snoezelen


snoezelen 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

zich bevinden op een plaats of in een situatie die de zintuigen op een aangename en ontspannende manier prikkelt; op aangename en ontspannende wijze zintuiglijk geprikkeld worden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Snoezelen…

is een activiteit

      Algemene voorbeelden


      Ook zijn meerdere deelnemers van huis uit geen aanraking gewend en ervaren dat als een beperking. Kleine kinderen worden geknuffeld, aldus Fred Traugott, "maar op een gegeven moment houdt dat op. En dan moeten we zelf maar uitzoeken hoe we aan onze trekken komen.'' En het is waar. Terwijl veel volwassenen huiveren bij de gedachten door vreemden te worden aangeraakt is de zorg al jarenlang te spreken over de effecten van aanraking bij verstandelijk gehandicapten en demente bejaarden, vaak als onderdeel van een snoezeltherapie. Bij snoezelen zorgen behalve aanraking ook prettige muziek, aangename geuren en materialen voor een ontspannen omgeving en daarmee een verhoging van de levenskwaliteit van de doelgroepen.

      ANW pluscorpus, lemma knuffelaar,

      Snoezelen vindt haar oorsprong in de psychiatrie en de geriatrie. Een activiteit voor mensen die snel overprikkeld raken of problemen hebben met het ordenen van prikkels. Door de zintuigen zeer basaal of minimaal te prikkelen, kan snoezelen een aangename sensatie bij de aanwezige teweeg brengen. Het omvat activiteiten voor het gehoor, de reuk, de tastzin en het zicht.

      ANW pluscorpus, lemma beddenwinkel,

      Het Multifunctioneel Centrum Het Vlot in Knokke-Heist kan voortaan genieten van een eigen snoezelruimte. Het Vlot is een therapeutisch kinderdagverblijf voor kinderen van 0-5 jaar met een motorische, verstandelijke of meervoudige beperking, ontwikkelingsvertraging of autismespectrumstoornis. Het centrum biedt dagopvang aangevuld met therapie en ontwikkelingsstimulatie volgens de specifieke noden van het kind. Een aparte snoezelruimte geeft de optie om individueel met een kind te gaan snoezelen indien het overprikkeld is of nood heeft aan time-out. Het project werd gesponsord door de serviceclubs Lions, Innerwheel, Fifty-one en Kiwanis en de opbrengst van het padelevenement van de Tennis- en Padelcub Duinbergen.

      Het Laatste Nieuws,

      Sommigen maakten wat losse figuurtjes, anderen legden bolletjes op elkaar ofdraaiden slangetjes tot een vlecht. Op het laatst waren er evenveel verschillende produkten als er kinderen waren ... er was geen sprake meer van naäpen van een aangeleerde vorm. het is heel goed om kinderen eens nieuw soort materiaal aan te bieden, en ze daar hun gang mee te laten gaan. Ze moeten daaraan maar eens snoezelen en snuffelen, op hun eigen wijze lichamelijk, bepaalde stoffen verkennen en er ervaring aan opdoen. Een kind dat op die manier schijnbaar doelloos met gekleurde ballen met gaatjes en stokjes bezig was, stak een stokje in het gaatje van zo'n balletje. Plotseling zag hij daarin een ijslollie. Hij begon eraan te likken, gebaarde dat het lekker was en begon voor iedereen "ijsjes" te maken.

      De gezinsschool gestalte geven., Boer, G.A. de/Boer, J.A. de,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 1982