tapa


tapa 1.0

Spaans hapje, traditioneel geserveerd bij een glas wijn of bier vóór de avondmaaltijd, dat bijvoorbeeld bestaat uit een portie olijven, chorizo, gemarineerde ansjovis of tortilla; Spaans hapje voor bij de borrel
Wordt meestal in het meervoud gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tapa…

is een hapje

  • [Herkomst of oorsprong] is oorspronkelijk afkomstig uit Spanje
  • [Gebruikswijze] wordt traditioneel gegeten bij een glas bier, wijn of sherry, vóór de avondmaaltijd; wordt geserveerd op kleine (gekleurde) bordjes
  • [Voorbeeld of specimen] bestaat uit bv. een portie olijven, chorizo, tortilla

    Algemene voorbeelden


    Een traditionele drank die wordt gedronken bij een tapa is een gekoelde droge fino sherry. Sangria en verschillende lokale wijnen en bier blijven natuurlijk ook favoriet.

    http://www.tapasmargarita.nl/tapas.html

    Eerst openden ze een 'bed and breakfast', iets later een brocante winkel en dit jaar dan een wijn-tapas bar. De kaart voor de wijn en de tapas is klein, maar wat erop staat, is met de grootste zorg uitgekozen.

    NRC,

    Dirk Smets beperkt de naam van de zaak nu tot de Villa, uit vrees dat het anders te Frans klinkt. En de Villa krijgt evenmin een spijskaart. Het wordt eten wat er te eten valt: "'n Solleke of een filet pur en 's avonds tapa's voor bij de pinten, maar geen menu."

    De Standaard,

    De ober komt aangesloft met tapas op kleurige bordjes.

    Zonder genade, Renate Dorrestein,

    Je houdt toch zo van tapas? Hier, eet die visjes maar op.

    Hé lullo, Jiskefet,

    Ik moet ergens binnen, de koelte zoeken want mijn mond is te droog, eerst iets drinken. De lucht van gebraden vis in olijfolie is bijna te sterk, ik vraag bier en krijg onmiddellijk een schoteltje met gebraden worst en brood in pikante saus. De tapas zijn eindeloos, het bier doet zijn werk en ik praat in onbeholpen maar zelfverzekerd Spaans over België, voetbal en de burgeroorlog.

    Nachten in Granada; Playa de Aro; Ze eten alleen de punten van de asperges, Jean Pierre Dumoulin,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • tapa's bestellen
    • tapa's eten

    Henri bestelde tapas, een fles rode wijn en scheen zich enigszins te ontspannen – vooral het herkend worden door de ober en diens begroeting maakten hem minder strak.

    Hokwerda's kind, Oek de Jong,

    Ze kozen een bar uit die er iets minder ruig uitzag dan de andere, en bestelden daar tapas en een fles rode landwijn.

    Na de siësta, Paul Koeck,

    Zaragoza is een vrolijke universiteitsstad met een hele wijk van nauwe straatjes vol kroegen waar je tapa's kunt eten; daar heeft Bert die avond erg van genoten en die nacht veel last van gehad.

    De dronken kanarie, Jan Gerhard Toonder,

    Bij het kunstig beschilderde Bar Ra achter de groente- en vleesmarkt aan de Ramblas bijvoorbeeld is het een komen en gaan van modieus geklede twintigers. In de bar om de hoek drinken oude mannetjes een borrel en eten wat tapas.

    NRC,

    met adjectief ervoor


    • Spaanse tapas

    3e Dag. Voormiddaguitstap naar Palma-stad. 's Middags proeven we van heerlijke Spaanse tapas op de overdekte markt.

    http://www.carolus.be/VERBLIJFSREIZEN/Mallorca.html

    En natuurlijk de eindeloze rijen van bars langs de smalle straten - vooral de Calle Huertas - die vanaf de Castellana naar de terrasjes van het Santa Ana-plein voeren, een onmisbare plek voor de liefhebbers van de typische Spaanse "tapas".

    De Standaard,

    met substantief ervoor


    • een schoteltje tapas

    Aan zijn stem had ze kunnen horen dat het niet goed met hem ging, ook al was hij het gesprek begonnen met een opgetogen beschrijving van het weer, zo helder, zo zonnig dat Lilly de indruk kreeg dat hij niet in een kantoor in Sarajevo zat maar ergens op een terras in Zuid-Spanje, een kruikje sangria en een schoteltje tapas binnen handbereik, om het ergste leed te verzachten.

    Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • tapas en rode wijn
    • tapas en wijn
    • tapas, een fles rode wijn

    Het Spaans-Portugese eethuisje is Sannes keuze. Ze bestelt tapas en rode wijn bij de humeurige ober.

    Zonder genade, Renate Dorrestein,

    Sevilla leek ons toch wel fantastisch, we hadden behoorlijk snel, eigenlijk onmiddelijk, de Sevillamicrobe te pakken. De kleine steegjes met oker of terrracota geschilderde huizen, de meesten met een dakterras en een patio met palm- en appelsienebomen, de kathedraal, de Plaza de España, de veel te lekkere tapas en wijn, churros con chocolate als ontbijt.

    http://www.zonnebloemblaadjes.be/Katrien%20D'Hooghe%20in%20Madrid.htm,

    Henri bestelde tapas, een fles rode wijn en scheen zich enigszins te ontspannen – vooral het herkend worden door de ober en diens begroeting maakten hem minder strak.

    Hokwerda's kind, Oek de Jong,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen