steungezin


steungezin 1.0

(onderwijs en opvoeding; neologisme)

gezin dat af en toe opvang biedt, vooral overdag, aan een kind dat opgroeit in een gezin met problemen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een steungezin…

is een gezin; is een samenlevingsvorm; is een groep

  • [Doel of bestemming] dient om tijdelijk en af en toe opvang te bieden in een alledaagse gezinssituatie aan een kind uit een gezin met problemen
  • [Omstandigheid] biedt vooral overdag steun aan

    Hoofdsemagram: gezin


    Algemene voorbeelden


    Het inzetten van de verschillende gezinsvormen levert daarbij het beste resultaat op. Als een gezin het zwaar heeft, kan een steungezin preventief hulp bieden. Dit kan uithuisplaatsingen voorkomen.

    Trouw,

    Gelukkig heeft ze een andere vaderfiguur: de papa in het steungezin waar ze ongeveer één weekend per maand doorbrengt. Wat bedoel je met een steungezin? In feite is het een pleeggezin.

    Het Laatste Nieuws,

    Kevin was destijds niet het eerste kind waarvoor jullie je huis openstelden. Eerst waren jullie steungezin voor verschillende kinderen.

    Gazet van Antwerpen,

    'Dat meisje kwam eerst een tijdje logeren, en ze is op regelmatige basis blijven komen.' Zo vonden ongeveer twintig kansarme gezinnen een steungezin in de vertrouwde kring van het centrum Kauwenberg.

    De Standaard,

    Wie is de belangrijkste persoon in je leven? 'Mijn opa. Wanneer het moeilijk ging bij mijn steungezin, ontving hij me altijd met open armen.'

    De Standaard,

    Vroeger liet ze haar dochtertje achter bij de oma, of bij een babysit, of bij een buurmeisje. Nu hebben we voor haar een steungezin gevonden, waar het kind altijd terecht kan in noodgevallen. Het meisje voelt zich er thuis, en de moeder komt haar altijd weer terughalen.

    De Standaard,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2000
    Samenhangende woorden (betekenis) pleeggezin; pleegzorg