stagiair


stagiair 1.0

iemand die een stage doormaakt; iemand die stage loopt
In het enkelvoud doorgaans in toepassing op mannen; in het meervoud in toepassing op mannen en vrouwen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een stagiair…

is een persoon

  • [Geslacht] is van het mannelijk geslacht
  • [Activiteit of handeling] loopt stage

    Algemene voorbeelden


    Bij een stageovereenkomst staat het leerdoel van de stagiair centraal. Het nut voor de stagiair moet groter zijn dan het economisch voordeel voor de werkgever. Stagiairs ontvangen geen loon maar een stagevergoeding.

    http://www.kvk.nl/artikel/artikel.asp?artikelID=26576

    Leerlingen die al op de Studiekring geweest zijn, hebben waarschijnlijk kennis gemaakt met de stagiair, Jos Meijerink. Jos is 21 jaar, en studeert Amerikanistiek aan de Universiteit Utrecht: 'Amerikanistiek gaat over de literatuur, geschiedenis en cultuur van Amerika. Het is een brede studie, die aansluit bij veel vakken die leerlingen op de middelbare school ook krijgen: Engels en Geschiedenis bijvoorbeeld, maar ook Economie en Aardrijkskunde.'

    http://www.studiekring.nl/index2.html,

    Tegen beroepsziektes zijn stagiairs wel verzekerd. Ze vallen zoals alle werknemers onder de toepassing van de beroepsziektewet.

    http://www.acv-csc.be/newacv/nl/actueel/dossiers/2001/stagediving/

    Het begeleiden van stagiairs uit binnen- en buitenland ziet de KB als een deel van haar landelijke taak. In 2000 heeft de KB negen stagiairs begeleid, onder meer bij digitalisering en marketingonderzoek.

    http://www.kb.nl/kb/resources/frameset_organisatie.html

    Combinatiemogelijkheden


    met koppelwerkwoord


    • stagiair zijn

    Frans Redant leerde Ivonne Lex kennen als een veelzijdige artieste en mens. "Ik maakte met haar kennis toen ik stagiair was bij de KVS en dat was niet meteen prettig", zegt hij. "Nadien leerde ik haar waarderen voor haar ongekende werkkracht als aktrice, regisseur, auteur, vertaalster en radio-prezentatrice en voor haar werk in KVS en TIL."

    De Standaard,

    als object bij een werkwoord


    • een stagiair hebben
    • stagiairs hebben

    "Stichting Kinderpostzegels biedt stageplaatsen aan stagiairs van de verschillende disciplines van Hogeschool Leiden. Op dit moment hebben we een stagiair van de opleiding Communicatie. Eerder hebben we meerdere stagiairs kunnen inzetten van de opleiding Commerciële Economie. Deze stages verlopen voor beide kanten erg prettig."

    http://www.hsleiden.nl/organisaties/stages-en-bedrijfsopdrachten/onderliggende-paginas/reacties-werkveld-commerciele-economie

    "Ik heb tien jaar geleden mijn restaurant verkocht en ben overgestapt naar het onderwijs. Ik had wel al altijd stagiairs gehad of jongeren op leercontract. Lesgeven was niet helemaal nieuw voor mij."

    http://www.klasse.be/archieven/archieven.taf?actie=detail=6086,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: bij

    • stagiair bij het gerecht
    • stagiair bij de Universiteit Leiden

    Vanaf oktober 1996 kunnen tot vijftig pas afgestudeerde juristen aan de slag als stagiair bij het gerecht. De kabinetsraad besliste gisteren tot die verhoging.

    De Standaard,

    De deelnemers aan het opleidingsprogramma hebben de status van stagiair bij de Universiteit Leiden. Zij krijgen daarvoor een stagecontract van één jaar.

    http://oasis.leidenuniv.nl/nhda/esf/html/index2.html

    voorafgegaan door als


    • als stagiair

    Reutlinger, die net 53 jaar geworden is, werd geboren in Altnau, in het Duitstalige gedeelte van Zwitserland. Al op zestienjarige leeftijd gaat hij als stagiair aan de slag bij Swissair, terwijl hij een handelsopleiding voltooit.

    De Standaard,

    Je pleegt als stagiair onderzoek naar de bedrijfsgeschiedenis van uitgeverijen en boekdrukkerijen om hun precieze ontwikkeling te reconstrueren.

    http://www.kb.nl/kb/resources/frameset_kb.html?/kb/pz/stages/stageplaats6.html

    Jongeren die voor het eerst, als stagiair, werken bij de overheid, kunnen ook kiezen voor een viervijfde-baan. De kabinetsraad bracht daartoe een wijziging aan in het voorontwerp van de wet die het meerjarenplan voor de werkgelegenheid uitvoert.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen