schijnstudent


schijnstudent 1.0

(onderwijs en opvoeding)

student die slechts in schijn studeert; student die studeren niet als eerste prioriteit heeft

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een schijnstudent…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft studeren niet als eerste prioriteit
  • [Activiteit of handeling] studeert slechts in schijn

    Algemene voorbeelden


    Schijnstudenten. Wie na z'n vwo-diploma nu een jaar reist of werkt, treft straks het studievoorschot, oftewel: het leenstelsel. De laatste lichting studenten met een basisbeurs begon namelijk dit collegejaar. Sommige reislustige jongeren maakten echter gebruik van een maas in de wet [...]. Zij schreven zich in voor een studie, om zich voor 1 oktober weer uit te schrijven. Zo kregen ze het grootste deel van het betaalde collegegeld van dit jaar weer terug, én houden ze gedurende hun uiteindelijke studie recht op de basisbeurs.

    http://www.mareonline.nl/archive/2014/10/01/schijnstudenten,

    Het probleem bij het voorstel om een bèta-opleiding dan maar gratis te maken is dat dit schijnstudenten op gaat leveren. Mensen die zich wel inschrijven als wiskundestudent of ingenieur, maar de vooropleiding en de ambitie missen om zo'n studie af te maken.

    https://akasdorp.wordpress.com/2013/10/06/betawetenschappen-2/,

    Buitenlandse inlichtingenagenten zouden in ons land soms aanwezig zijn als schijnstudenten. Zo zouden een aantal Afrikaanse landen hun gemeenschap in ons land in de gaten houden. De aanvraag voor een studentenvisum bestaat enkel uit een inschrijvingsbewijs van de universiteit, een medisch attest, een bewijs van goed gedrag en zeden en een bewijs van voldoende bestaansmiddelen. In andere landen zou ook de loopbaan van de student worden onderzocht.

    http://www.senate.be/www/?MIval=/consulteren/publicatie2&BLOKNR=116&COLL=B&LEG=3&NR=45&SUF=&VOLGNR=&LANG=nl,

    Een jaar op het offerblok, alleen voor het zwemmen; Vervoorn weet zelf ook wel, dat er in Illinois weinig van studeren zal komen. Hij is (schijn)student Lichamelijke Opvoeding. Een jaar weggooien dus.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010960172:mpeg21:a0402,

    Schijnstudenten, zo vrezen de theologen, zullen het rendement van de opleiding drastisch doen dalen, met alle financiële gevolgen van dien.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010833345:mpeg21:a0090,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    schijnstudent 2.0

    (onderwijs en opvoeding; neologisme)

    student die alleen op papier bestaat; spookstudent

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een schijnstudent…

    is een student

    • [Bestaansvorm of zijnsorde] bestaat alleen op papier; bestaat niet echt

      Hoofdsemagram: student


      Algemene voorbeelden


      De rechtbank in Rotterdam heeft maandag twee vrouwen veroordeeld tot vijftien maanden cel wegens studiefinancieringsfraude. De 34-jarige M. N. en de 27-jarige V. H. verdienden geld met het vervalsen van formulieren voor de studiefinanciering. Dat leverde hun tussen de 50 en 150 euro per formulier op. De vrouwen hadden in totaal 170 'spookstudenten' aangemeld bij de InformatieBeheer Groep [...]. Justitie gaf eerder aan dat het waarschijnlijk niet blijft bij het oprollen van deze groep fraudeurs en schijnstudenten.

      Reformatorisch Dagblad,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2005