als je dan wat verder met ze doorpraat dat meiden nog behoorlijk sicke gedachten kunnen hebben wel. Mss kijken ze dan geen porno. Maar wat de hell.

Fok!,

In dat sicke hoofd van jou is alles lekkerder. Ouwe kinderbetaster!

Fok!,

"Je ziet dat er op het ogenblik ook steeds meer Amerikaanse MS-fondsen actief zijn in Nederland. Dat is een sicke boel, omdat ze zich kunnen onttrekken aan de Nederlandse regels voor fondsenwerving. Als bestuur hebben wij daarom gezegd dat het van groot belang is méér bekendheid te krijgen."

NRC Handelsblad,

Woordfamilie


Overige woordfamilieleden


Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 1999
Brontaal Engels
Vorm in brontaal sick
Betekenis in brontaal idem