spuugkap


spuugkap 1.0

(recht en misdaad; neologisme)

kap die bij arrestaties over het hoofd van een aangehouden persoon wordt getrokken om te voorkomen dat agenten worden bespuugd; arrestantenkap die spugen verhindert; masker dat spugen verhindert; spuugmasker

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een spuugkap…

is een kap; is een voorwerp

      Algemene voorbeelden


      De politie onderzoekt of een 'spuugmasker' moet worden ingevoerd voor arrestanten zodat agenten niet meer kunnen worden bespuugd bij een aanhouding. "In een aantal korpsen worden al spuugkappen gebruikt. Dat stamt nog uit de tijd voor de vorming van de nationale politie", zegt een woordvoerster van de korpsleiding naar aanleiding van een bericht in het AD.

      http://www.nu.nl/algemeen/4233806/politie-doet-onderzoek-invoeren-spuugmasker-arrestanten.html,

      Rijnland-Palts is overigens niet de eerste regio die aan beschermende kleding tegen spugende gedetineerden denkt. Twee jaar geleden werden in Hamburg al eens spuugkappen uitgedeeld nadat een drugsverslaafde met Hepatitis C twee agenten onder had gespuugd en een van hen speeksel in zijn mond kreeg.

      http://www.metronieuws.nl/xl/raar/2016/03/politie-wil-spuugkap-tegen-spugende-gedetineerden,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2016
      Bijzonderheden De politie werkt begin 2016 aan de invoering van deze kap. In het OV wordt al sinds 2011 met een zogeheten spuugkit gewerkt, waarmee het DNA-materiaal uit speeksel kan worden opgevangen, zodat spuwers makkelijker opgespoord kunnen worden.