soldaat


soldaat 1.0

iemand die dient in het leger; iemand die zonder rang dient in het leger; militair met de laagste rang bij de krijgsmacht; militair zonder rang; ongegradueerd militair

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een soldaat…

is een militair; is een persoon

  • [Uiterlijk] draagt een uniform of camouflagepak
  • [Organisatie of instelling] is lid van een krijgsmacht; dient in het leger
  • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft een basisopleiding of training gevolgd
  • [Activiteit of handeling] dient in het leger
  • [Omstandigheid] is in loondienst; ontvangt loon, soldij

Algemene voorbeelden


De Nederlandse soldaat. Sinds de algemene mobilisatie was het Nederlandse leger gegroeid van 100.000 naar bijna 350.000 soldaten. De diensttijd van de laatste lichting was al verlengd van vijfenhalve maand naar elf maanden. Dat was de periode, die de legerleiding nodig dacht te hebben om van een burger een soldaat te maken.

http://www.grebbelinie.nl/Grebbelinie-Geschiedenis.htm

Zware rugzakken, plunjezakken, eetzakken, dozen en tassen werden meegezeuld. Één stille, sombere, zwijgende karavaan. Er werden geen marsliedjes gezongen. Geen enkele soldaat zette een liedje in. Allen staarden voor zich uit, naar de natte straatstenen, naar de hak van de soldaat voor hen. De gretige jongens die de geweren wilden dragen werden kortaf weggestuurd of weggesnauwd door de SS'ers die de stoet begeleidden.

De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

De Verenigde Naties stellen nauwelijks eisen aan de soldaten die door hen uitgezonden worden. Sommige landen hebben helemaal geen VN-opleiding of geven hun manschappen alleen een uniform mee. Nederland wilde zijn soldaten beter voorbereid op pad sturen en richtte daarom het CVV op [...]. De opleiding op het CVV moet de soldaten voorbereiden op extreme oorlogssituaties.

NRC,

Bij de oprichting van de schoolbataljons, waar alle soldaten hun basisopleiding volgen, is destijds gekozen voor het "infanterie algemeen"-embleem. De Wapen en Traditieraad van de infanterie heeft echter vanaf het begin bezwaren geuit tegen het onjuist gebruik van dit embleem. De opleiding bij de schoolbataljons is namelijk geen Infanterie opleiding, maar een basisopleiding voor alle militairen. Een eigen baretembleem is tevens een extra erkenning voor het instituut OCIO, waar jaarlijks meer dan drieduizend soldaten worden opgeleid. Het opleidingscentrum krijgt hiermee een eigen herkenbaarheid, zoals dat ook het geval is bij de opleidingen voor onderofficieren en officieren.

http://www.mindef.nl/nieuws/nieuwsberichten/061102_embleem.html,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • soldaten doden
  • soldaten gevangen houden
  • soldaten gevangennemen

Zuid-Koreaanse soldaten hebben zondag opnieuw twee bemanningsleden van de Noord-Koreaanse onderzeeër doodgeschoten die woensdag voor de Zuid-Koreaanse oostkust strandde. Ook twee soldaten werden gedood.

De Standaard,

Het is in Sjali dat Tsjetsjeense strijders 43 Russische soldaten gevangen houden, hetgeen het Russische opperbevel tot het dreigement heeft gebracht het dorp plat te bombarderen.

NRC,

De plaatselijk verzetsleider, André Counye, verklaarde in december 1944 voor de krijgsraad van Brugge dat hij van Corneille had vernomen dat de majoor een patrouille uitstuurde, nadat "een vrouw" hem had gemeld dat het verzet in de school Duitse soldaten gevangen hield.

De Standaard,

Als een soldaat gevangen wordt genomen, is hij een krijgsgevangene. Een krijgsgevangene verschilt hierin van een gewone gevangene, dat hij niet gevangen gezet wordt wegens alle slachtoffers die hij heeft gemaakt toen hij nog geen krijgsgevangene was.

Ik draag geen helm met vederbos, W.F. Hermans,

Doedajev zegt zeventig Russische soldaten gevangen te hebben genomen; Moskou noemt hen huurlingen maar al gauw blijkt het te gaan om 21 Russische soldaten die door de contra-spionagedienst FSK (de opvolger van de KGB) voor de strijd tegen Doedajev zijn geronseld.

NRC,

  • soldaten stationeren

Er zijn nieuwe prikkeldraadversperringen opgetrokken, de bewaking is volstrekt hi-tech en er zijn vijftienduizend soldaten in Atlanta gestationeerd [...]. Er is reeds, met het oog op eventuele terroristische acties, geoefend onder de codenaam 'Mirrored Image'.

http://www.groene.nl/1996/28/ih_olymp.html,

als subject bij een werkwoord


  • gewond raken
  • het leven laten
  • om het leven komen
  • omkomen
  • sneuvelen

Sinds de aankomst van het Nederlandse bataljon in Bosnië een jaar geleden, is het de derde keer dat een soldaat gewond raakt door een mijn.

NRC,

De coup ging gepaard met vuurgevechten rond het presidentieel paleis in de hoofdstad Niamey, die aan een soldaat en een lid van de presidentiële garde het leven kostten. Ook raakten zeker twaalf soldaten gewond.

De Standaard,

Nog altijd zit de Vietnamoorlog heel diep bij de Amerikanen. Bijna 60.000 soldaten lieten het leven. De meeste gesneuvelden waren piloten.

De Standaard,

Na een massaal artilleriebombardement door marineschepen landden er 35.000 Amerikaanse en Canadese infanteriesoldaten op het eiland Kiska, in de buurt van de Filippijnen. In totaal kwamen eenentwintig soldaten om het leven bij de verovering van het eiland.

Oeps!, Patrick Arink,

Ernesto was waarschijnlijk gesneuveld bij de laatste veldslag aan de voet van het hooggebergte, waarbij duizenden soldaten van het Volksfront omgekomen waren.

Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

De groep Russische parlementsleden meldde gisteren bij terugkeer in Moskou dat het Russische leger "een vernietigende militaire nederlaag" heeft geleden. "Duizend onschuldige mensen zijn gedood, tienduizenden zijn dakloos gemaakt, honderden soldaten zijn gesneuveld", zo zeiden ze in een verklaring.

NRC,

  • marcheren
  • patrouilleren
  • vechten

Het licht was al schaars, de nacht was ophanden. Vèraf over het Carossaplein, marcheerden soldaten, hun bits gezang woei aan op de avondbries.

De nymfentrein en andere verhalen, Herman Pieter de Boer,

De hele, tamelijk kleine binnenstad van Oklahoma is gisteren stilgelegd. Niemand is naar kantoor gekomen. Overal staan Humvee's, de vergrote jeeps van de National Guard. Politie-agenten en soldaten patrouilleren te voet of te paard.

NRC,

Ongeveer duizend Israëlische soldaten patrouilleren in een vijftien kilometer lange zone die Israël in 1985 in het zuiden van Libanon veroverde.

De Standaard,

Volgens de Turkse ambassadeur in Bulgarije beweerden de kapers Tsjetsjenen te zijn. Ze zouden met hun aktie de aandacht willen vestigen op het leed van het Tsjetsjeense volk; al maanden vechten Russische soldaten tegen Tsjetsjeense rebellen.

De Standaard,

Volgens Tinyefunza vechten de Ugandese soldaten nog nauwelijks omdat ze oververmoeid zijn en totaal gedemotiveerd. De noodkreet van de generaal-majoor komt amper vijf maanden nadat het Ugandese leger een offensief lanceerde tegen de troepen van rebellenleider Joseph Kony.

De Standaard,

met koppelwerkwoord


  • worden

Voor de oorlog begon was Jan van de Belt vertegenwoordiger voor de veevoerhandel Slot. Maar na de oorlog werd hij vrijwillig soldaat. 'Er was toen niets meer te verhandelen hè.'

Meppeler Courant,

"Ik was 15 jaar toen de oorlog begon. Ons appartement werd verwoest en we verhuisden naar een andere wijk in Sarajevo. Het leven was moeilijk: geen elektriciteit, water moesten we met emmers aanslepen. Mijn vader werd soldaat." Omdat ook Sasa vreesde dat hij op zijn achttiende naar het leger zou moeten, vluchtte hij de stad uit.

De Standaard,

met adjectief ervoor


  • een dienstplichtige soldaat
  • dienstplichtige soldaten

Een 24-jarige dienstplichtige soldaat, gelegerd in Bergen op Zoom, is dinsdagmorgen met nekkramp opgenomen in het Sint Franciscus-ziekenhuis in Roosendaal. De toestand van de soldaat [...] is ernstig maar stabiel, aldus het departement.

Meppeler Courant,

In maart 1962 ontving Juliana een delegatie van bezorgde moeders van dienstplichtige soldaten, die naar Nieuw-Guinea waren gezonden. Zij verzochten Juliana zich persoonlijk in te zetten voor een vreedzame regeling.

http://www.nos.nl/prinses_juliana/index_2.html?paginas/biografie/,

  • een dode soldaat

Shulai is zich rot geschrokken door het schot vlakbij. Hij ziet twee soldaten in vliegende vaart komen aandraven en de dode soldaat op hun paard hijsen. Shulai staat aan de grond genageld.

Mijn katoen, mijn thuis, Su Tong,

  • een slechte soldaat
  • de slechtste soldaat

In zijn compagnie waren langzamerhand de fanaten een voor een doodgeschoten. Zelf had hij altijd maar zo'n beetje de rol van de onnozele gespeeld. Eén keer, met Weihnachten, hadden ze hem zelfs tot de slechtste soldaat van de compagnie uitgeroepen.

Het schot, Hilbert Kuik,

  • een gewonde soldaat

"Deze noemen we de weduwemaker [...]. Het is een mijn van de eerste generatie, minstens dertig jaar oud. In die tijd stopten ze er nog te veel explosieven in, met als resultaat dat het slachtoffer altijd stierf. Dat was niet de bedoeling. Verminken is immers efficiënter dan doden. Voor een dode soldaat volstaat een bodybag, maar een gewonde soldaat kost de vijand tijd, geld en personeel. Dus hebben ze de hoeveelheid explosieven gehalveerd: net voldoende om een voet af te rukken".

http://www.handicapinternational.be/content.asp?lng=2=253

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • geallieerde soldaten
  • gedeserteerde soldaten

Nederland ontving ze in 1945 met open armen: de Canadezen, Amerikanen, Engelsen en Polen, de geallieerde soldaten die ons land bevrijdden van het juk van de Duitse bezetter.

Meppeler Courant,

Omstreeks 1630 werden vooral de Maaslandse wegen dagelijks onveilig gemaakt door gedeserteerde soldaten. Voerlui werden aangerand en beroofd. Maasschippers werden vanop de oever beschoten, verplicht aan te leggen en afgeperst. En vaak vielen hierbij doden.

http://home.pi.be/~tthijs/art13.html

met voorzetselgroep


Voorzetsel: in

  • soldaten in camouflagepak
  • soldaten in uniform
  • soldaten in uniformen

De president vliegt op grote hoogte naar de luchtmachtbasis Barksdale in Louisiana. De bestemming wordt geheimgehouden, ook voor de verslaggevers aan boord [...]. Direct na de landing wordt de Air Force One omringd door soldaten in camouflagepak.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/593362/2001/09/12/Amerikanen-weten-urenlang-niet-waar-hun-president-is.dhtml,

Door de ramen zie ik beneden op het plein soldaten in uniform een paradepas inoefenen.

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

Het kind neemt hem bij de hand en trekt hem mee tot aan de coupé. Lechner ziet er jonge soldaten in grijze uniformen zitten. Wie is dat? vraagt het kind. Dat zijn soldaten, zegt Lechner.

Mooie dingen, Lilian Faschinger,

Voorzetsel: in

  • soldaat in het leger

Van een uit Karlovac gevlucht meisje uit de eerste klas is de vader, soldaat in het Kroatische leger, drie weken geleden doodgeschoten.

NRC,

Gele Aarde vertelt het verhaal van Gu Qing, een jonge soldaat in het rode leger.

http://www.ou.nl/open/rma/spiegel/frames11.htm

Voorzetsel: in

  • soldaten in de Amerikaanse burgeroorlog
  • soldaten in de Vietnamese oorlog
  • soldaten in de Zesdaagse Oorlog
  • soldaten in de Tweede Wereldoorlog

Regisseur Ed Zwick heeft iets met oorlogen. Hij was één van de eersten om in "Glory" aandacht te besteden aan de rol van de zwarte soldaten in de Amerikaanse burgeroorlog.

De Standaard,

Iedereen zou zich moeten afvragen hoe hij zich onder gelijkaardige omstandigheden zou hebben gedragen. Het optreden van de Amerikaanse soldaten in de Vietnamese oorlog [...] maakt duidelijk dat het antwoord niet zo eenvoudig is.

De Standaard,

De relatie van Rabinovitsj met de aartsvijand van Israël begon in 1967, toen hij als jonge soldaat in de Zesdaagse Oorlog deelnam aan de invasie van de Golan-hoogte.

De Standaard,

Ik vroeg me, voor de zoveelste keer, af wat ze van mij dachten. Was ik alleen maar een verzetje voor ze, zo'n wild avontuurtje dat soldaten in de Tweede Wereldoorlog in hun weekendverlof hadden?

Bezeten van mij, Nicci French,

Voorzetsel: van

  • soldaten van het bataljon
  • soldaten van een (speciale) eenheid
  • soldaten van het garnizoen
  • soldaten van de infanterie
  • soldaten van een leger
  • soldaten van een regeringsleger
  • soldaten van het regiment

Hij was door de krijgsraad wegens gebrek aan discipline, enzovoort, enzovoort, tot de strop veroordeeld. Alle soldaten van het bataljon moesten bij de voltrekking van het vonnis aanwezig zijn, opdat het geen tweede keer zou voorkomen.

De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

Vlak voor de grens met Zuid-Irak springen soldaten van een eenheid militaire politie plotseling uit hun Humvee-jeeps om zich om te kleden. Pal langs de weg.

de Volkskrant,

Een Israëlische militaire woordvoerder heeft vandaag het bericht tegengesproken dat in de Gazastrook tien soldaten van een speciale eenheid zijn aangehouden door de Palestijnse politie.

Meppeler Courant,

Hij keek, hoog opgericht in een trotse houding, naar het volk van het stadje, dat zich achter de in een halve cirkel opgestelde soldaten van het garnizoen verdrong.

De hemelvaart van Massimo en Lui oog, Oek de Jong,

Tijdens een actie in september 1947 in de buurt van Ambarawa (Midden-Java) nabij de demarcatielijn, deserteerde een soldaat van de infanterie. Hij werd door de Indonesiërs gevoegd bij het kleine aantal krijgsgevangenen dat zij hadden gemaakt.

NRC,

Soldaten van het Amerikaanse leger beginnen deze maand met het uitproberen van de Land Warrior, een spitstechnologisch geweer.

De Standaard,

Op 1 november 1954 werd het kerkhof voor 517 oorlogsdoden, soldaten van het Duitse leger, burgers, maar ook twee Poolse en 29 Russische krijgsgevangenen, ingehuldigd.

De Standaard,

Generaal Vlado Santi, bevelhebber van het leger van de Bosnische Kroaten (HVO) in de moslim-enclave Biha, verdween vorige week vrijdag spoorloos. Volgens de Bosnische Kroaten is hij ontvoerd en"waarschijnlijk vermoord" door soldaten van het regeringsleger.

NRC,

Een aantal soldaten van het regiment dat in Jekaterinburg was gestationeerd, nam niet deel aan het bloedbad in de kelder. Ze wachtten in een kamer op de eerste verdieping.

Caesarion, Isabella, Anna: drie monologen, Gérard van Kalmthout,

met substantief ervoor


  • een groep soldaten
  • een troep soldaten
  • groepen soldaten

In het westen van Ivoorkust is een groep soldaten van de VN-vredesmacht in een hinderlaag terechtgekomen. Zeven blauwhelmen uit Niger vonden hierbij de dood.

http://www.spitsnieuws.nl/archives/buitenland/2012/06/vn-militairen-vermoord-in-ivoorkust,

In "Die Geschichte der Brücke von Berkowo" vertelt de enige overlevende van een troep soldaten hoe ze door het bouwen van een brug de terugtocht van hun kameraden moesten vergemakkelijken.

De Standaard,

Van over het hele land trokken de Israëli's gisteren naar de heuvel waar Theodor Herzl ligt begraven, de vader van de zionistische beweging [...]. Er zijn opvallend veel jongeren rond het graf. En ook hele groepen soldaten, het geweer nog over de schouder.

De Standaard,

met ander, nevengeschikt substantief


  • soldaten en burgers
  • soldaten en politieagenten

Rebellen van de Tamil Tijgers op Sri Lanka hebben zondag zeker 37 soldaten en burgers gedood. Dat gebeurde tijdens diverse overvallen op legerposten in het noorden en het oosten van het land.

De Standaard,

De soldaten en politieagenten die patrouilleren in de door etnisch geweld getroffen woonwijken van de hoofdstad van Burundi zijn allen Tutsi.

NRC,

  • officieren en soldaten
  • onderofficieren en soldaten
  • soldaten en officieren

Het hervormingsplan voor de krijgsmacht bepaalt dat het leger op 1 januari 1998 nog welgeteld 40.000 beroepsmilitairen in zijn rangen mag tellen: 5.000 officieren, 15.000 onderofficieren en 20.000 soldaten.

De Standaard,

De uitgebrande en geplunderde kazerne nabij Vlore is een tekenend symbool voor het leger van Albanië: een ontredderde strijdmacht, verdeeld door rebellie. Vele soldaten en officieren in Zuid-Albanië hebben de gelederen verlaten en steunen de opstandelingen tegen president Sali Berisha.

De Standaard,

  • rebellen en soldaten
  • soldaten en rebellen

In Goma verslechteren de omstandigheden voor een veilige werking van de aangekondigde vredesmacht met het uur [...]. Rebellen en soldaten van het voormalig Rwandees leger (FAR), gesteund door gewapende Hutu-milities, bestookten elkaar met raketten, mortieren en machinegeweervuur.

De Standaard,

Het verschijnsel van de losgeslagen legereenheden is in heel Afrika bekend, maar in Sierra Leone is het een zo wijdverbreid probleem, dat niemand nog onderscheid weet te maken tussen soldaten en rebellen, die gemakshalve sobels worden genoemd.

NRC,

Tijdens een zuiveringsactie van het Burundees leger [...], kwam het tot heftige gevechten met de Hutu-rebellen van ex-minister Léonard Nyangoma. Volgens legerwoordvoerder Isaie Nibizi kwamen twee soldaten en 35 rebellen om het leven.

De Standaard,

Russische troepen zijn gisterenmorgen opgerukt tot in Novogroznensky in het oosten van Tsjetsjenië. In gevechten tussen Russische soldaten en rebellen zouden aan Tsjetsjeense zijde 170 doden zijn gevallen.

De Standaard,

met telwoord ervoor


  • 2.400 soldaten
  • 12.500 soldaten
  • 20.000 soldaten
  • 200.000 soldaten
  • twee soldaten
  • drie soldaten
  • drie miljoen soldaten
  • dertigduizend soldaten

Uit protest tegen het Amerikaanse militaire optreden heeft Italië aangekondigd zijn troepen uit de Somalische hoofdstad Mogadishu te zullen terugtrekken. Italië heeft 2.400 soldaten in Somalië.

NRC,

De VN-Veiligheidsraad heeft vandaag ingestemd met de snelle-interventiemacht voor Bosnië - bestaande uit Franse, Britse en Nederlandse troepen - die de VN-vredesmacht moet beschermen. Er worden tot 12.500 soldaten beschikbaar gesteld.

Meppeler Courant,

Groot-Brittannië is bereid 13.000 troepen aan de Navo-macht te leveren. De VS sturen 20.000 soldaten.

De Standaard,

Een maand gratis reizen met de trein, een schoenenbon, een burgerkostuum en een demobilisatiebonus van hooguit een paar honderd gulden. De 200.000 soldaten die in 1949 en 1950 uit Indië terugkwamen - van wie ruim de helft dienstplichtigen - kregen verder nog het 'Ereteken voor Orde en Vrede', maar daar bleef het bij.

NRC,

Zuid-Koreaanse soldaten hebben zondag opnieuw twee bemanningsleden van de Noord-Koreaanse onderzeeër doodgeschoten die woensdag voor de Zuid-Koreaanse oostkust strandde. Ook twee soldaten werden gedood. Duizenden soldaten waren zondag nog op zoek naar drie infiltranten die nog op de vlucht zouden zijn.

De Standaard,

Zeker drie soldaten raakten gewond door landmijnen, nadat het leger bij zonsopgang over een breed front was begonnen op te trekken.

De Standaard,

Het Chinese leger telt drie miljoen soldaten.

De Standaard,

Politici in Okinawa eisen het vertrek van de Amerikanen tegen 2015, maar Tokyo en de VS willen het aantal Amerikaanse militairen in Japan op 47.000 houden. Dertigduizend soldaten zijn gelegerd op Okinawa, dat strategisch gelegen is nabij Taiwan en Korea. De Amerikaanse bases bestrijken een vijfde van het eiland.

De Standaard,

Vaste verbindingen


iets soldaat maken

  1. iets opmaken, leegmaken
    Doorgaans in toepassing op een drank of een bepaalde hoeveelheid (fles, krat) drank, of op een hoeveelheid voedsel.

    Het topjaar was ongetwijfeld 1999 toen de Belg massaal flesjes in huis haalde voor de magische overgang naar het jaar 2000 te vieren. Blijkbaar net iets te veel want in 2000 kwam er een serieuze dip in de verkoop. Bleek dat die Belg lang niet alle flesjes soldaat gemaakt had! Maar vanaf 2001 ging het resoluut weer crescendo en het ziet er naar uit dat we in 2003 met z'n allen meer dan 11 miljoen flessen zullen soldaat gemaakt hebben. Niet mis hé?

    http://www.underthecork.be/nl/community/archief/may_02_art1.html,

    Agnes nam dan in vredesnaam maar een paar verplichte slokjes; haar hoofd stond al weken niet naar drank, maar vooruit. Ze had hem bijna de hele fles gicondas soldaat zien maken en geduldig geluisterd naar wat hij allemaal te vertellen had tot hij eindelijk letterlijk omviel en meteen begon te snurken met zijn hoofd op haar schouder.

    Niet doen Agnes, Peter van Straaten,

    Ondertussen zou hij tevens vier garnaalkroketten bakken en een fles whisky soldaat maken.

    Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

    De kratjes verhuisden naar de kamer van de jarige. Ze werden in gezwinde spoed soldaat gemaakt, eerst onder luide verwensingen aan het adres van de laffe schenker, maar gaandeweg bedaarde die storm. Hoe leger de kratjes, hoe meer de vijandigheid luwde.

    Een treurige afdronk, Levi Weemoedt,

    Hij bleef niet eten, dus ze zouden die reusachtige biefstuk met z'n tweeën soldaat moeten maken zonder de hulp van haar ongetwijfeld hongerige zoon, maar die had andere plannen, want die honderdvijftig gulden brandde in zijn zak.

    Niet doen Agnes, Peter van Straaten,

    Had ik wel genoeg Milch und Fleisch bekommen? Ik knikte maar wat en zei toen ze op een uitvoeriger antwoord bleef aandringen dat ik tijdens haar afwezigheid twee zwijnen en drie konijnen soldaat had gemaakt. 'Was?' riep ze verbouwereerd, maar het buitenlicht van het huis was inmiddels ontstoken en mijn moeder zag aan mijn gezicht dat het een grapje was.

    Het schot, Hilbert Kuik,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


soldaat 2.0

afbeelding

Bron: Jcbutler at English Wikipedia
( Publiek domein )

voorstelling van een soldaat, vaak van tin, als speelgoed, als model, enz.; nagebootste soldaat; speelgoedsoldaatje; soldaatje

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een soldaat…

is een voorstelling

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • tinnen soldaten

      Er is ook ander tot de verbeelding sprekend materiaal: tinnen soldaten, zoals het hoort in slagorde opgesteld. En een gave blikijzeren cavaleriekazerne uit de periode 1895-1900.

      NRC,

      Bij het binnenkomen in het museum werd ons gezegd wat we al instinktief beseften: "U bent hier op het Erdgeschoss". En hoewel we wel weten dat dit het gelijkvloers betekent, verwachtten wij bij dergelijk sprekend donderwoord meteen een stoet van uit de kluiten gewassen tinnen soldaten, speelgoedslagvelden en kanonnen met aards Geschoss van heuse speelgoedprojektielen.

      De Standaard,

      Heel de trap, tot aan de eerste verdieping, had hij volgezet met ons speelgoed. Het was geweldig. Mijn tinnen soldaten, de poppen van Gerda, de oude beertjes, en hondjes en konijntjes.

      Danny, Clem Schouwenaars,

      Daar zat mijn zoon, op het bed, tussen zijn tinnen soldaten en verstofte knuffelbeesten.

      Alle verhalen, Manon Uphoff,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      soldaat 3.0

      insect dat zich hoofdzakelijk bezighoudt met het verdedigen van het nest, dat op rooftocht gaat, enz.

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een soldaat…

      is een insect; is een dier

      • [Activiteit of handeling] verdedigt het nest; gaat op rooftocht
      • [Voorbeeld of specimen] is bv. een mier of een termiet
        Rijk Animalia; Dieren
        Stam Arthropoda; Geleedpotigen
        Klasse Insecta; Insecten

        Algemene voorbeelden


        Inderdaad: De insecten zijn de meest succesvolle diergroep op aarde. Wie zich in insecten verdiept, stuit op metamorfosen. Op soldaten en nymfen. Op koninginnen en haantjes. Op gallen en schildkevertjes.

        http://www.waterland.net/npschierm/

        De zwarte mieren waren groter dan de rode en wij vroegen ons herhaaldelijk af of zij weet hadden van elkanders nabijheid. Zij gedroegen zich net zoals de soldaten in hun onderaardse stellingen. Ze waren altijd opgewonden, brachten aarde aan, bouwden dammen, boorden gangen, kanalen en verbindingswegen ... Voelsprieten en voorpoten dienden hen als radarinstallaties en het was duidelijk dat zij werkten volgens een zorgvuldig geconcipieerd plan.

        De lange geboorte, Lut Ureel,

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen