tafelgenoot


tafelgenoot 1.0

iemand met wie men aan dezelfde tafel zit
Anders dan bij disgenoot gaat het hier niet alleen om het delen van de tafel bij het eten en kan men bijvoorbeeld ook aan dezelfde tafel zitten om te overleggen. Vaak wordt in deze context overigens overlegd tijdens de maaltijd.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tafelgenoot…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] zit aan dezelfde tafel

    Algemene voorbeelden


    Hij verhaalt van een tafelgesprek tijdens een internationale conferentie over de omroep enkele jaren vóór de oorlog in Berlijn, waarin Gerbrandy tot schrik van zijn tafelgenoten, overwegend buitenlandse omroepdeskundigen, een brallerige nazi-functionaris op zijn nummer zette.

    NRC,

    De intitiatiefnemer voor de werkgroep, Raymond Langendries, maakte de lijst bekend waarover zijn tafelgenoten het eens waren geraakt.

    De Standaard,

    Uit beleefdheid eet je slechts uit de schaal die voor je staat, neem je kleine stukjes waarbij het voedsel goed gekauwd wordt en staar je niet naar je tafelgenoten tijdens het eten.

    http://www.google.nl/search?q=cache:jk3PAKOC8XMJ:www.efa.nl/opleidingen/pabo/voeding.doc+dankgebeden+site:.nl=nl

    Terwijl de tafelgenoten, in afwachting van de Schotse kazen, rondgaan met zachtgebakken karamel wordt de traditionele toast uitgeproken to the lassies: een tafelrede aan de vrouwen in het gezelschap die naar het schijnt tot 45 minuten mag uitlopen.

    De Standaard,

    Tijdens het uitgebreide diner tracht u te ontdekken wie van de tafelgenoten de kostbare bedrijfsformule heeft gestolen.

    http://www.karrewiel.nl/netscape/introductie.html

    Combinatiemogelijkheden


    met eigennaam


    Het feit dat ik nooit op voorhand op de hoogte was van geplande invallen, zorgde wel voor eigenaardige situaties. Zo bevond ik me op een dag in Parijs voor een lunchtoespraak. Van mijn tafelgenoot François Mer, de grote baas van het Franse staalbedrijf Usinor Sacilor, vernam ik dat mijn ambtenaren uitgerekend die dag een onaangekondigd bezoek brachten aan zijn bedrijf!

    Mijn jaren in Europa, Karel Van Miert,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding