studentenleider


studentenleider 1.0

iemand die een vertegenwoordiging van studenten leidt; leider van een studentenvertegenwoordiging; leider van de studenten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een studentenleider…

is een leider; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] heeft de leiding over de studenten; heeft de leiding over een vertegenwoordiging van studenten; leidt de studenten; leidt een studentenvertegenwoordiging

    Hoofdsemagram: leider


    Algemene voorbeelden


    Studentenleiders kregen gisteren van de legerleiding de verzekering dat het leger een "democratische oplossing" wil.

    De Standaard,

    Donderdag trokken zo'n tienduizend betogende studenten door het centrum van de hoofdstad, gisteren daagden echter slechts driehonderd deelnemers op. De studentenleiders kondigden nog meer manifestaties aan.

    De Standaard,

    Peking deed een kleine toegeving door leiders van de advocatenbond uit te nodigen hun standpunt uiteen te zetten. Twee studentenleiders die uitgenodigd waren, werden eruit gezet toen ze China's plannen aan de kaak stelden.

    De Standaard,

    Biko was een fascinerende figuur en alhoewel hij vaak geafficheerd wordt als 'studentenleider', was hij veel meer dan dat alleen.

    http://www.histocasa.nl/content/artikelen/print/intellectueel.shtml,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een Amerikaanse studentenleider
    • een Vlaamse studentenleider

    Op de jaarlijkse Boekenbeurs in het Cultureel Centrum liggen de dagboeken van een grijze Vlaamse Studentenleider naast de brieven van Nonkel Missionaris uit Kongo.

    De Standaard,

    Eigenlijk was iedereen de Amerikaanse studentenleider en cult-figuur Abbie Hoffman al lang vergeten.

    NRC,

    • een actieve studentenleider
    • een nieuwe studentenleider
    • een radicale studentenleider
    • een voormalige studentenleider
    • een zwarte studentenleider

    Het is deze werkeloosheid, sociale leegte en afkeer voor de nieuwkomers die de bodem vormden voor nieuwe studentenleiders van het Oost-Timorese ondergrondse clandestiene netwerk.

    http://home.planetinternet.be/~sintlod8/oost_timor/oost_timor_inleiding.htm

    Mysterieuze groep staat op in Afghanistan. Een studentenbond die de beschikking heeft over geweren, tanks en bommenwerpers: daarvan moet menige radicale studentenleider ooit hebben gedroomd.

    NRC,

    Achter hem aan de muur staart een sombere bondskanselier Kohl de kamer in: "Kanzlerdämmerung" in het werkvertrek van de voormalige studentenleider.

    NRC,

    "De zwarte studentenleider Nkrunah was verbaasd toen ik hem gisteren vertelde dat we geen Israeli's zijn, maar gewoon Amerikanen."

    NRC,

    De eens zeer actieve studentenleider Wu'er Kaixi woont op dit moment met zijn Taiwanese vrouw in Australië, waar hij aan het hoofd staat van zijn eigen bedrijf.

    NRC,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • een vooraanstaand studentenleider

    Chai Ling, evenals Wu'er Kaixi in het voorjaar van 1989 een vooraanstaand studentenleider, houdt zich hoofdzakelijk bezig met haar Amerikaanse adviesbureau.

    NRC,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een mishandelde studentenleider

    "Wij gaan toch winnen" gulpt er halverwege de film uit de mond van een zwaar mishandelde studentenleider.

    NRC,

    met eigennaam


    De voormalige studentenleider Wang Dan, die vier jaar gevangenisstraf heeft uitgezeten voor zijn aandeel in de demonstraties voor democratische vrijheden in het voorjaar van 1989, eiste gisteren in een open brief aan het congres, het waarborgen van de rechten van de mens en gerechtigheid.

    NRC,

    "Censuur is verkeerd, bestrijd het!" riep de zwarte studentenleider Troy Nkrunah.

    NRC,

    Verder is er Maria van Veen van het FNV, die Wallage lafheid verwijt, studentenleider Kysia Hekster die de vazallenmentaliteit van de fractie hekelt en hoogleraar Jos de Beus, auteur van het verkiezingsprogram, die de onzichtbaarheid van de PvdA-fractie kapittelt.

    NRC,

    'Ik heb zelfs nog gemuild met de studentenleider Polleke Goossens.'

    De droogte, Herman Brusselmans,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • studentenleiders en vakbondslui

    "Hier spreekt de ruggengraat van het socialisme", zegt Guy, terwijl hij die brieven voorleest van studentenleiders en vakbondslui, maar meest van getrouwe militanten.

    De Standaard,