sluipmoordenaar


sluipmoordenaar 1.0

moordenaar die zichzelf of zijn bedoelingen tot het laatst verborgen houdt en die zijn slachtoffer als het ware besluipt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sluipmoordenaar…

is een persoon

  • [Wijze] verbergt zich; houdt zijn intenties tot op het laatste moment verborgen; besluipt zijn slachtoffer; wacht zijn slachtoffer op; slaat onverwachts en op verraderlijke wijze toe

    Algemene voorbeelden


    Dat zowel Saddam Hussein als zijn zoon Uday dubbelgangers hadden om zich tegen sluipmoordenaars te beschermen was al sinds de Golfcrisis bekend.

    NRC,

    Hij herinnerde zich nog de laatste rit in het knettergekke autootje van de bendeleider. Hij herinnerde zich vooral hoe zijn eigen lichaam rilde en schokte en samentrok van schrik. En hoe hij Rambo in Duits koeterwaals vroeg om zijn leven te sparen. Bitte, Patron! Om hem niet achter te laten in dit land van struikrovers en sluipmoordenaars, maar hem terug te brengen naar Macedonië, waar orde en veiligheid heersten.

    Zij kwamen uit het Oosten, Chris de Stoop,

    De filosoof en de sluipmoordenaar geeft een beeld van de pogingen die Voltaire (hij heeft zojuist de dramaturgie verlaten voor de geschiedschrijving) in het werk stelt, om achter de waarheid van de toedracht van de moord op Karel XII te komen.

    http://www.svestdijk.nl/proza/romans/de-filosoof-en-de-sluipmoordenaar.html

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    sluipmoordenaar 1.1

    verraderlijk roofdier dat zijn prooi onopgemerkt nadert en verschalkt

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een sluipmoordenaar…

    is een dier

        Algemene voorbeelden


        Silvanus de Sluipmoordenaar, een ransuil die al even verraderlijk was als een adder. Tot zijn niet geringe verbazing echter galmde door het oude bos alleen de zang van een melomanische nachtegaal, nergens viel een teken van Silvanus te bespeuren.

        Memoires van een kerkuil, Robin Hannelore,

        sluipmoordenaar 2.0

        iets wat onopgemerkt, maar verraderlijk dodelijk is, bv. een giftige stof, een dodelijke ziekte

        Betekenisbetrekking


        metafoor
        Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

        Algemene voorbeelden


        Koolmonoxide staat bekend als een sluipmoordenaar: men ruikt, proeft of voelt het niet, maar het wordt 250 maal sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof en kan dodelijk zijn.

        De Telegraaf,

        Bij het verwijderen van asbest wordt anno 2010 nog steeds enorm gesjoemeld, omdat het goed en veilig afvoeren een kostbare zaak is die door gespecialiseerde mensen gedaan moet worden. Veel mensen vergeten echter dat asbest een sluipmoordenaar is [...]. Elk jaar sterven maar liefst tussen de 700 en 900 mensen aan de gevolgen blootstelling aan asbestdeeltjes.

        http://mens-en-samenleving.infonu.nl/politiek/51237-asbest-een-sluipmoordenaar.html

        Net als kanker is een ziekte als schizofrenie een soort sluipmoordenaar. Mensen kunnen het lichamelijke gevecht tegen de kanker niet meer aan en overlijden. Mensen met bv. een bipolaire stoornis kunnen het gevecht in hun hoofd niet meer aan en plegen zelfmoord.

        http://www.verpleegkundepsychiatrie.nl/2010/01/sluipmoordenaar_17.html