stage


stage 1.0

(wetenschap; onderwijs en opvoeding)

leerperiode die bestemd is om onder begeleiding praktijkervaring op te doen in een arbeidsomgeving en die in de regel een verplicht onderdeel vormt van een opleiding aan een onderwijsinstelling of van een opleidingsprogramma van een scholingsaanbieder

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een stage…

is een leerperiode; is een periode

  • [Deel] is veelal een verplicht onderdeel van een opleiding op het niveau van het voortgezet beroepsonderwijs of hoger onderwijs
  • [Doel of bestemming] dient om praktijkervaring op te doen
  • [Plaats] vindt plaats in een werkomgeving
  • [Belanghebbende of begunstigde] is gericht op studerenden en personen die werkervaring willen verkrijgen
  • [Betrokkene] wordt begeleid door een werknemer van de stagebiedende organisatie
  • [Onderscheid of tegenstelling] onderscheidt zich, als onderdeel van een opleiding en door het veelal verplichte karakter, van een internship en van een traineeship

Algemene voorbeelden


De minister wil ook dat alle leerlingen van het secundair onderwijs tijdens hun opleiding kennismaken met de beroepswereld. Dat kan via stages maar ook via samenwerkingsformules in het kader van projectwerk.

http://www.ond.vlaanderen.be/berichten/2003pers/belang_nijverheidsond.htm,

De masteropleiding wordt afgesloten met een masterproef (eindwerk) die voorbereid wordt tijdens een stage in een onderneming of onderzoekslaboratorium.

http://www.ha.be/iwt/antwerpen/chemie/bama.htm

Sommige nieuwe letterenstudies, zoals Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam en Algemene Letteren in Utrecht, hebben een stage verplicht gesteld.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • stage doen
  • stages doen
  • stage, stages lopen
  • stage, stages volgen

Maar in het laatste jaar kun je drie maanden stage doen, daar kijk ik wel naar uit.

De Morgen,

Jenneke heeft de middelbare tuinbouwschool gedaan, maar ervaart die vakkennis niet altijd als een positief punt: 'Je hebt er ook last van. Maar gelukkig heb ik al mijn stages gedaan bij Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten'.

http://www.dpw.wageningen-ur.nl/stel/gk/nov97/dryaden.htm,

Na het gymnasium in Beverwijk had ik geen idee wat ik wilde. Uiteindelijk werd het Franse taal- en letterkunde in Amsterdam. Gewoon omdat een leraar me enthousiast maakte voor die taal. Nooit spijt van gehad, altijd handig op vakantie en om citaten te vertalen op de redactie, maar een loopbaan voor de klas, dat toch maar niet. Ik liep stage op mijn eigen oude school en dat was een 'eye-opener'.

http://www.nos.nl/journaal/wieiswie/presentatoren/hanssmit.html,

Naast 'gewone' ambulances beschikt het VZA, in de regel, over twee als babylance inzetbare wagens. Deze vervoeren zeer vroeg geboren en/of ernstig zieke baby's met speciale transportcouveuses [...]. Tijdens het vervoer wordt de baby begeleid door een neonatoloog (specialist op het gebied van te vroeg geborenen) en een VZA-ambulanceverpleegkundige met babylanceopleiding, die de arts assisteert. Daarvoor heeft de verpleegkundige twee weken stage gelopen in een academisch ziekenhuis en krijgt daarnaast regelmatig nascholing.

http://www.vza.nl/2ambuzorg/diversenambu/ambuzorg%20babylance.html

Daarnaast loopt zij als geestelijk verzorgster in opleiding stage in het VU-ziekenhuis in Amsterdam.

NRC,

Via concrete projecten wil de stichting werken aan integratie van vier groepen: drop-outs uit het onderwijs, hoog opgeleide 'anderstaligen', vluchtelingen en multi-etnisch toptalent dat al een hbo of universitaire opleiding in Nederland gehad heeft maar niet door het 'glazen plafond' in organisaties komt. De deelnemers krijgen een intensieve training in taal, informatie- en communicatietechnologie, cultuur en communicatie. 'Superlearning' noemt Roobeek deze trajecten, die zes tot negen maanden duren. In die periode lopen ze ook stages, zodat ze het geleerde meteen aan de praktijk kunnen toetsen.

Het Financieele Dagblad,

Maar één op de drie studenten volgt de stage.

http://www.coal.nl/zoo/bas/9697/daarbuiten.html,

  • een stage afmaken
  • zijn stage doorlopen

Meer dan 90 procent maakt de stage succesvol af.

Reformatorisch Dagblad,

In de metaalsector krijgt de scholier het lesgeld terug als hij zijn stage heeft doorlopen en bij het bedrijf een baan krijgt: het 'studie-baancontract '.

Het Financieele Dagblad,

  • stages begeleiden
  • stages organiseren
  • stages regelen

De begeleiders van Intop Bedrijfsopleidingen in Woerden, een onderneming die voor scholen stages organiseert en begeleidt, kunnen smakelijke verhalen oplepelen over leerlingen die tijdens stages voor het eerst kennismaken met de arbeidsmarkt.

Reformatorisch Dagblad,

Hij gaf werktuigbouwkunde aan een lagere technische school in Amsterdam en regelde er ook stages.

Reformatorisch Dagblad,

met adjectief ervoor


  • een buitenlandse stage
  • een verplichte stage

De studenten willen praten over het probleem waar zij mee te maken hebben: het vinden van een nieuw bestuur voor hun vereniging. Dat blijkt ieder jaar moeilijker te worden. Oorzaken die daar voor aan worden gegeven, zijn buitenlandse stages, projectonderwijs en de ouders.

http://www.tue.nl/cursor/bastiaan/jaargang43/cursor38/reportage.shtml,

Zo'n verplichte stage zal in ieder geval toch meer mensen opleveren die graag in de zorgsector willen werken.

Haagsche Courant,

  • een didactische stage
  • een industriële stage
  • een klinische stage
  • een paramedische stage
  • een praktische stage

Didactische stages voor toekomstige leerkrachten. Een didactische stage kan zowel in groep (halve dag) als individueel (1 week).

http://www.naturalsciences.be/museum/servedu/common/pdf/mainsite/EDUCA_NL.pdf,

Niet alleen worden in een industriële stage theoretische aspecten van de opleiding geconcretiseerd, maar vooral kan deze weliswaar beperkte ervaring met het industrieel milieu de student ook helpen om zijn toekomst beter uit te stippelen.

http://www.mtm.kuleuven.ac.be/Education/Studiegids/Opleiding.html

Voor het beoefenen van een alsdusdanig gedefiniëerde psychotherapie is o.i. een grondige kennis van de diverse wetenschapsterreinen van de psychologie nodig (inclusief andere therapiemodellen psychopathologie), naast een ruime en goed begeleide klinische stage die moet zorgen voor de nodige ervaring en vorming in de praktijk.

http://www.julierenson.be/files/act2231n.html,

Het begeleiden van een stagiair in het kader van de paramedische stage van de MBRT-opleiding of vervullen van de functie van werkbegeleider voor interne leerlingen voor tenminste 736 uren per jaar levert maximaal 10 punten per jaar op.

http://www.kwaliteitsregisterparamedici.nl/verenigingen/NVMBR/criteria4.htm,

Op 1 oktober werd het dekreet over de huisartsenopleiding van kracht. Het voorziet in een twee jaar durende specifieke opleiding voor huisartsen, met onder meer een praktische stage van zes maanden bij een erkend huisarts.

De Standaard,

met voorzetselgroep


  • een stage aan de balie
  • de stage aan Stanford

De opleiding staat daarom tevens open voor studenten die reeds een stage aan de balie zijn begonnen of een andere beroepsactiviteit uitoefenen.

http://www.vub.ac.be/SORE/soreggs.html

"Na mijn afstuderen heeft de stage aan Stanford mij diverse aanbiedingen opgeleverd, waaronder mijn huidige baan."

http://www.kankerbestrijding.nl/sub_frm.cfm?SubCat_ID=29

  • een stage bij een uitgeverij
  • een stage bij iemand

Sinds eind november loopt ze stage bij een uitgeverij die is gespecialiseerd in jubileumboeken voor bedrijven.

NRC,

Ook zijn stage bij Yousuf Karsh, die de groten der aarde portretteerde, leerde hem veel over de relatie tussen fotograaf en model.

De Standaard,

  • een stage in een onderneming
  • stages in instellingen

De masteropleiding wordt afgesloten met een masterproef (eindwerk) die voorbereid wordt tijdens een stage in een onderneming of onderzoekslaboratorium.

http://www.ha.be/iwt/antwerpen/chemie/bama.htm

Onze leerlingen (verzorgenden) komen tijdens hun stages in instellingen terecht waar dementerende bejaarden en personen met een handicap verzorgd worden.

http://www.radio2.be/cgi-bin/ikonboard/profile.cgi?action=show=Ann_Bogemans,

  • een stage op de universiteit
  • stages op diverse afdelingen in ziekenhuizen

Door mijn stage op de universiteit heb ik een belangrijke techniek geleerd.

Mare,

Anderzijds zijn er de stages op diverse afdelingen in ziekenhuizen, in de bejaardenzorg, in de extramurale gezondheidszorg,...

http://www.katho.be/hivb/verpleegkunde/default.asp

  • een stage van drie maanden

Zij kregen 450 lesuren, gespreid over vier maanden, met daarna een stage van drie maanden.

De Standaard,

  • stage voor alle scholieren
  • stages voor toekomstige leerkrachten

Van een verplichte stage voor alle scholieren op zorginstellingen wordt het nut wel ingezien.

Haagsche Courant,

Didactische stages voor toekomstige leerkrachten. Een didactische stage kan zowel in groep (halve dag) als individueel (1 week).

http://www.naturalsciences.be/museum/servedu/common/pdf/mainsite/EDUCA_NL.pdf,

in voorzetselgroep


  • een advocaat op stage

Samen met een Nederlandse advocaat op stage, een Nigeriaanse student en een Brussels studente houdt hij, in ruil voor een schappelijke vergoeding, een oogje in het zeil.

De Standaard,

  • op stage gaan
  • op stage kunnen
  • op stage moeten
  • iemand op stage sturen

Vroeger liepen studenten maar één keer stage, meestal in de laatste fase van hun studie. Nu gaan eerstejaars vaak al op stage.

Haagsche Courant,

Doorstromers bij Letteren kunnen gegarandeerd op stage in het derde jaar, zoals in de doctoraal gebruikelijk is maar in de bachelor niet.

http://www.uvt.nl/univers/nieuws/0304/06/mipa.html,

Volgens Roem heeft de opleiding op dit moment nog geen problemen om stageplekken voor de studenten te vinden, en komen afgestudeerden makkelijk aan de slag. Anders wordt het volgens hem wanneer volgend jaar de eerste lichting van de richting sport- en entertainment management, op stage moet.

Intermediair,

We zitten er constant bovenop, zodat we direct kunnen ingrijpen als het met een stagiair wat minder gaat. Wil je jongeren enthousiast maken voor het werken in een bepaalde sector, dan moet je hen niet een paar weken achter elkaar op stage sturen, maar gedurende een langere periode één dag per week, vindt Touw.

Reformatorisch Dagblad,

  • tijdens de stage

Leerlingen die in de schoolbankjes niet floreren, bloeien tijdens hun stage soms op.

Reformatorisch Dagblad,

Tijdens de stage maak je kennis met het werken op een wetenschappelijk instituut.

http://www.chi.knaw.nl/stages/hermans.html

met ander, nevengeschikt substantief


  • stage en vaardigheidstraining
  • stages en eindverhandeling

Opleidingsonderdelen (60 studiepunten) Verpleegtheorieën, - modellen en management (3 punten) - Verpleegproces en interventies (7 punten) - Geriatrie en gerontologie (5 punten) - Sociale wetenschappen (5 punten) - Stage en vaardigheidstraining (31 punten) - Eindwerk (9 punten) Kinderverpleegkunde. De optie kinderverpleegkunde heeft verschillende uitgangspunten.

http://www.katho.be/hivb/verpleegkunde/default.asp

Naast stages en eindverhandeling is in het zelfstudierapport sprake van drie soorten werkvormen: hoorcolleges, werkcolleges en oefeningen.

http://www.vlir.be/vlir/onderwijs/v37.htm,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


stage 2.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur)

proefperiode van beperkte duur waarin een sportbeoefenaar getraind en getest wordt bij een ploeg om na te gaan of deze geschikt is als lid van de sportploeg

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een stage…

is een oefenperiode; is een periode

  • [Functie] dient om te testen of iemand geschikt is als lid van de sportploeg en in aanmerking komt voor een plaats in de selectie
  • [Belanghebbende of begunstigde] is gericht op sportbeoefenaren
  • [Handelende persoon] wordt vaak ingericht door een professionele sportploeg

    Algemene voorbeelden


    Vanwege de kwaliteit van onze jeugdopleiding melden zich jaarlijks vele spelers aan om bij Kon. HFC te mogen voetballen. Talentvolle spelers van buiten de club kunnen in aanmerking komen voor een plaats in een van de selectieteams. [...] Een eerste screening zal plaatsvinden op basis van de inschrijfformulieren, c.q. de cv's. Spelers worden vervolgens uitgenodigd voor een selectiewedstrijd/-training in maart 2018, waarna evaluatie volgt en de speler te horen krijgt of hij in aanmerking komt voor een stage. Een stage betekent dat de speler mee gaat trainen voor een x-periode met het team waarvoor hij in aanmerking zou kunnen komen. Tijdens de stage wordt de speler beoordeeld door de betreffende trainer en de leden van het Technisch Hart. Na de stage krijgt de speler te horen of hij in aanmerking komt voor het betreffende selectieteam.

    https://www.konhfc.nl/index.php?page=5866&sid=2&are_cookies_accepted=16;CKI;20220930142138;132.229.188.223;8e10922135fc2742ef6a1647f8c784cb

    "Een renner die een renner wil worden, moet elk programma aankunnen,'' meent Jean-Luc Vandenbroucke, die ondertussen al aan zijn tiende seizoen als sportdirecteur bij Lotto begint. "Tijdens de Tour laat ik de jongeren geen wedstrijden rijden, maar plan ik een stage voor hen. Maar hen al te veel in bescherming nemen, is zinloos. Volgens mij kunnen ze meer leren van een Jalabert of een Rominger dan wanneer ze op amateurniveau rijden. Wat niet wil zeggen dat ik hen afbeul. Als ik op een bepaald moment in het seizoen ervaar dat ze moe worden, krijgen ze gegarandeerd rust voorgeschreven.

    De Standaard,

    Tijdens een tweedaagse stage in het Waalse La Roche maakten de Belgen van de Mapei-ploeg kennis met de nieuwe Italiaanse teamarts Sassi, de man die Francesco Moser begeleidde bij zijn werelduurrekord en hem in 1984 zonder kompetitieritme aan spraakmakende winst in Milaan-Sanremo hielp.

    De Standaard,

    Met de 21-jarige middenvelder werd een akkoord bereikt tijdens een stage van de Russische olympische ploeg in Luxemburg.

    De Standaard,

    In de komende twee weken zet Jean-Michel Saive zijn voorbereiding op Atalanta met een stage in Duitsland verder.

    De Standaard,

    stage 3.0

    (sport en recreatie; politiek en bestuur)

    tijdelijk verblijf van een sporter of sportclub bij een andere sportploeg of in een specifieke geografische locatie, bijvoorbeeld met een grote hoogte of bepaald klimaat, om er te trainen en zich met oefenwedstrijden voor te bereiden op een belangrijke wedstrijd of kampioenschap

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een stage…

    is een oefenperiode; is een periode

    • [Functie] dient om te trainen en voor te bereiden op een belangrijke wedstrijd of kampioenschap
    • [Plaats] vindt plaats buiten de gebruikelijke sportfaciliteit of oefengebied van een sportbeoefenaar
    • [Belanghebbende of begunstigde] is gericht op een sportbeoefenaar

      Algemene voorbeelden


      "Ik hou van stages'', zegt de tweevoudige sportvrouw van het jaar. Ik ben professioneel met zwemmen bezig en dat kan nergens beter dan tijdens een stage. Je dag is gevuld met trainen en je voorbereiden op de volgende training. Thuis heb je veel andere dingen omhanden en moet je gaan trainen 's morgens om 6.30 uur en 's avonds om 18 uur omdat anders het zwembad niet beschikbaar is.

      De Standaard,

      Hoe je voeding op stage aanpakken? Misschien staat er binnenkort een sportstage op de planning. Tijdens deze stage zal je meer en/of vaker trainen dan gewoonlijk. Het is dan ook belangrijk om je voeding hieraan aan te passen. Je zal meer energie verbruiken en vermoedelijk ook meer vocht verliezen. Daarnaast zal het belangrijk zijn om na iedere training goed te herstellen zodat je de volgende dag weer zo fris als mogelijk kan van start kan gaan. In onderstaande video leer je praktische richtlijnen om zoveel mogelijk je trainingsstage te halen.

      https://hellochamp.cc/eten-drinken-sporter-stage/

      Waarom geen lid worden van de Oostenrijkse alpenvereniging, voor €30 per jaar, krijg je beslist kortingen én voorrang in de berghutten en kan je meedoen aan interessante stages.

      http://www.geocaching.be/nl/forum/messages.asp?ForumID=1900,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • een stage doen

      Om de Olympische Spelen voor te bereiden, hadden Dré De Hertoghe en Miel Puttemans een stage in Libanon gedaan. Begeleider Marcel Mouton had in Beiroet een wedstrijd voor DCL weten te versieren en zo vertrok een 50-koppige DCL-delegatie van atleten, trainers en bestuursleden tijdens het Paasverlof naar het Midden-Oosten. Het werd voor de deelnemers een onvergetelijke reis. De plaatselijke club CAEJ was veel te zwak en we wonnen de match met vele punten voorsprong. De Nationale Kampioenschappen stonden in het teken van de selectie voor de komende Olympische Spelen te Munchen. Gaston won de 5000 m en Miel de 10000 m.

      http://perswww.kuleuven.ac.be/~pb765020/atletiek/dclageschiedenis.htm

      in voorzetselgroep


      • atleten op stage
      • op stage vertrekken
      • op stage zijn

      Hellebuycks toekomst ligt dan ook in Amerika, waar hij intussen al twee huizen kocht, die volzitten met atleten op stage.

      De Standaard,

      Slegers vertrok opnieuw op stage, kon eind vorige week vrij goed trainen, maar herviel zondagavond in de verrekking.

      De Standaard,

      Hij heeft verschillende trainers gehad, is op stage geweest in Nieuw-Zeeland, Australië, heeft met de beste zeilers kunnen trainen, zo boek je vooruitgang.

      De Standaard,

      • tijdens de stages

      Een bevestiging van mijn goede prestatie in de tijdrit van de Vuelta van vorig jaar. Tenzij dan dat ik tijdens de stages wat meer bergop heb gereden.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen