snoezeltuin


snoezeltuin 1.0

((vooral) in Nederland; neologisme)

tuin waarin de zintuigen op een aangename en ontspannende manier geprikkeld worden, vooral bedoeld om mensen met een beperking meer te kunnen laten genieten van de natuur
Het eerste lid snoezel- komt van het werkwoord snoezelen, dat waarschijnlijk gevormd is uit snuffelen en doezelen en dat ook voorkomt in andere nieuwe woorden als snoezelkamer, snoezelruimte en snoezelzorg.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een snoezeltuin…

is een tuin

  • [Functie] is ingericht om mensen met een beperking bewust bepaalde zintuiglijke prikkels te geven
  • [Belanghebbende of begunstigde] is vooral bedoeld voor (jonge) mensen met een beperking

    Algemene voorbeelden


    "Poot-Schenk Hattori, van het duo Sarah Poot en Steven Schenk, ontwierp een heel nieuwe woonbuurt op Patershoek, waar duurzaamheid, flexibiliteit en slim ruimtegebruik centraal staan", zegt algemeen directeur Bert Van Rumst. "Concreet worden in verschillende woningen 48 individuele kamers met eigen badkamer en voordeur gebouwd", zegt Van Rumst. "Daarnaast komt er een ontmoetingsruimte, enkele dagbestedingslokalen en een multifunctionele gebouw met plaats voor onder meer de grootkeuken. Patershoek blijft zo een groene omgeving. Rond de gebouwen wordt de huidige snoezeltuin behouden en zijn er ook patio's in de woningen. We zorgen overigens voor wandellussen op het terrein en een ontsluiting voor wandelaars en fietsers naar de Nauwstraat. Daardoor wordt een deel van het terrein ook toegankelijk voor buurtbewoners."

    Het Nieuwsblad,

    Buiten kunnen de jongeren tijdens de zomer rustig zitten in de lounge, op het eetterras, de snoezeltuin of de gezamenlijke tuin met een trampoline en een schommel. "In de zomer komt er op woensdagnamiddag ook een vrijwilliger met zijn paard. Met onze huifkar maken we dan tochtjes. Zelf hebben we ook twee paarden, die onze kinderen mogen borstelen. Daarnaast hebben we ook schapen, een ezel, kippen en twee varkentjes."

    Het Belang van Limburg,

    Internet als ontmoetingsplaats: die dromen vonden we terug in de zeventien projecten die aanvankelijk geselecteerd werden. Ze werden tijdens de actie in de krant voorgesteld. De opbrengst van de actie maakte het mogelijk nog twaalf bijkomende projecten te subsidiëren. Vzw Begeleidingscentrum Sint-Elisabeth uit Peer-Wijchmaal krijgt subsidies voor een duo-combi-fiets. Daarmee kunnen ernstig mentaal gehandicapte kinderen mee op stap. Om de sociale integratie van rolstoelgebruikers te verbeteren en de kansen op tewerkstelling en opleiding te verhogen, kreeg de Antwerpse Rolkar geld om een minibus aan te passen voor beter vervoer. In Ieper plant de vzw Matthijs de aanleg van een sensorische snoezeltuin, waar kinderen en jongeren met een meervoudige handicap terechtkunnen.

    De Standaard,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 1999
    Samenhangende woorden (betekenis) beleeftuin; geurtuin; snoezelen; snoezelkamer; snoezelzorg