spookstudent


spookstudent 1.0

(onderwijs en opvoeding)

student die slechts in schijn studeert; student die studeren niet als eerste prioriteit heeft; schijnstudent

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een spookstudent…

is een student; is een persoon

      Algemene voorbeelden


      De 'spookstudent' die nooit op college verschijnt, is onder meer terug te vinden op de Vrije Universiteit te Amsterdam.

      http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2736872/1997/09/16/De-spookstudent-bestaat-nog-steeds.dhtml,

      Spookstudent pleegt fraude met stufi. Een 28-jarige vrouw, die helemaal niet studeerde, heeft de afgelopen jaren tienduizenden euro's aan studiefinanciering ontvangen. In totaal harkte de vrouw 44.000 euro binnen en had ze ook een OV-kaart op zak.

      http://www.telegraaf.nl/binnenland/21121078/__Spookstudent_pleegt_fraude__.html,

      Hoewel 'no-show'-studenten, die wel ingeschreven staan maar geen examenonderdelen afleggen, sterk in de belangstelling staan, is over deze studenten nog maar weinig systematische kennis verzameld. In december jl. ontstond er over een no-showonderzoek door de vakgroep Geschiedenis in Leiden enige opwinding omdat enkele landelijke dagbladen, met in hun kielzog vice-premier Kok, deze 'spookstudenten' betichtten van fraude.

      http://benwilbrink.nl/publicaties/93SpookstudentenOvO.htm,

      De basisbeurs van de spookstudent wordt na twee jaar ingetrokken omdat hij geen studiepunten behaald heeft. Maar in principe kan hij zich dan laten overschrijven naar een andere studie en de - legale - truc opnieuw uithalen.

      https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010691528:mpeg21:a0361,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      spookstudent 2.0

      (onderwijs en opvoeding; neologisme)

      student die alleen op papier bestaat; schijnstudent

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een spookstudent…

      is een student; is een persoon

          Algemene voorbeelden


          De rector van een van de meest prestigieuze universiteiten van Rusland is uit zijn functie ontheven wegens corruptie. Eerder raakte bekend dat de man 'spookstudenten' in zijn instelling had ingeschreven, om op die manier nieuwe regels te kunnen omzeilen.

          http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1303314/2011/08/10/Rector-ontslagen-omdat-hij-spookstudenten-ingeschreven-had.dhtml,

          De zes hogescholen die hebben gefraudeerd met het aantal studenten, blijken veel meer spookstudenten te hebben gehad dan tot nu toe werd aangenomen. Volgens de Volkskrant gaat het om zeker 2400 studenten. Eerder ging het ministerie van Onderwijs uit van 1200 studenten waarvoor ten onrechte een rijksbijdrage is betaald.

          ANP,

          Accountants van het ministerie van Onderwijs hebben het aantal spookstudenten onderzocht omdat de HBO-raad onlangs toegaf dat zes van de vijftig hogescholen heeft gefraudeerd met bijdragen van de overheid. Het zou gaan om Belgische studenten waarvan de namen door het Bredase bureau O&O geleverd zouden zijn aan zes hogescholen [...]. De Belgische studenten zijn ooit door O&O ingeschreven voor een cursus aan een Nederlandse hogeschool.

          ANP,

          Woordfamilie


          Als deel van een afleiding


          Etymologie


          Aard herkomst inheems woord
          Vroegste datering 2002