tetralogie


tetralogie 1.0

reeks van vier bij elkaar horende werken, bv. een vierdelige toneelcyclus, operacyclus, of romancyclus

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tetralogie…

is een reeks; is een geheel

  • [Deel] bestaat uit vier werken, bv. vier toneelstukken, vier opera's, vier romans
  • [Samenhang of verband] bestaat uit stukken die inhoudelijk min of meer bij elkaar horen
  • [Voorbeeld of specimen] is bv. Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner

    Algemene voorbeelden


    De pogingen om Die Nibelungen tot nationaal epos te verheffen, mislukten uiteindelijk [...]. Pas toen Wagner zijn tetralogie Der Ring des Nibelungen liet opvoeren, kreeg het heldenepos een grotere weerklank. Maar de componist viel voor zijn Ring meer terug op de Edda dan op Die Nibelungen. Zo ontstond ook de verwarring, want de indruk bestond dat Wagners cyclus met zijn Nornen, Walküren, Walhalla en Godenschemering, deel uitmaakte van een gezamenlijke Duitse traditie.

    NRC,

    Ivo van Hove wordt de regisseur van Der Ring des Nibelungen in de Vlaamse Opera. Het eerste deel van Wagners tetralogie zal in première gaan in juni 2006 [...]. De cyclus wordt gedirigeerd door de chef-dirigent van de Vlaamse Opera, Ivan Törzs.

    http://www.123artinfo.com/123artinfo/archief.php?archief=49,

    John Berger schreef een schitterende tetralogie over het boerenleven in de Alpen.

    NRC,

    Toneelgroep De Trust blijft onveranderlijk in de ban van de drie maanden geleden overleden Oostenrijkse toneelschrijver Werner Schwab. Artistiek leider en regisseur Theu Boermans heeft zich ten doel gesteld Schwabs tetralogie aan 'faecaliëndrama's' op te voeren en heeft nu de derde Volksvernietiging of Mijn lever is zinloos in première gebracht.

    NRC,

    tetralogie 1.1

    in het oude Griekenland: cyclus van drie drama's en een saterspel

    Algemene voorbeelden


    Sinds ca. 500 v.Chr. werd ieder jaar door de Atheense overheid een toneelwedstrijd uitgeschreven waaraan iedereen mocht deelnemen [...]. Alle deelnemende dichters moesten vooraf een tetralogie indienen: drie ernstige stukken, gevolgd door een saterspel.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Theater_in_het_oude_Griekenland

    tetralogie 2.0

    (gezondheid, geneeskunde en zorg)

    aangeboren hartafwijking die wordt gekenmerkt door scheefstand van het tussenschot dat de longslagader van de aorta scheidt, hetgeen vier gevolgen heeft: de aorta staat scheef, er zit een gat in de wand tussen de hartkamers, de longslagader is te nauw en de rechterhartkamer heeft een dikke spierwand

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een tetralogie…

    is een aandoening; is een verschijnsel

    • [Ontstaan] is erfelijk en ontstaat al vroeg in de zwangerschap tijdens de ontwikkeling van het hart
    • [Ongewone of afwijkende eigenschap of hoedanigheid] wordt gekenmerkt door scheefstand van het tussenschot dat de longslagader van de aorta scheidt, hetgeen vier gevolgen heeft: de aorta staat scheef, er zit een gat in de wand tussen de hartkamers, de longslagader is te nauw en de rechterhartkamer heeft een dikke spierwand
    • [Behandeling of bewerking] kan geopereerd worden
    • [Bijverschijnsel] kan soms een aanval van plotseling blauw of bleek worden als bijverschijnsel hebben

    Algemene voorbeelden


    Wanneer we het hart nu goed bekijken, lijkt het al wat meer op het hart van een pasgeborene. De lichaamsslagader of aorta staat boven de linker kamer en de longslagader boven de rechter kamer. Bij de Tetralogie komt het tussenschot tussen de slagaders niet goed in het midden terecht, maar eerder aan een zijkant. Het gevolg hiervan is dat de aorta te groot en de longslagader te klein uitvalt. Door de scheefstand ontmoeten het tussenschot van de slagaders en de kamers elkaar niet en kunnen dus niet vastgroeien.

    http://www.uzleuven.be/UZroot/content/home/wieiswie/diensten/kindercardiologie/ziektebeelden/

    Vaste verbindingen