sinoloog


sinoloog 1.0

iemand die zich voor zijn beroep bezighoudt met de wetenschappelijke studie van de Chinese taal en cultuur; beoefenaar van de sinologie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sinoloog…

is een wetenschapper; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] bestudeert de Chinese taal en cultuur

    Algemene voorbeelden


    Het heeft enige tijd geduurd alvorens de ideeën die Edward Said neerschreef in zijn ophefmakend werk Orientalism (1978) in de wereld van sinologen en Chinakenners invloed kregen. Said had [...] oriëntalisme omschreven als "een westerse stijl om het Oosten te domineren, te rekonstrueren en er gezag over uit te oefenen". Sinologen zoals Simon Leys daarentegen waren van oordeel dat de studie van de Chinese kultuur met sterk gedefinieerde intellektuele en natuurlijke grenzen, precies het krachtigste tegengif vormde voor de verleiding van het westers etnocentrisme.

    De Standaard,

    Willemen was meteen te vinden voor een reactie. "Kijk eens hier, als je sinoloog of japanoloog wil worden, dan moet je toch Chinees en Japans volgen? Hoe kan je nu een goede japanoloog worden als je je niet met je eigen vakgebied bezighoudt? Dat is wat ik aan de studenten heb duidelijk gemaakt [...]." Schamper: "Waarom ijvert u er dan niet voor om dat systeem met al die keuzes af te schaffen, en om voor sinologen en japanologen de Chinese en Japanse vakken verplicht te maken?"

    http://www.schamper.rug.ac.be/schamper361/361-Willemen.html,

    Zoals de Chinese dynastieke geschiedschrijver Zhang Zhi met nauwverholen bewondering opmerkte: 'Mao heeft de eerste boerendynastie in zeshonderd jaar gesticht.' Deze visie, die de laatste decennia voorzichtig veld wint onder sinologen, is tot in detail uitgewerkt door de Amerikaan Harrison Salisbury. Voor zijn dubbelbiografie van Mao en Deng, The New Emperors (1992), verdiepte hij zich twintig jaar lang in de moderne geschiedenis van China, volgde de route van de Lange Mars en interviewde honderden functionarissen, waaronder Deng en een aantal van zijn familieleden.

    http://www.groene.nl/1997/09/ab_deng.html,