suzerein


suzerein 1.0

(geschiedenis)

in het middeleeuwse, feodale leenstelsel: hoogste heer die zelf geen leenman is van een hoger geplaatste heer; opperleenheer

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een suzerein…

is een persoon

  • [Positie] stond aan de top van het piramidale leenstelsel met tal van leenmannen of vazallen onder zich en had zelf geen eed van trouw aan een hogere leenheer gezworen
  • [Tijd] kwam onder meer voor in de middeleeuwen en nog in de zestiende eeuw
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] was van adel
  • [Geslacht] was een man
  • [Activiteit of handeling] gaf lenen in gebruik en beschermde zijn leenmannen
  • [Behandeling of bewerking] kreeg in het ritueel van de hulde de plechtige belofte van trouw van de leenman
  • [Wederzijdsheid] ging een verbinding aan met zijn leenmannen
  • [Bezitter of eigenaar] had de macht over een grondgebied, ambten e.d. en gaf die in gebruik aan leenmannen

Algemene voorbeelden


Boeren moesten een deel van de opbrengst van hun eigen stukje grond afstaan aan hun directe heer, en tijdens een deel van het jaar diens land bewerken. Die heren waren meestal leenmannen (vazallen) van een hogere heer, die zelf weer vazal was van een andere leenheer of van de suzerein (leenheer die zelf geen leenman is).

http://allserv.rug.ac.be/~frvandun/Texts/Rechtsfilosofie/RFgent-0.htm,

Het recht op opstand, tegen hun suzerein, de Spaanse koning, tijdens de godsdienstoorlogen, gaf de leer van Calvijn in de ogen van de "Lage Landers" een voordeel in de religiestrijd.

http://forum.politics.be/showthread.php?t=138608,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • feodale suzerein
  • middeleeuwse suzerein

Het soevereine gezag van de staat beduidt meer dan het gezag van de feodale middeleeuwse suzerein (de hoogste heer aan wie de lagere heren trouw en dienst hebben gezworen, maar die zelf geen gelofte van trouw of dienst aan een ander heeft afgelegd).

http://allserv.rug.ac.be/~frvandun/Texts/Rechtsfilosofie/RFgent-0.htm,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


suzerein 2.0

(politiek en bestuur; recht en misdaad)

staat (of vorst) die een beschikkingsrecht uitoefent over een zwakkere staat of vorst, vaak onder toelating van een gedeeltelijk, plaatselijk zelfbestuur

Betekenisbetrekking


generalisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een suzerein…

is een zaak; is een persoon

  • [Positie] staat in een dominerende positie tegenover een lagere staat of vorst
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is machtiger dan de staat waarover beschikkingsrecht wordt uitgeoefend of dan de lokale vorst aan wie het plaatselijke beleid wordt overgelaten

    Algemene voorbeelden


    Een bestuursvorm waarbij een sterke staat, de suzerein, beschikkingsrecht heeft over de kleinere of zwakkere staat. Vaak uit zich dit in een nominaal bestuur van de suzerein, maar wordt het concrete beleid overgelaten aan lokale leiders van de kleinere staat.

    http://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/414/281/RUG01-001414281_2010_0001_AC.pdf,

    Vanuit volkenrechtelijke relaties met een bonte verzameling vorstenrijken, via de stichting en uitbouw van de 'stadstaat' Batavia als suzerein, vervolgens Indië als bezit in welhaast privaatrechtelijke zin, als kolonie, en als deel van het Koninkrijk der Nederlanden met eigen rechtspersoonlijkheid, waaruit in staatkundige zin praktisch naadloos de staat Indonesië is voortgekomen.

    http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/nederlandsch-indie/1001004002410222/index.html,

    Vlaanderen zou onder curatele van de Europese Unie staan, die op haar beurt een protectoraat is, met de VS als suzerein.

    http://www.landdag.org/cahiers/cahier1.pdf,

    China noemde zich, in 't begin van de 20ste eeuw zelfs de suzerein of opperleenheer van het protectoraat Tibet, terwijl de Britten en Russen instemmend toekeken.

    http://www.okra.be/file?fle=66299,

    Vazalstaat [...] ondergeschikte rechtsverhouding tot suzereinstaat [...]. Vazalstaat is niet bekwaam om op te treden - suzerein is aansprakelijk. Voorbeeld: Egypte (khedive) ten opzichte van Turkije vanaf 1841.

    http://www.ieru.ugent.be/Slides_Volkenrecht2.pdf

    Abbas Hilmi II was khedive of onderkoning van Egypte van 1892 tot 1914 […]. Als Khedive van Egypte was hij een leenman van de Turkse Sultan al had de Britse regering in de praktijk de controle over Egypte gekregen. Er waren meer decoraties, allereerst van zijn Turkse suzerein die hem in 1895 de Orde van het Huis van Osman (Hanedan-i-Ali-Osman Nishani) en de Orde van de Eer (Nishan-i-Ali-Imtiaz) verleende.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Abbas_II_van_Egypte,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding