stijgingspercentage


stijgingspercentage 1.0

percentage van stijging; mate van stijging, gemeten en uitgedrukt in procenten; stijgingsgehalte in procenten

stijgingspercentage 1.1

mate waarin een aantal gestegen is of abtracte zaak toegenomen is; toename, mate van groei, gemeten en uitgedrukt in procenten
Het woord heeft dezelfde combinatiemogelijkheden als het grondwoord percentage.
Zie ook : percentage

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een stijgingspercentage…

is een percentage; is een hoeveelheid

  • [Toepassingsgebied of bereik] heeft betrekking op een abstracte zaak, zoals winst, het bruto binnenlands product, de omvang van de export, het gebruik van medicijnen, het aantal internetaansluitingen, het aantal patiënten, enz.

    Algemene voorbeelden


    Toen wat later bekend werd dat de huizenverkoop in de VS in april met een verbazingwekkende 22,7 procent was toegenomen, kwam de beursindex op winst terecht. Die winst werd echter snel kleiner doordat er werd geoordeeld dat dit stijgingspercentage een uitschieter was.

    NRC,

    Uit de meest recente cijfers die onze krant kon inkijken, blijkt ten overvloede dat ondanks alle waarschuwende campagnes, het gebruik van medicijnen hand over hand blijft toenemen. Dat geldt zoals bekend voor antidepressiva maar ook voor medicijnen die hartklachten en overspannen zenuwen uit de wereld dienen te helpen. Het stijgingspercentage moet wel even worden genuanceerd: steeds meer middeltjes worden door de overheid grotendeels terugbetaald.

    Het Nieuwsblad,

    Luchtvaartdeskundigen hebben als argument voor een fusie van KLM en BA steeds genoemd dat KLM de rugzaktoeristen vervoert en de op een duur ticket reizende zakenlieden mist. Zij laten zich graag door BA vervoeren met name naar Amerikaanse bestemmingen. De KLM heeft de afgelopen maanden echter aardig wat maatpakken binnen boord weten te krijgen. Vergeleken met dezelfde maanden van 1999 werden stijgingspercentages van ruim boven de tien behaald en in juli zelfs een plus van 21% in het businessclassvervoer.

    Het Financieele Dagblad,

    "Nog hebben we geen stijging van het aantal kankerpatiënten geconstateerd, maar, kijkend naar Irak, moeten we voor de komende jaren toch ernstig rekening houden met een stijgingspercentage van zeker tien tot vijftien procent."

    De Limburger,

    Het bruto binnenlands produkt was in het laatste kwartaal van 1994 3,3 procent groter dan een jaar eerder. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend bekend gemaakt. Het voegde daaraan toe dat het stijgingspercentage aanmerkelijk is beïnvloed doordat in het overeenkomstige kwartaal van 1993 juist sprake was van een relatief lage groei.

    NRC,

    "Spanjaarden hebben heus wel in de gaten dat de kortste weg van Andalusië naar Moskou niet via Amsterdam loopt. [...]. Dus het belang ervan kan de komende jaren nog wel iets toenemen, maar niet meer zo spectaculair als in '94". Even spectaculair was vorig jaar de explosieve export naar voormalige Oostbloklanden. De export van uien bijvoorbeeld [...] steeg vorig jaar van hoegenaamd niets naar ruim 45.000 ton. Dat leidt tot tamelijk kolderieke cijfers. De uitvoer bijvoorbeeld van verse groente en fruit naar het GOS steeg vorig jaar van 3.499 ton tot 114.785 ton, een stijging met 3.178 procent. Voor Letland gold een stijgingspercentage van 856 procent.Voor Letland gold een stijgingspercentage van 856 procent.

    NRC,

    Het Volkswagen-concern heeft met 1,73 miljoen auto's in de eerste helft van dit jaar 7,8 procent meer afgeleverd dan in de overeenkomstige tijd van 1993. In het bijzonder de merken Seat en Volkswagen hebben met stijgingspercentages van respectievelijk 22,9 en 9,3 sterk aan deze groei bijgedragen.

    NRC,

    Het autosalon van eind januari heeft ervoor gezorgd dat het aantal inschrijvingen van nieuwe wagens in februari 44,3 procent hoger lag dan in dezelfde maand van 1995. In vergelijking met februari 1994, na de vorige salonmaand, lag de verkoop slechts 4,9 procent hoger. Toch relativeert Febiac, de Belgische vereniging van de autonijverheid, ook dat stijgingspercentage. Omdat het schrikkeljaar de voorbije maand februari 1 werkdag meer bezorgde dan februari 1994, bleef het daggemiddelde nieuw ingeschreven voertuigen onveranderd op 2.114 stuks, becijferde de vereniging.

    De Standaard,

    In maart 1999 waren er bijna 300.000 aansluitingen op het Internet in België, in maart van dit jaar al 1,35 miljoen en in 2002 naar schatting 3,75 miljoen. Het aanbieden van kosteloze aansluitingen heeft voor die explosie gezorgd. De stijgingspercentages zijn enorm: +355 % tussen juli 1999 en maart 2000.

    De Standaard,

    stijgingspercentage 1.2

    mate waarin, maat waarmee de steilheid wordt weergegeven, bijvoorbeeld van een heuvel of een weg, gemeten en uitgedrukt in procenten; stijgingsgehalte in procenten; hellingsgraad
    Het woord heeft dezelfde combinatiemogelijkheden als het grondwoord percentage.
    Zie ook : percentage

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een stijgingspercentage…

    is een percentage; is een hoeveelheid

    • [Toepassingsgebied of bereik] heeft bv. betrekking op een berg, heuvel, weg, spoorbaan of parcours voor atletiekwedstrijden en wielerwedstrijden

      Algemene voorbeelden


      Berzin moest halverwege de slotklim van de Muur van Huy (maximale stijgingspercentage 20 procent) zijn medevluchters laten gaan.

      NRC,

      Heuvellopen hoeft geen pijn te doen. Zoek daarvoor een parkoers dat niet te lang is (100 tot 400 meter), met een vrij licht stijgingspercentage.

      http://users.skynet.be/avzk/snelheid1.html

      Tot afgrijzen van velen blijft de weg maar doorslingeren naar boven, met nóg hogere stijgingspercentages. En hier eindigt dus de ideale fietsdroom voor velen. Het is nog minstens 4,5 kilometer tot het banier met de rode stippen en de tekst 'meilleur grimpeur' (beste klimmer). Ze stappen af, houden zich fier, proberen uit te stralen dat ze eigenlijk al van plan waren geweest om hier af te stappen, maar het is einde verhaal.

      De Limburger,

      De beklimming van de 141 meter hoge col is bijna anderhalve kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van vijf, met uitschieters naar twaalf. De Cauberg kenmerkt zich door een geasfalteerde weg, fraai gelegen tussen oude huizen, hoge bomen en een oorlogsmonument.

      NRC,

      Het Nederlandse spoorwegnet heeft een spoorwijdte van 1435 mm. Dit betekent dat de afstand tussen de binnenzijden van de beide rails 1435 mm is. Vaak wordt in dit verband de term spoorbreedte gebruikt. Dit is echter niet juist want de spoorbreedte wordt gemeten tussen de beide harten van de rails. Wat is het maximale stijgingspercentage dat ik in mijn baan mag bouwen, zowel voor rechte als gebogen stukken? Bij de Nederlandse Spoorwegen wordt een hellingshoek van maximaal 2,5 % gebruikt, dit is 1 cm stijging op 40 cm lengte.

      http://www.modelspoor.nl/

      "Het parkoers is inderdaad even zwaar als dat van de Superprestige, met dien verstande dat een langere loopstrook is ingelast met een sterk stijgingspercentage. In konditie moet ik dat echter aankunnen."

      De Standaard,

      Alex Zülle onderstreepte zondag in de chronorit voor zover nodig zijn favorietenrol in de 76ste Ronde van Catalonië. Een val na twee kilometer was nauwelijks een hinder om de verzamelde concurrentie op een hoopje te fietsen. De topfavoriet reed 1.09 sneller dan zijn ploegmaat Patrick Jonker op een geaccidenteerd parcours van 13,5 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5.

      De Standaard,

      "Ik leerde ondertussen wat in Frankrijk een vlakke rit wordt genoemd. Het bergje over zeven kilometer had een stijgingspercentage van acht en kort voor de aankomst ging het nogmaals bergop. Het wordt wennen voor mij."

      De Standaard,

      Col Du Tourmalet - Hautes Pyrenees - conseil general. Moyenne de la pente: 8 procent. Dit wordt 16,9 kilometer klimmen. Maar als de cadans goed is, als de pieken in het stijgingspercentage niet te extreem zijn, dan moet het kunnen.

      De Limburger,