spijkerbroek


spijkerbroek 1.0

broek, meestal blauw, die gemaakt is van stevig, stug katoen, waarbij ter versteviging langs de zakken klinknagels die op spijkers lijken bevestigd zijn en die vooral gedragen wordt bij informele gelegenheden en een zeer populair kledingstuk is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een spijkerbroek…

is een broek; is een kledingstuk

  • [Kleur] is meestal blauw, soms ook zwart of grijs, of, meestal als de stof gebleekt is, wit
  • [Deel] is langs de naden van de zakken beslagen met klinknagels die op spijkerkoppen lijken
  • [Materiaal] is gemaakt van stugge, stevige katoen, die ook denim of spijkerstof wordt genoemd, en werd vroeger vervaardigd uit zeildoek
  • [Herkomst of oorsprong] werd in de 19e eeuw als eerste vervaardigd door Levi Strauss, als werkmansbroek voor goudzoekers
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een informeel kledingstuk
  • [Waardering] is een zeer populair kledingstuk
  • [Verscheidenheid] is er in verschillende modellen, bijvoorbeeld zeer strak, de zogeheten skinny jeans of slimfit, baggy, recht of met wijd uitlopende pijpen, en merken, bijvoorbeeld Levi's, G-star, Lee, Diesel en Replay
  • [Omstandigheid] wordt gedragen bij informele gelegenheden

Algemene voorbeelden


In Nederland leeft nog vooral het beeld van een wilde alternatieve jaren-zestigclub met vertegenwoordigers op geitenwollen sokken. Dit beeld is achterhaald. De mensen die nu een belangrijke rol spelen zijn keurige types in mantelpakjes. Een spijkerbroek kan echt niet meer.

http://www.groene.nl/1998/40/pv_fischer.html,

De Nederlandse kledingindustrie maakt de ergste crisis door sinds de uitvinding van de spijkerbroek, maar daarvan was de afgelopen dagen weinig te merken op de vijfde 'editie' van het Amsterdam Fashion Weekend.

NRC,

Kijk maar eens op de zakken van je spijkerbroek. Daar zitten draadnagels die de naden verstevigen. 'Spijkers' noemden ze die in de vorige eeuw, toen de spijkerbroek werd uitgevonden.

http://www.quest.nl/vraag-en-antwoord/waarom-heet-een-spijkerbroek-een-spijkerbroek

Je begrijpt dat nomaden niet in huizen wonen en geen boekenkasten of bankstellen hebben. Ook auto's, spijkerbroeken en barbiepoppen kennen ze niet. Ze wonen in speciale tenten, yurts heten die, die je handig mee kunt nemen. En ze maken prachtige gekleurde kleren.

NRC,

Travestie, leder, afgeplakte tepels, zilveren vleugels, neonsieraden; dat is normaal. Niemand die opkijkt van een éénbenige danseres in lingerie of een dertigjarige scholier met korte broek, kostschoolpetje en rugzakje. Een spijkerbroek kan daarentegen rekenen op een misprijzende blik, terwijl een spijkerbroek met sportschoenen de ingang niet eens passeert. Afgekeurde feestgangers kunnen van achter de dranghekken slechts machteloos tegen de portiers loeien.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een spijkerbroek aandoen
  • een spijkerbroek aanschieten
  • een spijkerbroek aantrekken
  • een spijkerbroek dragen
  • een spijkerbroek kopen
  • een spijkerbroek uitdoen
  • een spijkerbroek uittrekken

Loop je b.v. nooit in een pak, doe dit dan ook niet tijdens een soll.-gesprek aan. Je zult je er opgelaten in voelen en dat komt niet ten goede van het gesprek. Ook geen spijkerbroek aandoen. Een nette broek met een mooi hemd, eventueel nog een jasje erover.

http://www.goeievraag.nl/vraag/financien-werk/carriere-werk/bedoelen-representatief-kledingvoorschrift-sollicitatiegesprek.59021

Er zit spijt bij, denkt ze; ze heeft zich niet opgemaakt vanmorgen en haastig een T-shirt en een spijkerbroek aangeschoten tot ze iets beters zou bedenken om aan te hebben, ja ze was van plan geweest voor Dennis thuiskwam iets flatteuzers te zoeken, elke dag even moeilijk, dit staat haar niet, heupen te breed - en nu zou Beertje haar zo zien.

Het wil nog maar niet zomeren, Hannes Meinkema,

De hele dag heb ik er doorgebracht. We hebben gevreeën, we hebben gepraat, al wist ik later niet meer waarover, gewoon kleine dingetjes, rare herinneringen. Om elf uur trok hij een spijkerbroek aan en een sweatshirt en sportschoenen en ging naar de markt.

Bezeten van mij, Nicci French,

De bond klampt zich vast aan de gedachte dat sporten als basketbal en ijshockey, beide van Amerikaanse origine, ook zijn overgewaaid en inmiddels volwaardig deel uitmaken van de Europese sportcultuur. De Franse Marc Lory, president van de WLAF, gokt daarnaast op de zuigende werking van the American way of life. "U draagt toch ook een spijkerbroek . Dertig jaar geleden was dat ondenkbaar in Nederland."

NRC,

De sociale revolutie, het veranderend gedragspatroon onder invloed van werk in Israel - al een jaar of twee na de oorlog droegen veel Palestijnse meisjes in Oost-Jeruzalem en Betlehem al spijkerbroeken in plaats van de traditionele kleding - en politieke bewustwording als gevolg van contact met de Israelische democratie hebben volgens het klassieke thema van het dekolonisatieproces de Palestijnen rijp gemaakt voor de revolutie, de in 1987 uitgebroken intifadah.

NRC,

En wat doe je als je een spijkerbroek hebt gekocht, die bij aflevering drie maten te groot blijkt te zijn?

De Limburger,

Alleen moest ik mijn spijkerbroek uitdoen vanwege de rits. Dus kledingstukken met metalen voorwerpen, moet je uitdoen.

http://www.de-amazones.nl/phpbbforum/viewtopic.php?t=1024,

Hij had zijn spijkerbroek uitgetrokken en was bij haar gekomen, onder het stromende, dampende water, en ze had haar rug naar hem toe gekeerd en gezegd: 'Was me'.

Lisa's adem, Karel Glastra van Loon,

met adjectief ervoor


  • een dure spijkerbroek
  • een echte spijkerbroek
  • een gewone spijkerbroek
  • een kapotte spijkerbroek
  • een nieuwe spijkerbroek
  • een oude spijkerbroek
  • een rafelige spijkerbroek
  • een schone spijkerbroek
  • een strakke spijkerbroek
  • een vale spijkerbroek
  • een vieze spijkerbroek
  • een vochtige spijkerbroek
  • een vuile spijkerbroek
  • een wijde spijkerbroek

Hij en Hannelore waren ambtenaren. Eigenlijk hadden ze het zo slecht nog niet. Een kuchje haalde hem uit zijn overpeinzingen. 'Bent u commissaris Van In?' Ilse Beerten droeg een dure spijkerbroek en een zijden bloes. Om haar hals hing een ketting met hanger: een Egyptisch kruis dat eeuwig leven symboliseert.

De vijfde macht, Pieter Aspe,

Ze had een nieuwe fiets, alweer een want de vorige had ze nog niet zo lang, en ze had nieuwe kleren, ik weet het nog precies, een streepjestrui zoals ik er graag een wilde, en een echte spijkerbroek.

Zwarte lampen, Marion Bloem,

Een gewone spijkerbroek is $19.90 (f 30,65) en een Levi's is wel te vinden voor $32 (f 49,30) tot $36 (f 55,44).

NRC,

Met zijn kapotte spijkerbroek, roze zonnebril en leren jack wordt Joey Ramone een rockicoon van de 20ste eeuw.

http://www.vpro.nl/programma/vrijegeluiden/afleveringen/16287232/items/16726596/,

Zo begint het drama voor een jongedame met maatje 42, op zoek naar een nieuwe spijkerbroek. Want spijkerbroeken zijn op dit moment mooier dan ooit: gewassen stoffen, iets uitlopende pijpen en erg fashionable. Vol goede moed stapt de jongedame de jeans-store binnen.

http://www.fashionunited.be/e/column.htm

Terwijl ik de auto parkeerde zag ik Tina met twee tassen de Albert Heijn verlaten. Als een stille beloerde ik haar over het dashboard. Ze had een oude spijkerbroek aan, en laarsjes.

Morgenster, Jaap Scholten,

Twee jaar geleden liep ik nog op een redactie in een rafelige spijkerbroek en gympies.

Nette mensen in een nieuwe tijd, Hans van der Kamp,

Hij draagt een wit overhemd boven een schone spijkerbroek. Werkelozen zijn vaak keurig gekleed.

Moeder, Pamela Koevoets,

Hij droeg een strakke spijkerbroek en een kreukloze bloes.

Alle verhalen, Manon Uphoff,

Dus stel je voor hoe middengrijs er uitziet (stoeptegels, of een vale spijkerbroek) en houdt dat beeld vast.

http://home.hetnet.nl/~heuker2000/basis1/basis1.htm

Toen ze daar zaten, had Agnes spijt dat ze hem zijn nieuwe kleren niet had laten aantrekken, dan hadden de mensen kunnen zien wat een knappe zoon ze toch had. Maar ze berustte in zijn vieze spijkerbroek met de pizzavlekken.

Niet doen Agnes, Peter van Straaten,

Ik luisterde naar de rest van het nieuws en voelde me heel oncomfortabel in mijn vochtige spijkerbroek.

Crisis four, Andy McNab,

Els Jetten (groene werktrui, roze sjaal tegen de kou, vuile spijkerbroek en dito handen) is geen luxetante.

De Limburger,

Kleed me in werkkloffie. Wijde spijkerbroek, fantasieshirt. In de gang begroet ik eenzame Cypri. Zon ligt in de keuken. Open het raam. Hoor het zuigen van de wind door het appartement (want ook de balkondeuren heb ik opengezet).

Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,

  • een blauwe spijkerbroek
  • een donkerblauwe spijkerbroek
  • een lichtblauwe spijkerbroek
  • een witte spijkerbroek
  • een zwarte spijkerbroek

Ik stak mijn hand uit naar mr. Olsens jasje en nam de revers even tussen duim en wijsvinger. Tweed. Leuk jasje. En verder droeg de advocaat voor deze gelegenheid een zwarte coltrui en een blauwe spijkerbroek, heel casual.

De man op de Middenweg, Koos van Zomeren,

Hij droeg een donkerblauwe jas met daaraan vast een soort dunne nylonachtige muts die hij over het gezicht had getrokken. Verder droeg de overvaller een donkerblauwe spijkerbroek met sportschoenen.

Meppeler Courant,

Hij is gekleed in mijn lichtblauwe spijkerbroek en mijn witte poloshirt. Hij heeft mijn gestalte en mijn leeftijd. Op die leeftijd - dat heeft hij op een van de foto's uit het album gezien - droeg zijn vader zondags een donkergrijze colbert en een zwarte borsalino, en hield hij een tienjarig zoontje aan de hand.

Tussen tuin en wereld, Paul De Wispelaere,

Maar Willie, zegt haar Gronings pratende vader, is al weg, naar Jeanne, en als ze om het vervallen kasteel heen gereden zijn en via het Achtereiland teruggekeerd in de Nieuwstraat, komen daar juist de meisjes aanlopen, deze keer niet in hun lichtblauwe en zeegroene kunstleren jasjes waar Piet zo'n onbegrijpelijke hekel aan heeft, daarvoor is het te warm, maar in een smalle rok tot op de knie (Puck), een witte spijkerbroek (Jeanne) en een jurk met lijfje en wijd uitstaande rok (Willie).

Een soort Engeland, Robert Anker,

Zelf heb ik een zwarte spijkerbroek aan, An een mooie lange linnen plooirok met leren ceintuur en zwarte gympen.

Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • een afzakkende spijkerbroek
  • een nauwsluitende spijkerbroek

De blauwe bedrijfskleding zit prettiger en gaat veel langer mee dan de afzakkende spijkerbroek die ze vroeger droegen.

NRC,

Toch, al sla je me dood, ik zou niet weten wie er werken. Dan is het weer iemand met een schortje, dan weer iemand in een nauwsluitende spijkerbroek. Hoe de winkel er vanbinnen uitziet, staat me niet bij.

Hij zegt dat ik niet dansen kan, Manon Uphoff,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • een afgeknipte spijkerbroek
  • een gebleekte spijkerbroek
  • een gescheurde spijkerbroek
  • een verschoten spijkerbroek
  • een versleten spijkerbroek

Een uur later zaten ze in de warme zon en vonden ze de wereld en de werkelijkheid terug. Caroline droeg een korte broek en een hemdje. Pieter een afgeknipte spijkerbroek en een T-shirt.

Het Primus Inter Pares Project, Kasper van Zuilekom,

Hij droeg een gebleekte spijkerbroek, een paars sweatshirt waarvan de kraag en de manchetten waren weggeknipt, en een leren riempje om zijn pols.

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

Skeelen is schaatsen op wieltjes; hier nog vooral gedaan door blitse jongens die in gescheurde spijkerbroeken door de stad crossen.

NRC,

Samen met de uitgelaten blonde slungel, die er bijna haveloos uitzag in zijn grijs sweatshirt, verschoten spijkerbroek met kachelpijpen en grauw geworden sneakers met klittenband, was ook het ranke Afrikaanse meisje binnengekomen, gekleed in een zwarte rolkraagtrui, een zwartleren minirok op een zwarte panty en zwarte laarzen.

Verborgen schade, Aster Berkhof,

Ken je de hoes van Woodstock? Geïmproviseerde waslijnen waar al dagen dezelfde versleten spijkerbroeken, T-shirts en Indiase jurken te drogen hangen. Verschoten rood, bruin en lichtblauw geven de toon aan. Tussen de rijen slapers zitten kleurige stippen van groene en oranje rugzakken.

Athenes adem, Wim Neetens,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: met

  • een spijkerbroek met afgeknipte pijpen
  • een spijkerbroek met gaten
  • een spijkerbroek met scheuren
  • een spijkerbroek met strakke pijpen
  • een spijkerbroek met wijde pijpen

Hij droeg een spijkerbroek met afgeknipte pijpen en een oranje onderhemd.

De hangende man, Koos van Zomeren,

Voor het concert hebben ze nog kleren gekocht voor die avond, legerkisten, spijkerbroek met gaten.

http://www.boekverslag.com/

Hij droeg een T-shirt, een spijkerbroek met scheuren overdwars en afgetrapte sportschoenen.

Ver van huis, Jaap van Peperstraten,

Kikkers waren 'artistiekelingen' met suède schoenen en Beatlehaar, zij reden op een Puch, kuiven waren nozems met kippenkontjes, spijkerbroeken met strakke pijpen, geruite hemden onder een leren jack.

http://www.cbs.nl/nl/publicaties/publicaties/algemeen/index/index1182.pdf,

De Molukkers dragen spijkerbroeken met wijde pijpen en groene legerjacks.

Morgenster, Jaap Scholten,

in voorzetselgroep


  • (gekleed) in (een) spijkerbroek

Om de hoek komt juist, in spijkerbroek en op Nikes, Markus Moser aan.

NRC,

Daar is nog iemand. Een jong meisje in een spijkerbroek en een blauw T-shirt. Ze loopt op blote voeten, wat merkwaardig is voor deze tijd van het jaar.

Hersenschimmen, J. Bernlef,

De tijd, dat je in spijkerbroek naar de schouwburg kunt gaan, is voorbij.

Meppeler Courant,

Ze ging gekleed in een spijkerbroek en gymschoenen en een wit katoenen truitje. Buitenstaanders die ons zagen zouden denken dat we dezelfde leeftijd hadden.

De necrologieschrijver: een obsessieve zoektocht, Porter Shreve,

De botsing van twee culturen wordt extra geaccentueerd door de eerste entree van de Amerikaans georiënteerde Butterfly: ze is gekleed in spijkerbroek!

NRC,

  • een handel in spijkerbroeken

Naast de handel in spijkerbroeken handelde meneer Bloemsma in langspeelplaten en singeltjes, die allemaal een gat in hun hoes hadden zo groot als een dubbeltje.

De dag van de jas, Nelleke Zandwijk,

  • de rand van een spijkerbroek

Haar torso, wit en week, met op haar maag de ongelijke, bobbelige huid als het vel van een witte sinaasappel, met de welvingen van de ribben als zij bewoog, en de vetlaag die uitbultte boven de rand van haar spijkerbroek, en haar uitdagend lacherig gezicht waarin de dikke, roze tong niet hoorde die haar onderlip bedekte, de tong was geen erotische provocatie, maar een afwijzing die de erotiek aangaf en onbereikbaar stelde: dit is mijn tong, eet en drink er niet van, ik lik je niet, nooit.

Het jaar van de kreeft, Hugo Claus,

met ander, nevengeschikt substantief


  • trui en spijkerbroek
  • T-shirt en spijkerbroek
  • spijkerbroek en gympen
  • spijkerbroek en sportschoenen
  • spijkerbroek en T-shirt
  • spijkerbroek en T-shirtje
  • spijkerbroeken en pantalons
  • spijkerbroeken en truien

Even later speelde Fuchs, begeleid door een meisje in trui en spijkerbroek en een cellist, een oude Oosterling met lang haar.

De doosjesvuller en andere vondsten, Janwillem van de Wetering,

Ze zagen er onguur uit, dikkig, allen gekleed in T-shirt en spijkerbroek.

In liefdesnaam, Adriaan van der Veen,

Een achttienjarige in spijkerbroek en gympen, voor het eerst in de grote stad, komt op die Roxy-achtige randstedelijke feesten niet langs de portier.

http://www.terrorworld.net/kranten/1999/trouw1999_22feb.html,

Ze heeft zelf min of meer traditionele indianenkleren aan, terwijl de kinderen al helemaal westerse kleren aan hebben, zoals een spijkerbroek en sportschoenen.

NRC,

Tegen de middag stevende er een jonge man in spijkerbroek en T-shirt op de Duet af en sprak hem aan: 'Ik zou even met u willen praten,' waren z'n eerste woorden.

Het Primus Inter Pares Project, Kasper van Zuilekom,

Zijn spijkerbroek en T-shirtje heeft hij aangehouden.

De kleine blonde dood, Boudewijn Büch,

In de winkel is van alles te verkrijgen: schoenen in de maten 48 tot en met 55, overhemden in de confectiemaat 9 met een lengte van 95 centimeter, extra grote spijkerbroeken en pantalons, zowel voor de lange als dikke man.

Meppeler Courant,

Doorgaans was hij goed gehumeurd en had hij geduld met haar en met de kinderen. 's Avonds, als hij thuiskwam, verwisselde hij zijn donkere kostuums voor spijkerbroeken en truien.

De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen